DIY 潤膚膏

作者: cklife 發表于 2010-8-25 15:09:04
15074 78
cklife 發表於 2010-8-26 17:00:18 |顯示全部樓層
早就叫左minmin幫手開專區, 佢未覆我呀~~ 唯有 SMS提下佢先~
jellyfishy 發表於 2010-8-26 13:20

如果開左專區,我係BLOG宣傳下,睇下D舊皂友過唔過黎玩丫,間中都有人問我邊度有DIY討論區...
以前玩開果個摺埋左咩...
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-26 17:07:22 |顯示全部樓層
如果開左專區,我係BLOG宣傳下,睇下D舊皂友過唔過黎玩丫,間中都有人問我邊度有DIY討論區...
以前玩 ...
cklife 發表於 2010-8-26 17:00

好似有一個打皂的,我登記左之後入到一次,之後次次都入唔到(一時話我冇登記,一時話我未確認),sd左資料問個管理員又冇回覆,冇耐好似話摺左
回復

cklife 發表於 2010-8-26 18:28:28 |顯示全部樓層
好似有一個打皂的,我登記左之後入到一次,之後次次都入唔到(一時話我冇登記,一時話我未確認),sd左資料 ...
肥寶寶 發表於 2010-8-26 17:07

唔知會唔會係我講果個呢.......香港專講打皂既其實唔多...有好多都係雜畢冷既...D人仲一味淨係抄人地D資料入去,無乜心得分享同埋無乜討論...
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-27 01:41:14 |顯示全部樓層
唔知會唔會係我講果個呢.......香港專講打皂既其實唔多...有好多都係雜畢冷既...D人仲一味淨係抄人地 ...
cklife 發表於 2010-8-26 18:28

所以我多數直接去台灣老師的blog裡面留言,直接問老師仲好!
回復

cklife 發表於 2010-8-27 07:19:46 |顯示全部樓層
我好似比人跟蹤咁....剛剛昨日話無左個DIY論壇,話加左專題就拉人過黎...

點知今日收到通知...個論壇重新上路...個D按鍵同功能,同依度好鬼似。
回復

cklife 發表於 2010-8-27 07:20:20 |顯示全部樓層
所以我多數直接去台灣老師的blog裡面留言,直接問老師仲好!
肥寶寶 發表於 2010-8-27 01:41

咁...唔係個個有老師問架嘛....
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-27 08:56:22 |顯示全部樓層
咁...唔係個個有老師問架嘛....
cklife 發表於 2010-8-27 07:20

我原本都係香港討論區請教d高手,自從冇左個網站之後先直接問老師,因為怕老師厭我煩,不好意思。
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-15 09:54:17 |顯示全部樓層
一陣就吸晒?!!你媽好缺養份喎!!(芳療理論中)
有冇試用乳木果?呢個保濕度極高。

試下呢個配方
乳木果脂2/3
金盞花油1/3
真正薰衣草eo
羅馬洋甘菊eo
肥寶寶 發表於 2010-8-25 22:42

昨晚試做左喇, 我用左乳化劑, 無下金盞花和lavender eo , 但用了jojoba oi, shea butter l和加了organic 玫瑰純水. ...
材料如下:
1ml 乳化劑
15ml organic 玫瑰純水
1ml jojoba oil
5ml 乳木果脂
1 drop 羅馬洋甘菊eo
1 drop 葡萄籽extract

用後感:
搽手幾好, 又潤又軟熟, 快吸收又清爽,  聞著玫瑰純水的香味, 舒服到微微笑~~~
因經常打波, 最近加了手指上的重力訓練, 搞到損手和起硬皮, 搽了這個配方, 蕉蕉和硬皮都軟晒~
但搽面呢...  拿搽手掌手指的份量搽面, 都感到乾. 我諗我真係超乾性皮膚~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-15 15:07:27 |顯示全部樓層
Lunch 找資料時, 找到這個網站, 幾好用, copy 在這給大家分享.

http://tw.myblog.yahoo.com/mak-club/article?mid=188

另外, 見到有書籍和網上資料教用"硼砂 borax" 做乳霜, 也有用乳化劑做乳霜(冷製法). 有說硼砂較傷皮膚, 但沒有太多資料關於乳化劑 (冷製法). 大家可否提供多點資料?
回復

肥寶寶 發表於 2010-11-15 19:53:09 |顯示全部樓層
昨晚試做左喇, 我用左乳化劑, 無下金盞花和lavender eo , 但用了jojoba oi, shea butter l和加了organic  ...
jellyfishy 發表於 2010-11-15 09:54

唔係每個人都適合用玫瑰花水架,雖然玫瑰係保濕的,但如果用後情況相反的,就唔應該再用玫瑰花水,改用德甘水或羅甘水都可以。

依我自己為例,我支爽膚水就係德甘+羅甘+矢車菊(total100ml)+1ml的玻尿酸[即係透明質酸](若冇玻尿酸可用甘油代替)。
回復

cklife 發表於 2010-11-15 21:07:10 |顯示全部樓層
唔係每個人都適合用玫瑰花水架,雖然玫瑰係保濕的,但如果用後情況相反的,就唔應該再用玫瑰花水,改用 ...
肥寶寶 發表於 2010-11-15 19:53

都係架...唔同皮膚有唔同需要嘛....
我呢...多數用玫瑰...因為我係黃面婆....但間唔中會改用天竺葵....冬天...透明質酸就真係比較需要囉....

我妹唔多用我D野,但冬天一定要透明質酸面膜同埋化妝水.....
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-15 22:35:10 |顯示全部樓層
又唔覺ck面黃啊。
我在選純水時,老板娘都係話我面色較黃又有雀斑皮膚又乾。。。(無乜好添)
玫瑰和羅馬洋甘菊都啱。其實兩種口味都係我至愛~
第一次diy cream, 要多了解自己需要和經驗。
下次試下avocado oil + primose oil...
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-15 22:51:23 |顯示全部樓層
唔係每個人都適合用玫瑰花水架,雖然玫瑰係保濕的,但如果用後情況相反的,就唔應該再用玫瑰花水,改用 ...
肥寶寶 發表於 2010-11-15 19:53

等我試埋羅甘再報告。
係呀,玻尿酸真係幾正。有次去批發買野,老扳送左20ml我玩,放在雪櫃,每次一兩滴溝爽膚水,打圈按眼,乾紋就隱形了!
回復

cklife 發表於 2010-11-16 08:50:14 |顯示全部樓層
又唔覺ck面黃啊。
我在選純水時,老板娘都係話我面色較黃又有雀斑皮膚又乾。。。(無乜好添)
玫瑰和羅馬洋 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-15 22:35

我用玫瑰水,洗面油加天竺葵,每晚擦油時都有拍面,間唔中用艾草蒸面....全部都攻活血咩.....有做功夫所以你唔覺囉...
回復

cklife 發表於 2010-11-16 08:52:56 |顯示全部樓層
等我試埋羅甘再報告。
係呀,玻尿酸真係幾正。有次去批發買野,老扳送左20ml我玩,放在雪櫃,每次一 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-15 22:51

冬天你唔好淨係保水,因為我覺得你都有少少缺油,當然水缺多D....但淨係保水好快會乾,有油保護水蒸發得慢D,會更加好。

所以用乳木果脂都幾好架.....我自己就用椰子油多....因為我懶....
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-16 08:56:36 |顯示全部樓層
冬天你唔好淨係保水,因為我覺得你都有少少缺油,當然水缺多D....但淨係保水好快會乾,有油保護水蒸發得 ...
cklife 發表於 2010-11-16 08:52

係啦, 天生好乾燥... 小孩子年代, 一到冬天就乾到面都紅晒, 十隻手指爆到流血 ~
    平時我淨用椰子油搽身, 可能要學你幫你媽造 cream 個配方, 搽d 野cover 在面上, 唔準佢流失水份先得.
回復

cklife 發表於 2010-11-16 12:08:09 |顯示全部樓層
我媽個油膏呀....真係幾肥....網友話要黎搽腳踭好喎....

粗野平平地,唔會肉痛嘛...講開我又要整番D.....前排浸左d油應該用得喇...
回復

candyafr 發表於 2010-11-16 12:10:44 |顯示全部樓層
等我試埋羅甘再報告。
係呀,玻尿酸真係幾正。有次去批發買野,老扳送左20ml我玩,放在雪櫃,每次一 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-15 22:51

咁正,我都用緊玻尿酸serum.............不過係現成的
回復

肥寶寶 發表於 2010-11-17 00:42:17 |顯示全部樓層
冬天你唔好淨係保水,因為我覺得你都有少少缺油,當然水缺多D....但淨係保水好快會乾,有油保護水蒸發得 ...
cklife 發表於 2010-11-16 08:52

椰子油會比較heavy,我自己就受唔到,搽dd,一陣成塊面就出晒油。
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-17 08:51:32 |顯示全部樓層
椰子油會比較heavy,我自己就受唔到,搽dd,一陣成塊面就出晒油。
肥寶寶 發表於 2010-11-17 00:42

啊, 可能你的皮膚不是很乾. 我很受椰子油的, 冬天時, 身和面都搽cp椰油, 一陣就乾晒, 好舒服, 皮膚唔痕.
回復