Henna + Indigo 染髮

作者: chanpyhilda 發表于 2010-9-30 00:10:44
31375 37

响病蟲害篇講開天然染髮, 好似有D離題, 不如响呢度開返個POST分享下.  以下都我响4月第一次用HENNA同埋INDIGO時影嘅. 當時染得好, 都可以KEEP成個月ga.

第一次用一包200g嘅Henna粉($18)+普洱茶, 分兩次染
henna powder.jpg

未上色的白頭髮
Photo 1.jpg

將熱普洱茶和開henna粉, 待涼後加一隻蛋(加強護髮), 及一小蓋白醋(定色), 通常我會up响個頭度3個鐘.  
henna powder   tea.jpg

呢個係第一次染嘅效果, 通常第一次做嘅效果較不如理想嘅, 做多一兩次, 並等d henna响頭髮上氧化, 顏色便會漸深.
1st time henna.jpg

第二次染嘅效果
2nd time henna.jpg

一星期後, 木藍粉100g (網上訂購 $30/100g + $4郵費)+溫水+半羮盐.
indigo powder   sale.jpg

開好後變墨綠色
indigo powder   water   salt.jpg

效果滿意!!! yeah!!!!!
indigo after henna.jpg

再加其他資料:- (慢慢睇.....  )   
http://zensory.blogsome.com/2009/11/12/henna_1/
http://zensory.blogsome.com/2009/11/15/henna_method/
http://forum.baby-kingdom.com:8888/thread-2475402-10-1.html
http://forum.baby-kingdom.com:8888/thread-2475402-11-1.html

1.        天然指甲花+熱開水=紅棕色
2.        天然指甲花+熱紅茶或普洱茶(代替熱開水)=深紅棕色
3.        天然指甲花+熱濃咖啡(代替熱開水)=深棕色
4.        天然指甲花+熱洛神花茶(代替熱開水)=紫紅棕色
5.        天然指甲花+醋(調入熱開水)=偏紅的紅棕色
將指甲花粉和水攪拌調成糊狀,放個3小時-12小時內後就可以使用了, 1-2小時。
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!jv ... I6ii/article?mid=33

評分

查看全部評分

hellokitty_971 發表於 2010-9-30 00:16:06 |顯示全部樓層
有無朱古力隻深啡色架?
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-30 00:30:40 |顯示全部樓層
回復 2# hellokitty_971

搵唔到點做朱古力色, 但知道有d henna粉聲明可以做到啡色或黑色, 但怕佢唔係天然野, 所以未試過, 否則整返d化學染料上頭, 唔駛咁煩!!
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-30 00:34:35 |顯示全部樓層
仲有, 無論henna或indigo都只可以染白頭髮, 係染唔到黑髮的 (但可以護髮, 所以不防整個頭都塗上), 所以見到我個頭有兩截色, 黑色嗰截係化學染料.
回復

cklife 發表於 2010-9-30 08:27:54 |顯示全部樓層
單用henna做唔到朱古力色,起碼我試左N次...用左唔同既野加落去都唔成功...

但見過網上有人話henna+indigo可以做到栗子色,比例係30henna+50indigo...但要跟方法做....我仲未試...等下個月生番D白髮先再試。

據講,indigo比例越多色越深。而chanpyhilda既做法,據講係染黑髮色用既,請問聲係咪真係黑色架?自唔自然?...不過要分兩次染...我老公應該唔肯囉...

老公既朋友係重慶森林買既係兩包唔同既粉溝埋一齊黎染,有好多個色,我上網搵過資料係henna黎既...應該類似我地依家講緊既野....個牌子係Herbul。行開果邊有興趣既朋友可以試下。

我比較有興趣係佢幾多錢囉...如果唔貴既...就幾方便唔洗自己溝黎溝去。

正如chanpyhilda所講...係染唔到黑髮既,但如果之前己經做左漂染...塗完之後做左漂染既頭就會上色囉。

據網上資料話...henna有驅頭風、防脫髮作用,我自己試用就覺得佢去頭皮都幾好。

極度推薦做左負離子既朋友用佢黎代替焗油,一個月1-2次,因為做完henna會有一層蛋白質覆蓋係頭髮度,大約可以維持一個月。我自己覺得幾好,上年做完負離子,一直有以上面方法做焗油,D頭髮幾韌,同幾柔順有光澤。

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-9-30 09:15:28 |顯示全部樓層

嘩~~~ 你地好勁~~~ 染色都玩埋!!!! 十個叻!!!
回復

SSL200507 發表於 2010-9-30 09:26:52 |顯示全部樓層
天然指甲花=HENNA or 天然指甲花=INDIGO.  how to 漂染?  Do we need to do twice If we use the method of chanpyhilda that is 3 hrs+3 hrs each time?  
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-30 09:55:29 |顯示全部樓層
回復 5# cklife

據講第一次做henna要响一星期內做兩次, 個效果會好d, 之後就有需要先做. 我係跟足呢條rule做嘅, 隔三日做第二次HENNA, 再隔一星期先做INDIGO.  效果接近黑色, 好自然, 燈光底下會見到藍色, 因為 indigo 係藍色嘅 (牛仔褲都係用 indigo 做染料).  無論HENNA或INDIGO, 做完之後D頭髮都有青草味, 我就好鐘意啦!! 而且真係如CK所講可以防脫髮, 以前我洗一次頭, 起碼要响浴缸去水位清2-3次頭髮先可以順利去水, 而家只要清一次, 有時仲洗完頭先清都冇問題.

依家我lazy左, 一係只用indigo, 一係兩溝.  
    只用indigo, 又做得好都可以做到近黑嘅藍色, 但成日都失敗!!  唔知係咪忘記加盐呢?? 下次再試.   
    如果兩溝就會做出栗子色, 但我d白頭髮集中頭頂, 分界後就好肉酸, 就好似第二次染髮嘅效果, 但係就深色少少.  我朋友無我咁多白頭髮, 分佈又平均, 效果就好靚, 好似做左栗子色highlight咁!
    聽講重慶森林果d都唔算貴, 好似約$3X, 但比較自己溝嘅貴4倍價錢啦, 因為一包200G HENNA可用兩次, 都係$18, 我D頭髮差唔多長到腰先每次用100G, 短頭髮就相應減少用量啦.  我用開果隻牌子有100G裝賣, 但搵過幾次都冇貨, 下次去元朗再睇下先.  見過元朗煤氣公司都有得賣, 都係$3X, 不過唔知係咪Herbul.

Herbul 都好似响元朗D印尼舖頭見過, 下次搵搵, 睇下幾多錢先!!  其實有好多隻牌子ga.  如果平D, CK 我可以幫你買喎!! 反正我每星期都去荃灣.  咁你就唔駛去尖沙咀咁煩啦!!
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-30 10:03:50 |顯示全部樓層
回復 7# SSL200507

指甲花=HENNA, 木藍=INDIGO. 無錯, 嗰次我係3hrs + 3hrs, 但隔左一星期做.  3hrs 係未包上染料同洗頭呀!!  一次過做就成日冇得去街啦!! 所以我話依家lazy左囉!!!

仲有, 做henna/indigo之前要先做預備功夫, 就係前一日洗頭唔好用護髮素.
回復

SSL200507 發表於 2010-9-30 10:11:00 |顯示全部樓層
That is we have to shampoo on day before then use HENNA and/or INDOGO and add 染料?? also then shampoo again.  Does HENNA and INDOGO leave mark on clothes/skin.  Should I mix the colour like your table and +染料?

What is the Herbul you mentioned at 重慶森林, is it from India or 印尼?  Do you have some more detail?

Sorry for all the questions.  Thank you.  
回復

kim123 發表於 2010-9-30 10:43:37 |顯示全部樓層
henna 其實係一般 India 雜貨店有售, 香港區可以去灣仔/西環, 九龍區可以係尖沙咀,佐敦一帶搵, 賣$15 / 200g, Indigo 在 大埔有機農墟 (近太和火車站B出口) 有售 $48 / 100g.
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-30 10:44:09 |顯示全部樓層
回復 10# SSL200507

That is we have to shampoo on day before then use HENNA and/or INDOGO and add 染料?? (should be before using henna and or indigo to make sure the hair is clean, I dont want to dry my hair, so I always have shampoo at the night before the day using henna and/or indigo)  

also then shampoo again.  (yes, need to shampoo again then)

Does HENNA and INDOGO leave mark on clothes/skin.  (yes, so need to cover your clothes before use, if dropped to skin, just clean it immediately)

Should I mix the colour like your table and +染料?  (sorry, i dont understand your question!!  what is 染料 as your mentioned?  henna and indigo?)

What is the Herbul you mentioned at 重慶森林, is it from India or 印尼?  Do you have some more detail?  (I think Herbul is one of the Brand only.)
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-30 11:06:52 |顯示全部樓層
回復 11# kim123

henna 平喎!! 但係 indigo 太貴啦!! 上網bid, 包郵費都係 $34之ma
回復

cklife 發表於 2010-10-2 14:08:10 |顯示全部樓層
chanpyhilda 唔該晒你先...但上次去尼泊爾時買左好多henna粉,有排用呀,所以我會傾向玩indigo多D....不過又想去藥材舖問下有無得賣格下價先.....

我腦裡面又有其他異想天開既用法唔知得唔得....要做左實驗先...如果行得通會公怖比大家知到。
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-2 15:19:17 |顯示全部樓層
回復 14# cklife

好呀!! 你格左價都話聲我知呀!! 我只識响YAHOO買, 但牛頭角實在太遠啦~~~
回復

muitau 發表於 2010-10-5 11:44:39 |顯示全部樓層
响病蟲害篇講開天然染髮, 好似有D離題, 不如响呢度開返個POST分享下.  以下都我响4月第一次用HENNA同埋INDI ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-30 00:10

回復 1# chanpyhilda

好有用呀,我都打算用henna幫媽子染髮呀,
不過indigo係咪加左價呀? $48/100g喎.
http://zensory.blogsome.com/2009/11/12/henna_1/
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-5 12:32:46 |顯示全部樓層
回復 16# muitau

你去YAHOO BID啦!!
    http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b16436669
回復

cklife 發表於 2010-10-8 16:29:57 |顯示全部樓層
今日去買左青黛...係藥材舖買...10蚊一兩...買左二兩...

等白頭髮出番黎先試...睇下效果點樣...藥材舖千丁萬囑要小心放好...唔係染到d衫一忽忽...
回復

muitau 發表於 2010-10-12 11:32:09 |顯示全部樓層
今日去買左青黛...係藥材舖買...10蚊一兩...買左二兩...
等白頭髮出番黎先試...睇下效果點樣...藥材舖千丁 ...
cklife 發表於 2010-10-8 16:29

你唔講青黛我都唔記得幫你問左無回你,如果用青黛做皂,500g皂添加10g青黛.
回復

cklife 發表於 2010-10-12 19:33:43 |顯示全部樓層
你唔講青黛我都唔記得幫你問左無回你,如果用青黛做皂,500g皂添加10g青黛. ...
muitau 發表於 2010-10-12 11:32

唔該晒你呀...   其實我想問既係...做紫雲膏既份量呀....
回復

12下一頁