求助...請問邊度有糙糯米賣呀?

作者: cklife 發表于 2010-9-14 21:36:45
9654 46
孖吉 發表於 2010-9-15 15:51:57 |顯示全部樓層
呃...係呀....咁我表錯情囉....酒釀係好多醬料舖都有架....
cklife 發表於 2010-9-15 15:39

你睇吓可唔可以去踫下運氣啦
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2979995
回復

cklife 發表於 2010-9-15 15:56:22 |顯示全部樓層
你睇吓可唔可以去踫下運氣啦
marcuslee 發表於 2010-9-15 15:51

喔..新三陽...係呀..我就係只搵度依個話有賣.....唔該晒你呀...
因為我依度過去...來回兩粒鐘....車費二十幾蚊...所以先問下有無其他地方有賣囉....

車費唔平...又要時間,無埋由買得少嘛...買得多又重拎唔到.....

再搵唔到唯有係網上訂囉....起碼有送貨....

剛才跑落荃灣....去國貨公司...街市....雜貨店都搵唔到....我依區可能無...
回復

孖吉 發表於 2010-9-15 15:56:52 |顯示全部樓層
回復

cklife 發表於 2010-9-15 16:09:56 |顯示全部樓層
重有呢度:
marcuslee 發表於 2010-9-15 15:56

真係要錫下你...幫我一直搵資料...我就係諗住如果真係搵唔到...唯有幫襯依間訂囉....
回復

claudiatang 發表於 2010-9-15 16:10:27 |顯示全部樓層
回復 23# marcuslee

價錢不便宜呀.......
回復

cklife 發表於 2010-9-15 16:33:07 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

價錢不便宜呀.......
claudiatang 發表於 2010-9-15 16:10

但我睇睇下...真係幾好喎....有大孖既盆鹽、同藍乳賣.......我剛剛用晒南乳.....唔洗走去觀塘買喎....有幾樣野...一次過訂晒....
應該仲有好多我要既野....慢慢睇先...
回復

八王爺 發表於 2010-9-15 22:05:14 |顯示全部樓層
自在生活,貴,又係大陸種植,我覺得唔值。
情願用台灣出品。去 永鞍 look look 喇。
回復

孖吉 發表於 2010-9-15 22:17:44 |顯示全部樓層
真係要錫下你...幫我一直搵資料...我就係諗住如果真係搵唔到...唯有幫襯依間訂囉.... ...
cklife 發表於 2010-9-15 16:09

其實我都有野要搵,唔知你知唔知邊度有 米糠?我想搵 10kg add12icon
回復

cklife 發表於 2010-9-16 08:51:13 |顯示全部樓層
咁又要問下人喇...我無買過呀....不過模糊記憶....雀仔飼料舖會唔會有賣呢?

我記得有人問過....不過無得賣機會大D....無市場既話...就唔會入貨嘛..
回復

claudiatang 發表於 2010-9-16 09:20:24 |顯示全部樓層
米糠用來點食?我就有食燕麥糠..............
回復

cklife 發表於 2010-9-16 09:44:48 |顯示全部樓層
自在生活,貴,又係大陸種植,我覺得唔值。
情願用台灣出品。去 永鞍 look look 喇。 ...
八王爺 發表於 2010-9-15 22:05

以前都有間中去永安睇下,但佢賣零食多,無咩原材料賣,所以後來好少去。
多謝你提議呀....依幾日搵時間過去睇下。
回復

cklife 發表於 2010-9-16 09:45:11 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2010-9-16 09:20

我見過好似要黎做堆肥料。marcuslee要黎做乜就唔知囉...
回復

孖吉 發表於 2010-9-16 09:50:57 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2010-9-16 09:20

如果用黎食就易搞,好多地方都有得賣 (溝好哂),當保健食產品咁賣,雖然賣得貴,但係你食得幾多丫~

我用來堆肥呀,所以要 10kg 咁多,又唔可以太費 ( 本身就是下欄,價錢不貴,而且多到要搵出路,傳統用來餵雞。而家政府唔俾飬雞,而香港的米 99% 外地入口,全部不是香港磨米,所以冇人賣! )
回復

孖吉 發表於 2010-9-16 09:55:41 |顯示全部樓層
我見過好似要黎做堆肥料。要黎做乜就唔知囉...
cklife 發表於 2010-9-16 09:45

係呀,用來堆肥,不過唔係 日本太太 門田幸代 果種 麻包堆肥 add12icon
回復

cklife 發表於 2010-9-16 13:07:35 |顯示全部樓層
係呀,用來堆肥,不過唔係 日本太太 門田幸代 果種 麻包堆肥
marcuslee 發表於 2010-9-16 09:55

我睇果種係台灣...用膠桶果種..佢地都會用米糠....仲加埋菌種添
回復

孖吉 發表於 2010-9-16 13:15:56 |顯示全部樓層
我睇果種係度灣...用膠桶果種..佢地都會用米糠....仲加埋菌種添
cklife 發表於 2010-9-16 13:07

係呀,原來佢比傳統做法好,比較環保
回復

孖吉 發表於 2010-9-16 13:22:23 |顯示全部樓層
我睇果種係台灣...用膠桶果種..佢地都會用米糠....仲加埋菌種添
cklife 發表於 2010-9-16 13:07

原來我一個月之前响人地個 blog 問人,blog 主答應同我搭路,但係我唔識用 回覆 功能,今日先睇到,希望有好消息啦~
回復

cklife 發表於 2010-9-16 13:25:07 |顯示全部樓層
原來我一個月之前响人地個 blog 問人,blog 主答應同我搭路,但係我唔識用 回覆 功能,今日先睇到,希望 ...
marcuslee 發表於 2010-9-16 13:22

咁好人...個BLOG主係台灣定香港呀?
真係好多有心人架...我最近又係人地個BLOG度...同人攞野...果個人好好人,免費送比我仲就埋我...登特坐巴士去到葵芳再轉地鐵到荃灣咁比我....仲帶埋冰出黎保溫...咁有心既人真係好少見...起碼我自己就做唔到...我通常都係要人就我...
回復

孖吉 發表於 2010-9-16 14:41:45 |顯示全部樓層
咁好人...個BLOG主係台灣定香港呀?
真係好多有心人架...我最近又係人地個BLOG度...同人攞野...果個人 ...
cklife 發表於 2010-9-16 13:25

Blog 主香港咖,佢只可以幫我問,因為佢個朋友唔係做生意咖 ...

你位朋友又幾好人喎,佢好用心幫你呀!
回復

cklife 發表於 2010-9-16 16:38:35 |顯示全部樓層
Blog 主香港咖,佢只可以幫我問,因為佢個朋友唔係做生意咖 ...

你位朋友又幾好人喎,佢好用心幫你呀! ...
marcuslee 發表於 2010-9-16 14:41

佢對其他人都係咁架...佢住大埔...但係會送野出花墟,又入黎荃灣比我...車錢都唔少呀...

好人一個佢網名叫蘭花草...
回復