DIY 潤膚膏

作者: cklife 發表于 2010-8-25 15:09:04
14876 78
candyafr 發表於 2010-11-17 11:17:22 |顯示全部樓層
啊, 可能你的皮膚不是很乾. 我很受椰子油的, 冬天時, 身和面都搽cp椰油, 一陣就乾晒, 好舒服, 皮膚唔痕 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-17 08:51

但椰子油d味..............好怪
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-17 11:19:47 |顯示全部樓層
但椰子油d味..............好怪
candyafr 發表於 2010-11-17 11:17

cold pressed 椰油好清香,但打皂用的椰油就難聞d~~
回復

cklife 發表於 2010-11-17 12:47:05 |顯示全部樓層
椰子油會比較heavy,我自己就受唔到,搽dd,一陣成塊面就出晒油。
肥寶寶 發表於 2010-11-17 00:42

咁可能你唔多受油,椰子油對我黎講係好爽既油.....橄欖油我就會覺得笠....
回復

cklife 發表於 2010-11-17 12:48:39 |顯示全部樓層
cold pressed 椰油好清香,但打皂用的椰油就難聞d~~
jellyfishy 發表於 2010-11-17 11:19

我最中意用冷壓原味椰子油黎做唇膏....D味好正....
上次係F牌度買左一樽椰子油,D味仲帶少少甜添....好正呀...
回復

肥寶寶 發表於 2010-11-18 14:27:17 |顯示全部樓層
啊, 可能你的皮膚不是很乾. 我很受椰子油的, 冬天時, 身和面都搽cp椰油, 一陣就乾晒, 好舒服, 皮膚唔痕 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-17 08:51

我都好吸油,一陣都乾晒,不過一小時之後(或更短的時間)d油走番晒出黎之嘛!哈哈~~~
回復

肥寶寶 發表於 2010-11-18 14:28:50 |顯示全部樓層
我最中意用冷壓原味椰子油黎做唇膏....D味好正....
上次係F牌度買左一樽椰子油,D味仲帶少少甜添.... ...
cklife 發表於 2010-11-17 12:48

f牌?
介紹下,我多數用椰子油黎整濕疹膏,效果好正架。
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-18 14:37:56 |顯示全部樓層
見大家咁鍾意用椰油, copy 條link 俾大家比較下:

ck說的 f 牌是這個:
http://www.fonnie.com.hk/hk/preorder/index.asp

這是我用開的 organic cp coconut oil 資料:
http://www.fair-and-healthy.com/ ... %E5%AD%90%E6%B2%B9/
回復

cklife 發表於 2010-11-18 14:58:28 |顯示全部樓層
f牌?
介紹下,我多數用椰子油黎整濕疹膏,效果好正架。
肥寶寶 發表於 2010-11-18 14:28

F牌椰子油幾貴下,果時去上堂每次都會買少少野當支持,如果捨得享受既人,應該會覺得值....我呢...太孤寒
回復

cklife 發表於 2010-11-18 15:09:51 |顯示全部樓層
club O 係依隻http://www.club-o.org/
回復

SSL200507 發表於 2010-11-18 15:26:09 |顯示全部樓層
回復 48# jellyfishy

硬皮都軟晒~

This cream seems quite good.  I have to put hand cream frequently even in summer.  

How long you take to make this cream being ready-to-serve and how many for all this elements costs.
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-18 15:29:52 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy

硬皮都軟晒~

This cream seems quite good.  I have to put hand cream freq ...
SSL200507 發表於 2010-11-18 15:26

造cream時間好快啫, 20min乜都做到.
材料方面, 有平有貴喎. 可以差幾倍價錢都得架喎.
回復

肥寶寶 發表於 2010-11-18 23:52:41 |顯示全部樓層
F牌椰子油幾貴下,果時去上堂每次都會買少少野當支持,如果捨得享受既人,應該會覺得值....我呢...太孤寒 ...
cklife 發表於 2010-11-18 14:58

ic,明白晒!
回復

肥寶寶 發表於 2010-11-21 23:31:59 |顯示全部樓層
F牌椰子油幾貴下,果時去上堂每次都會買少少野當支持,如果捨得享受既人,應該會覺得值....我呢...太孤寒 ...
cklife 發表於 2010-11-18 14:58

依家仲有冇去上堂?
我係網上見到有課程
回復

cklife 發表於 2010-11-22 12:02:36 |顯示全部樓層
依家無去上堂喇.....又玩第二樣咩....
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-22 14:48:11 |顯示全部樓層
依家無去上堂喇.....又玩第二樣咩....
cklife 發表於 2010-11-22 12:02

有乜野新攪作?
回復

cklife 發表於 2010-11-22 19:49:12 |顯示全部樓層
有乜野新攪作?
prodorothyhkg 發表於 2010-11-22 14:48

咪種毒囉....不過種毒又告一段落喇(發現屋企無陽光種唔到菜,所以收手先)
回復

惡姨 發表於 2010-11-26 14:24:45 |顯示全部樓層
CK, 我想晤吓金盞花浸泡油, 金盞花可以喺邊度買,  用乜野油來浸泡?? 要浸幾耐, 浸完要唔要隔左D金盞花呢??
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-26 14:40:33 |顯示全部樓層
金盞花可以向賣花茶地方都有,大埔街市1/F 有幾檔都有得賣,約15-20/兩
用橄欖油浸1-3(最好)個月好~
回復

cklife 發表於 2010-11-30 19:40:08 |顯示全部樓層
CK, 我想晤吓金盞花浸泡油, 金盞花可以喺邊度買,  用乜野油來浸泡?? 要浸幾耐, 浸完要唔要隔左D金盞花呢?? ...
惡姨 發表於 2010-11-26 14:24

金盞花去賣花茶既地方搵下啦....用乜油浸其實睇你要黎做乜,做潤膚霜,就睇你想用咩油做霜底囉....只要係液體油都可以浸。(椰子油冬天會凝固,如果冬天做就唔多適合,夏天可以)
一般係浸二星期等佢出味,有D人會拎左D渣出黎再放D新既入去浸,等佢D味話咁D味會濃D喎。

D金盞花要拎出黎,最好可以用茶包袋包住樽口倒出黎,咁就隔得乾淨D喇。
================

蜂臘攪錯份量

唔好意思,剛剛去睇,蜂臘份量攪錯左,依家更正番....做出黎既膏似罐裝潤唇膏質感,下次我會試下將蜂臘減半,睇下會唔會再軟身D...定會好似油咁凝固唔到。(我中意再軟D)

依個膏今年我又做左批,要黎做潤手霜都唔錯喎.....尤其係成日要濕手既人。
回復