自然療法

作者: jellyfishy 發表于 2010-9-29 10:06:37
4878 29
大家有無聽過自然療法呢樣野?
在網上找到一些資料,但好像各有出入,我感覺自然療法大意和思想概念有關,用一些不傷害身體不用化學物,利用大自然"能量"來醫治和保養自己身體.唔知大家又點睇呢?

賢哥改善視力網(Hango's Vision Net )

http://hangosvisionnet.blogspot.com/

自然療法知識庫
http://www.naturalhealing.com.hk/zh-hk/content/?c=152

用自然療法處理便秘問題

http://www.naturalhealing.com.hk ... singNaturalpath.pdf
jellyfishy 發表於 2010-9-29 10:32:23 |顯示全部樓層
有人叫我唔好用水銀補牙,佢話對身體內臟有很大傷害,剛才興起上網找資料,原來連yahoo knowledge 都有介紹.

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008082300645

補牙物料:

牙齒顏色的瓷粉(包括:複合樹脂、玻璃離子樹脂)

http://www.wellbeing.com.hk/chi/oral4.htm

補牙的材料大至可分為兩類:銀粉金屬物料(銀汞合金)及牙色物料(複合樹脂、玻璃離子樹脂)。不同的物料各有不同的特性,也會在不同的情況下使用。

銀汞合金

甚麼是銀汞合金?在甚麼情況下才會使用這種補牙材料?

銀汞合金主要是混合銀、錫、銅及水銀製成的。銀汞合金是最常用的補牙物料之一,多用於填補小臼齒或大臼齒的蛀牙。銀汞合金雖然呈現銀色,但非常堅硬、耐用及磨損程度偏低,並且已被廣泛使用作為補牙物料超逾一個世紀,而且表現令人滿意。

銀汞合金安全嗎?對人體會否造成損害?

跟據一九九七年FDI世界牙醫協會及世界衛生組織發表的聲明,使用銀汞合金作為補牙物料,在極罕有的情況下,才會引起局部的副作用或過敏的反應。現時仍沒任何科學文獻指出銀汞合金對人體有害。世界衛生組織定下的水銀氣體高限數值為每天300-500μg,而從一些量度研究數據中發現人體平均每天從銀汞合金補牙物料所吸入的水銀氣體只有1.7μg。實際上,我們從魚類海產食物所吸取的水銀比從補牙物料所吸取的更多,相對比較,銀汞合金補牙物料所涉漏的水銀氣體其實是極少的。

複合樹脂

甚麼是複合樹脂?在甚麼情況下才會使用這種補牙材料?

複合樹脂是接近牙齒原色的補牙物料,常用於門牙或前牙的位置,而且非常美觀。現今的複合樹脂較以往的堅硬,所以可用作修補大牙的蛀洞。而在適當的情況下,複合樹脂更可用作改善牙齒顏色、形狀大小來美化笑容。
使用複合樹脂材料補牙程序比較複雜,而複合樹脂不及銀汞合金補牙物料堅硬,所以相對比較容易磨損,也可會吸收食物及飲料中的染色素而日久變黃。

玻璃離子樹脂

甚麼是玻璃離子樹脂?在甚麼情況下才會使用這種補牙材料?

玻璃離子樹脂是另一種牙色補牙物料,一般常用於乳齒、接近牙肉及牙腳的地方。玻璃離子樹脂能緊貼著牙齒表面,並且能釋放氟素,有助鞏固牙齒及預防蛀牙。
玻璃離子樹脂的堅硬程度不足,比複合樹脂或銀汞合金較容易磨損。而玻璃離子樹脂的顏色亦不及複合樹脂材料美觀。
回復

八王爺 發表於 2010-9-29 15:33:54 |顯示全部樓層
自然療法之前,最好先減少使用電器,化工產品。
多用未加工,來自天然的用品。
咁樣,已經對身體好好多。使乜鬼療喎!
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-29 15:36:03 |顯示全部樓層
咁樣,已經對身體好好多。使 ...
八王爺 發表於 2010-9-29 15:33

咁你點睇補牙呢件事?
回復

八王爺 發表於 2010-9-29 17:05:51 |顯示全部樓層
補牙 因為牙爛,牙爛因為食甜或酸。
大部份因為食非天然糖份食物。
食少啲,咪唔使補牙!

不過要補都無法,牙醫用乜就乜。
邊有得話個客自己揀!
回復

cklife 發表於 2010-9-30 08:37:36 |顯示全部樓層
咁樣,已經對身體好好多。使 ...
八王爺 發表於 2010-9-29 15:33

八王爺真係一針見血,針針到肉....
如果去做自然療法,而唔改善家居同個人起居飲食,自然療法就算真有其事都好難發揮作用,依點真係好重要。
回復

cklife 發表於 2010-9-30 08:44:45 |顯示全部樓層
補牙 因為牙爛,牙爛因為食甜或酸。
大部份因為食非天然糖份食物。
食少啲,咪唔使補牙!

不過要補都無法 ...
八王爺 發表於 2010-9-29 17:05

可以揀牙醫嘛....我老公就會揀用白色補牙物料既醫生....原因係...貪靚.....
我發覺爛牙同中意甜食好似真係有關,身邊爛牙既人都中意甜食。

反而同刷牙次數或牙齒清潔好似關係無咁大。....

因為有兩公婆....老公由細到大早晚刷牙,用大量牙膏。但佢由細到大爛牙。
老婆剛結婚時成日比老公話佢晚黑唔刷牙就訓覺,因為老婆由細到大一日只係早上先刷一次牙,仲要唔係次次都用牙膏,有時只係用清水,但老婆從來都無爛牙...

依兩公婆...老公中意甜食,口唔停零食,正餐食得少,中意飲汔水。老婆唔中意零食,唔中意甜食,除左正餐唔食零食。
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-30 09:04:45 |顯示全部樓層

我有一隻爛牙, 未換牙仔前已經爛開, 換左恒齒後, 那隻牙外表好靚, 但條根壞左, 成日痛. 後來入U貪平搵牙醫KO左隻牙, 殺左d牙根, 當時無得我選用乜補牙物料, 牙醫用左銀色野補牙.
補完後, 好樣衰, 成個阿婆咁, 搞到我唔敢開口大笑~~
最近睇到d 資料, 發現呢d 銀色補牙粉含有水銀, 北歐某些國家已禁用. 水銀喎, 點講都唔應該放入口, 大條道理俾我洗錢執過d 牙.
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-30 09:09:20 |顯示全部樓層
可以揀牙醫嘛....我老公就會揀用白色補牙物料既醫生....原因係...貪靚.....
我發覺爛牙同中意甜食好 ...
cklife 發表於 2010-9-30 08:44

我和男丁的情況相反, 佢唔吃甜, 早晚有刷牙, d 爛牙多過我~~
我成日懶, 晚上飲啖水就上床~ 佢晚晚至電嘈我刷牙, 但除左個隻兒時爛牙外, 我就無爛牙, 次次去洗牙, 牙醫都話我d牙算乾淨.

不過牙痛慘過手指痛, 保持牙齒健康, 刷牙保養點都係好事~~
回復

八王爺 發表於 2010-9-30 11:00:20 |顯示全部樓層
老實講,牙係骨質的一種,我的家族實際經驗,其實係同遺傳有關。
不過,都有改善方法,其中一個簡單的做法是食療。
絕對唔係飲牛奶和食鈣片,主要用北芪黨蔘煲瘦肉。對牙齒超好。

因為我爸牙齒不好,我媽牙齒好,於是我地四姐弟一半牙好,一半不好。
我全家人都喜歡吃甜,晚飯後常做甜品,但係唔係個個都成口爛牙。
換牙時候大家姐牙齒很差,於是中醫教阿媽用北芪黨蔘煲瘦肉,食埋湯渣。
咁大家姐啲牙改善咗好多,依家都好少睇牙醫。

刷牙﹑漱口係表面功夫,飲食習慣先係治本。
回復

muitau 發表於 2010-9-30 11:09:57 |顯示全部樓層
老實講,牙係骨質的一種,我的家族實際經驗,其實係同遺傳有關。
不過,都有改善方法,其中一個簡單的做法 ...
八王爺 發表於 2010-9-30 11:00

咁計北芪黨蔘+瘦肉好似好百搭同正氣咁喎,因為ck個靈芝湯都有佢!
回復

cklife 發表於 2010-10-2 14:11:21 |顯示全部樓層
我和男丁的情況相反, 佢唔吃甜, 早晚有刷牙, d 爛牙多過我~~  
我成日懶, 晚上飲啖水就上床~ 佢晚晚 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-30 09:09

咁借問聲男丁愛飲汔水嗎?  因為果個爛牙老公係氣水狂.....搵下佢地有無依個共通點。
回復

cklife 發表於 2010-10-2 14:14:26 |顯示全部樓層
不過,都有改善方法,其中一個簡單的做法 ...
八王爺 發表於 2010-9-30 11:00

多謝提供呀...好重要既資訊呀....我要記低佢先得。

咁我講果個爛牙老公又真係....家族既人骨質唔係咁好。
回復

cklife 發表於 2010-10-2 14:15:43 |顯示全部樓層
咁計北芪黨蔘+瘦肉好似好百搭同正氣咁喎,因為ck個靈芝湯都有佢!
muitau 發表於 2010-9-30 11:09

係架...連我個唔多識煮餸既細妹佢既例湯都有依三個成份。
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-3 23:35:35 |顯示全部樓層
咁借問聲男丁愛飲汔水嗎?  因為果個爛牙老公係氣水狂.....搵下佢地有無依個共通點。 ...
cklife 發表於 2010-10-2 14:11

佢鍾意食零食和汽水, 但又未去到狂的地步既~
今晚煲了你介紹的湯水, 我轉了用雲芝, 用豬展, 好好飲.
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-12 10:21:33 |顯示全部樓層

強烈建議我去掉水銀補牙的醫生剛 send 左呢個資料給我:

世衛2012終承認水銀補牙劇毒,必需禁止。World Health Organisation revised its standing on Amalgam filling on 2012
http://articles.mercola.com/site ... y-in-dentistry.aspx

Toxic Enough to Require Haz-Mat Transport... Yet Safe for You and Your Children?
Posted By Dr. Mercola | January 08 2012 | 184,428 views

Story at-a-glance
- The World Health Organization (WHO) released its final report on dental amalgam, and has taken a stance against the use of mercury in dentistry, urging “a switch in use of dental materials” away from amalgam (水銀補牙)
- WHO noted that amalgam releases a “significant amount of mercury” into the environment and raises “general health concerns,” while alternatives are readily available
- In December 2010, a Food and Drug Administration (FDA) panel recommended the FDA make sure that all consumers and all parents know that amalgam is mainly mercury, and stop amalgam use for children and pregnant women. The FDA is set to make an announcement on dental amalgam by the end of 2011
- As a result of enormous public pressure from dentists, health professionals and consumers, we are on the brink of prompting real change in the fight for mercury-free dentistry; you can help us reach the tipping point in order to bring about permanent change

------------
簡單d講, 世衛宣佈左: 銀粉補牙, 銀粉內含大量水銀, 每次吞口水和吃東西, 水銀會直接溶入人體甚至周圍環境, 水銀是很難排出體外, 影響整體身體健康, 包括免疫系統和神經.

-----------

Amalgam releases a "significant amount of mercury" into the environment, including the atmosphere, surface water, groundwater, and soil. WHO reports:

"When released from dental amalgam use into the environment through these pathways, mercury is transported globally and deposited. Mercury releases may then enter the human food chain especially via fish consumption."
WHO determines that amalgam raises "general health concerns": While the report acknowledges that a few dental trade groups still believe amalgam is safe for all, the WHO report reaches a very different conclusion: "Amalgam has been associated with general health concerns." The report observes:

"According to the Norwegian Dental Biomaterials Adverse Reaction Unit, the majority of cases of side-effects of dental filling materials are linked with dental amalgam."
WHO concludes "materials alternative to dental amalgam are available" (現今已有其他補牙粉可代替水銀補牙) and cites studies indicating they are superior to amalgam. For example, WHO says "recent data suggest that RBCs [resin-based composites] perform equally well" as amalgam. And compomers have a higher survival rate, says WHO, citing a study finding that 95% of compomers and 92% of amalgams survive after 4 years.

...
The report also included mention of the known toxic effects of mercury exposure, stating:
"Mercury is highly toxic and harmful to health. Approximately 80% of inhaled mercury vapor is absorbed in the blood through the lungs, causing damages to lungs, kidneys and the nervous, digestive, respiratory and immune systems. Health effects from excessive mercury exposure include tremors, impaired vision and hearing, paralysis, insomnia, emotional instability, developmental deficits during fetal development, and attention deficit and developmental delays during childhood."  

---
kimkim 的親身故事:
上年七月覆診時,隔離坐了一位五十多歲的男病人, 當時叔叔大熱天穿全套老西, 我好奇問佢: 你著咁多衫唔熱咩? 病人叔叔答:唉~ 好怕凍,七月天行出街都凍到唔敢除外套.
大家就係咁,傾了一陣.
病人叔叔廿多年前補了廿隻牙, 全都是銀粉補牙, 佢飲食健康, 沒有三高, 廿年氣功根底和每朝早玩太極.
但近年周身骨痛, 有時打打下太極,兩腳膝頭會突然無力,個人仲越來越怕凍. 佢d氣功和太極老友絶少有關節問題,個個仲唔怕凍添~ 

叔叔話我地個主診醫生強烈要佢拆銀粉物料, 叔叔唔肯, 因為廿隻牙換銀粉做其他物料, 好鬼貴, 佢又怕痛...

醫生之後轉介佢去 check 身體水銀含量, 報告結果都幾得人驚, 叔叔內水銀超標十幾倍,連頭髮都含有水銀. 叔叔呢次驚喇, 平常人點會食咁多水銀落肚? 最大機會係銀粉中的水銀吞入腸胃,平常人最多一隻半伴水銀補牙,但叔叔有廿隻水銀牙,每日溶好多水銀入肚,實在是慢性中毒!

今次有証有據,佢就乖乖地換晒d銀粉補牙做陶瓷粉,仲要去專科,排走水銀.

我十二月覆診,又見番呢位叔叔,佢今次依舊是七月時的衣著,只是內裡加了件冷背心.

我問叔叔:你好像無咁怕凍喇?

叔叔:係呀~ 拆了銀粉後幾個月,自己都唔信十二月,可以著咁少衫,家下d關節好好多,無突然腳軟,不過水銀仲係有排清,咁多年食水銀,係咁上下...

---

我唸起古人灌水銀入皮與肉之間取人皮@@  發表於 2012-3-13 22:05
回復

Karine 發表於 2012-3-13 08:51:47 |顯示全部樓層

自然療法,我在外圍看,是個先死而後生既治療方法, 捱過「先死」,要信念好強,因為是非一般人能夠接受的,自己要堅持,旁人要了解同支持。

你提供個網許多外在療程,無咩點提飲食。
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-13 09:19:21 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-3-13 08:51
自然療法,我在外圍看,是個先死而後生既治療方法, 捱過「先死」,要信念好強,因為是非一般人能夠接受的 ...

係架~ 飲食都有毒素, 其實身體係懂得自療自己, 排走有害物質, 可惜都市人經常埋沒自身身體自癒力, 又強加越來越多化學東西和有害物質進入身體, 甚至傷害身體e.g. 例如激光橋視, 沒需要情況下開刀取bb. ... 呢d 動作, 長遠會影響健康和下一代.

這兒算是我去的地方中, 大多人較開明, 可能大家都愛種植, 對環境也有一點責任感, 對自然療法接受能力應該較高吧?

希望透過互相提醒和有關links, 喚起大家對自己身體的信心, 多一點鍛鍊, 多一點信任, 身心都會健康d架~
回復

Karine 發表於 2012-3-13 11:01:27 |顯示全部樓層

我見過有個朋友, 佢有痛風, 未用到自然療法, 因為坦白講, 都唔平

佢用飲食自然控制, 痛風發作時佢會去食咖哩, 日常改食 orgainic 食物, 飲波蘿汁解痛風, 常食用既菜蔬, 西蘭花, 豆類, 全部生食, 有時禁食一天, 薺飲水….  

就這些, “正常人” 見到, 都 O 嘴架 ~

但我相信日常飲食絶對對身體有影響囉 ~ 所以我會陪佢去食咖哩架

唔通我又唔係正常人? 我成日俾人笑我傻, 哈哈~~~  發表於 2012-3-13 11:05
你個朋友的方法, 就係自然療法~ 我都不時會咁做.  發表於 2012-3-13 11:05
回復

empire 發表於 2012-3-13 11:33:58 |顯示全部樓層
吓, 原來補牙用啲銀粉有水銀!? 我仲以為係普通金屬tim。

owl 你真叻叻~~~ 抵讚~~~  發表於 2012-3-13 11:42
50%係水銀  發表於 2012-3-13 11:34
回復

12下一頁