返回列表 發新帖

自然療法

作者: jellyfishy 發表于 2010-9-29 10:06:37
4889 29
empire 發表於 2012-3-13 11:41:41 |顯示全部樓層
owlcyr  50%係水銀  發表於 2 分鐘前

咁恐怖, 其實一早已經介定咗水銀係有毒物質, 會損害腦部, 以前就話冇得選擇, 依家有替代品, 點解仲有人用銀粉補牙?
回復

owlcyr 發表於 2012-3-13 12:08:06 |顯示全部樓層
金, 早果排我都好似有出post.

基本上我都同意應該用其他物料, 不過都係果句, 除非係好急切, 否則整o左都係無謂再攪了, 新整o既當然最好用其他物料啦~
但好似其他物料都有唔同o既pros and cons,要自己衡量下啦~
一般人吸入水銀的主要途徑係食物~

不過話時話,阿 Dr. Mercola 基本上係斷章取義, 我頭先用o左10分鐘scan過份report(除非我睇錯report), WHO 係有佢quote 過o既statement, 但個conclusion同佢唔同lor.................
唯一一致o既係話未來應該探討其他物料的可能性, 睇下有無可能取代而唔係話用against the use of mercury in dentistry wo~~
主要係講對環境同操作人員的危害多過補牙果條友

fda亦無講過stop amalgam use for children and pregnant women

為o左環境好o的,我都同意phase out 水銀.
自然療法我唔抗拒,但我最唔鐘都係斷章取義果o的practice lor~~

2條link,都係果句,得閒睇下啦,esp如果大家咁關心呢個issue,花一o的時間去睇下report(份o野唔深的,無咩jargon),了解多o的對自己都係一件好事啦~

fda (短o的,精簡o的)
http://www.fda.gov/medicaldevice ... algam/ucm171094.htm

who份report
http://www.who.int/oral_health/p ... l_material_2011.pdf

其實我都覺得那位Dr. 有點斷章取義, 但又覺得呢件事好似核問題, 個人覺得可以免得就免喇~~  發表於 2012-3-13 12:14
回復

Karine 發表於 2012-3-13 22:08:27 |顯示全部樓層

原來你都係「怪人」,哈哈。
健康飲食,比後期排毒療法好。預防總比治療強。

絕對同意~  發表於 2012-3-14 09:45
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-14 09:13:51 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-3-13 22:08
原來你都係「怪人」,哈哈。
健康飲食,比後期排毒療法好。預防總比治療強。 ...

其實呢d "怪人" 方法, 都係ck 教主教的~

要排毒, 唔洗諗到咁辛苦, 平時去茶餐廳叫杯熱0水, 走糖, 加1/4茶匙鹽, 空肚飲晒佢, 再加多杯水溝多幾下, 飲埋佢, 效果最好~ 就算跟手食個豬扒公仔面都無問題, 仲可以當減肥~

平時多留意飲食當然好, 但始終家下太多化學物污染, 乜鬼食品都好易有化農葯, 海產又有重金屬, 所以每天多排毒, 總好過無既~  嘻~~

哈..你又會諗到檸水咁用,真係好方便喎,我通常係早上空肚時飲黎排毒,可以美白去斑,係張曼玉教既(佢都係怪人?)  發表於 2012-3-17 11:33
回復

Karine 發表於 2012-3-14 14:00:57 |顯示全部樓層

我記得上年種園圃, 本來全部田都生長良好, 連場大雨 + 天氣驟變侵襲, 隔離田棵青瓜先出白粉病 ~ 然後, 鄰近既田開始中招

我心裡即刻唔開心, 心唸佢會唔會野埋我塊田 d 瓜瓜菜菜架, 隔離田伯伯話 :
" 我地同一個園圃, 一齊種植, 不能獨善其身, 佢有事, 你預左我地一齊中招先啦, 唸方法點可以一齊抗菌啦 "

家下太多化學物污染, 乜鬼食品都好易有化農葯, 海產又有重金屬, 的確係個大問題,

但我地有咩方法可以阻止 ? 這是整體的污染, 我們不能 ~ 獨善其身 ~

所以我贙成講多 d 健康飲食方法, 揭露多點黑心食品, 讓大家一齊防避, 總好過你嫌我, 我嫌你咁

~ 一齊抗菌 ~

bingo~~~ good girl~~~~ ^o^  發表於 2012-3-14 14:09
回復

cklife 發表於 2012-3-17 11:43:22 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-14 09:13
其實呢d "怪人" 方法, 都係ck 教主教的~

要排毒, 唔洗諗到咁辛苦, 平時去茶餐廳叫杯熱0水, 走糖,  ...

平時多留意飲食當然好, 但始終家下太多化學物污染, 乜鬼食品都好易有化農葯, 海產又有重金屬, 所以每天多排毒, 總好過無既~  嘻~~

真係...依家己經去到避無可避既狀況,唯有用香薰老師講既方法...[趕鬼入、趕鬼出。]
每日都會食唔安全既野,唯有多D排毒囉....
但大家要注意,排毒唔等同排便,咪以為係市面上買D乜乜排毒寶,all完就當排左毒....
大小便只係排毒既其中兩種方法,而且排既係我地日常進食既毒素。

有好多毒素係會不斷聚積係身體度,其中脂肪就係一個大倉庫,好似種金屬依D咁既毒物,all到眼凸都排唔到幾多。
做運動出汗反而幫到更多,另一D日積月累存係脂肪度既毒物,做運動加飲物調節令脂肪浴解亦可以釋放到出黎。
所以有D人平時唔做運動,開始做番運動時,會有一D奇奇怪怪既唔舒服,好多時以為自己唔適合, 就停止再運動。
其中一個原因係因為脂肪中既毒素釋放,身體作出反應引起,只要運動係循序漸進,配合埋飲食同足夠睡眠,其實唔洗太擔心。
回復

cklife 發表於 2012-3-17 11:51:17 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-3-14 14:00
我記得上年種園圃, 本來全部田都生長良好, 連場大雨 + 天氣驟變侵襲, 隔離田棵青瓜先出白粉病 ~ 然後, 鄰近 ...

周圍都受感染,唯有做好自己,加強抵抗力囉....

種植物係咁,人生存都係咁,只係嫌棄人地於事無補,反而應該多D愛下人地,關心下佢。
睇下佢因乜原因咁易中招,既可吸收知識,又可以幫助下人家預防,對人對己都有好處。

我老公呢...就成日派糖(維他命)、派藥(中成藥)比人食喇...佢D同事有病中意吽...我老公就會要佢地食藥,食維他命C(糖糖)。
我以前有番工時都會,自己病時就周圍派維他命C...

派藥(中成藥)比人食~~~~ 做醫生 !!!  發表於 2012-3-23 12:46
回復

Karine 發表於 2012-3-22 19:52:01 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-3-17 11:51
周圍都受感染,唯有做好自己,加強抵抗力囉....

種植物係咁,人生存都係咁,只係嫌棄人地於事無補,反而 ...

你老公都幾好,感受到佢想,你好、我好、大家好既精神力量。

其實除了有健康飲食,健康生活,精神健康都好重要。發放多點正能量對咩都有幫助。

咁依樣野我有做既....正氣正念嘛  發表於 2012-3-22 20:55
回復

菜妹 發表於 2012-3-23 12:44:32 |顯示全部樓層
講起蛀牙, 原來好大部份係遺傳所得既.  
早幾年補牙問牙醫, 點解正確方式刷牙,又冇特別偏食甜野既人, 都有蛀牙問題.
牙醫同我講, 蛀牙關口水酸鹼度事, 某D人經常食甜品, 只有早上刷牙, 幾十歲都完全冇蛀牙.
另外唔食甜既蛀牙, 可能反映身體鈣質不足.

多謝資料..  發表於 2012-3-23 15:58
回復

Karine 發表於 2012-3-23 13:02:38 |顯示全部樓層
cklife  咁依樣野我有做既....正氣正念嘛  發表於 昨天 20:55

有追你既帖就知啦,咁多好野無條件分享益花花友 ~ like 呀 ! 
回復