返回列表 發新帖

求助...請問邊度有糙糯米賣呀?

作者: cklife 發表于 2010-9-14 21:36:45
9655 46
cklife 發表於 2010-9-16 17:33:06 |顯示全部樓層
報告...今日出永安係搵唔到既...

諗住順便去裕華睇下有無有機沙田柚賣.....

嗚...嗚...今年唔賣有機沙田柚....改賣梅洲蜜柚.....聞下個皮...無味既.....我諗因為佢D肉好食D掛...

有機沙田柚就個皮靚過D肉...無咩人整柚皮,無市場呀...

特登出去...事但都買幾隻啦...各位觀眾...梅洲蜜柚
回復

孖吉 發表於 2010-10-4 14:32:35 |顯示全部樓層

報告,昨天在石湖墟見到有 糙糯米 賣,$16/一斤。
Google Map
報告完畢。
回復

fianfumy 發表於 2010-10-4 18:31:36 |顯示全部樓層
我在九龍城新三陽見到是$12/斤.
回復

cklife 發表於 2010-10-4 19:14:55 |顯示全部樓層
多謝報料呀.....擇個吉日去買先....
回復

孖吉 發表於 2010-11-9 15:47:34 |顯示全部樓層
多謝報料呀.....擇個吉日去買先....
cklife 發表於 2010-10-4 19:14

跟進報告:
上星期在北區另一間糧食店又見有 糙糯米 賣 ($13/斤)。店主說平時不會賣 糙糯米,因為冬天有客買來浸酒才會返貨,所以你如果太早買就很難買到。
回復

cklife 發表於 2010-11-9 21:39:44 |顯示全部樓層
多謝報料....

積媽上次幫我買既糙糯米同酒藥....己經玩左兩樽,仲有夠一個月,先幾日拎出黎睇,D泡泡都幾多,打開樽蓋....嘩...好勁酒味....比起上次用普通糯米,真係勁好多....不過相對,酒液出得少D...
回復

JicJicmom 發表於 2010-11-19 11:06:53 |顯示全部樓層
回復 46# cklife

CK , 早晨, 好耐無黎喇~ 而家得閒番少少~
我D糯米酒都好大陣酒味~~ 不過我阿娘就叫我要加少少現成燒酒落去,咁會"引"得多D酒液出來的~
我用二鍋頭, 加左少少落一樽度. ( 我有2個你介紹0個隻腐乳樽 , 一樽加酒一樽無加), 另外用一個一透光+存氣0既瓷罐又釀左另一樽~
遲2個星期又睇下點先~
回復