如果係你,你會點做?

作者: tommysze8 發表于 2010-9-3 11:45:18
1331 14
== 某人於某討論區之意見 ==
僅有一個歹徒,劫持了香港旅行團的21人,最後歹徒開槍,打死了其中的9個人,打傷了其中的6個人,其餘6人安全獲釋。
我想,如果這21個人中,有一個想辦法靠近歹徒,猛撲上去,、、、其餘的人也猛撲上去,趁勢把歹徒給摁住,有可能犧牲一兩個人,但不會傷亡15個人之多。 為什麼游客中沒有人捨身取義、、、、個個貪生怕死,最後還是有8個人死了。這說明了怕死不一定保命。
當然,香港的文化就是這樣,就是“既然我是人質,對付歹徒就不是我的事情,是警察的事情,我事後可以抗議政府,批評旅行社,要求索賠,但是,與歹徒做鬥爭根本就不是我的任務”,這就是香港文化,香港文化教育出來的香港公民的行為方式就是這樣。
= = = = = = = = = = =
以上乃某人於某討論區之意見,也代表了部分人的感想!
這是典型策略性思考情景,替貓兒掛嚮鈴。 正如 600萬歐籍猶太人,點解無在二戰中一齊對付納粹德國,咁就無猶太人大屠殺。
可惜無人有早知,只有港人式的孔明。 如果有一個人猛撲上去,、 、 、犧牲一兩個人,會被說是小題大做。只有傷亡了15個人的事實証咁了這是對的。可惜兩者不並全。

如果係你,你會點做?
tommysze8 發表於 2010-9-3 11:53:09 |顯示全部樓層
就算有早知,你會唔會做英雄?
回復

Kiann 發表於 2010-9-3 14:00:24 |顯示全部樓層
那要視乎該21人的背景如何.有多少是老幼婦孺,有多少是壯丁.如果有一家大細,我想做父母的,無論如何,都唔想要自己的子女冒任何風險.
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-3 14:04:16 |顯示全部樓層
僅有一個歹徒,劫持了香港旅行團的21人,最後歹徒開槍,打死了其中的9個人,打 ...
tommysze8 發表於 2010-9-3 11:45

”香港的文化就是這樣,就是“既然我是人質,對付歹徒就不是我的事情,”

嘩~~~ 我完全唔認同這個講法.至少我唔係咁諗,過世了的梁錦榮先生和領隊Masa不是這樣!!!!
回復

winzy 發表於 2010-9-3 14:10:16 |顯示全部樓層
如果我撲過去既話
其他人會唔會幫手呢?
如果冇人幫手既咁我咪白白犧牲?
我諗最大既原因係咁囉
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-3 14:16:54 |顯示全部樓層
.... ”正如 600萬歐籍猶太人,點解無在二戰中一齊對付納粹德國,咁就無猶太人大屠殺。”
tommysze8 發表於 2010-9-3 11:45

有無睇過一些相關記錄片和一些戰爭報告or相關研究???有無去參觀過位於Berlin 的猶太人大屠殺博物館?
或可以看看一些跟史實拍攝的好戲,如舒特拉的名單,Pianist, etc.

簡單d講,以當時great constraints of communication network, 德政府以有計劃有組織,高速地,以種族和階級分化方式隔離和殺害猶太人.
唔係無有心人,而係以當時資訊,通訊不開發的情況下,受德軍殺害是在所難免.
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-3 14:20:17 |顯示全部樓層
我曾經在”菲團事件 - 有乜睇法?”帖中也提過,我好唔同意人在危難時,有”行先死先”的想法.
橫又死掂又死,點解要由搶手控制我生死? 我一定唔會做羔羊!! 死都要死得有意義!
唔好以為我得把口.水母講得出做得到架.
回復

winzy 發表於 2010-9-3 14:45:24 |顯示全部樓層
如果個個都識咁諗,我諗結局可能唔會變成咁,
係一個挾窄既車箱裡面,21人一湧而上,
當時槍手只係背住支長槍,勝算會有幾高?
回復

winzy 發表於 2010-9-3 14:57:06 |顯示全部樓層
我同意咁既諗法,但係別人點諗係控制唔到,
因為大家都知道,人性係自私既
回復

比得大帝 發表於 2010-9-3 15:19:46 |顯示全部樓層

有早知冇乞兒,
早知會發展成咁, 佢行出車門同人打招呼時就一槍打死佢
早知會發展成咁, 就乜都答應佢
早知會發展成咁, 就唔俾佢上車

當佢要所有人分開坐, 車上21人已是待宰羔羊, 佢個支係M16自動步槍, 巴士條通道咁窄, 跟本就冇可能甚麼一擁而上.

有早知冇乞兒,
曾蔭權早知會發展成咁, 佢會唔會打電話搵唔到菲律賓總統, 就唔諗其他方法,
早知會發展成咁, 港香派專機飛幾十個解放軍去救人都值得

件事發展成咁, 原因就係冇人估件事會發展成咁, 與自唔自私無關
回復

cklife 發表於 2010-9-3 15:21:47 |顯示全部樓層
其實..生還者己經講過喇....
初時既情況係槍手講明唔會傷人,仲做出好多友善行為,又放人去厠所..又搵飯比佢地食。

香港人有幾河遇到過依D情形呀...我地見得真實血腥場面少,無諗住佢會後來變得瘋狂。
佢都講過曾經有諗過,但大家相隔距離遠,商量唔容易,又怕大家timming夾唔到...而且見槍手好友善,睇黎應該好快放人,怕發難反而會激嬲佢。
唔好忘記香人係咩環境長大,個個習慣要守法、要乖、要聽話嘛....
回復

cklife 發表於 2010-9-3 15:27:53 |顯示全部樓層
我曾經在”菲團事件 - 有乜睇法?”帖中也提過,我好唔同意人在危難時,有”行先死先”的想法.
橫又死掂又 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-3 14:20

水母你行先...我殿後.....我性格應該係唔會首先發難,但有人陏手既話...既然開左個頭...就會去到盡.....死唔可怕....漫長既等待最難涯....(老公成日話我好衝動)
搭飛機時老公成日問我有事發生時我會點(老公畏高),我同佢講,只要佢倍住我,我咩都唔怕...就算死都覺得好浪漫...
回復

比得大帝 發表於 2010-9-3 15:29:02 |顯示全部樓層
只要佢倍住我,我咩都唔怕...就算死都覺得好浪漫...

cklife 發表於 2010-9-3 15:27

你哩句已經好好浪漫啦
回復

winzy 發表於 2010-9-3 15:29:29 |顯示全部樓層
早知佢未叫所有人分開坐果時就一擁而上
回復

cklife 發表於 2010-9-3 15:30:34 |顯示全部樓層
”香港的文化就是這樣,就是“既然我是人質,對付歹徒就不是我的事情,”

嘩~~~ 我完全唔認同這個講 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-3 14:04

我都唔認同...中國人既性格係...無外敵時自己鬥生鬥死,一有外敵即刻槍口對外。
而且..當時係人都知大家係唇齒相依架喇....機械化動作都會幫手啦....(係..我係一個做左先諗既人...機械化個果係我)
回復