香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 古法柚子皮
返回列表 發新帖

古法柚子皮

作者: cklife 發表于 2010-8-19 18:00:49
15923 34
JicJicmom 發表於 2010-9-18 00:22:52 |顯示全部樓層

ck , 我今日試左整, 唔難呀! 好開心~ 不過呢幾日都唔響屋企食,要放左響冰箱先喇.....
我今次有幾隻唔同0既柚子皮 (阿娘留比我架....) 最好0既係黃色沙田柚~ 我買0既係pk貨, 有個保鮮紙包到佢緊一緊,叫 "水晶柚" 喎 ~
我用火槍燒,好快就焦左~一落水,就甩左成1/3焦喇....
其他如泰國金柚, 皮唔係好厚.... 而且燒好耐佢個皮都唔多點黑....唔知點解呢 ?
以前唔識,批走哂d青皮,今次即管試下, 有青皮又處理過0既, 係乜野食味先....
回復

fianfumy 發表於 2010-9-18 03:01:23 |顯示全部樓層
我早幾日都在pk 買柚子呀 , 都係用保鮮紙包, 個樣似沙田柚, 但又沒沙田柚顏色咁黃囉. 但我沒有留皮整呀  , 因為工人整到d皮溶溶爛爛呀 ...

積媽:你試完話我知啦,  批走哂d青係唔想有苦澀味 ...
回復

cklife 發表於 2010-9-18 08:06:06 |顯示全部樓層
ck , 我今日試左整, 唔難呀! 好開心~ 不過呢幾日都唔響屋企食,要放左響冰箱先喇.....
我今次有幾隻唔同0既 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-18 00:22

我第一次試就係用泰國金柚....佢好似有防火功能咁架......唔知係因為佢D防腐臘定係個種係咁呢....

火槍貴唔貴呀?點用架?係咪要買壓縮氣體燃料架?大唔大罐架?唔知一罐氣可以燒幾多隻皮呢?

一D都唔難,係要比D心機燒勻佢囉...

我都係裕華買左三隻柚....不過今年無賣有機架囉....只有依隻梅洲蜜柚賣。

可能有機柚係皮靚肉差D...無市場....

今日買依幾隻D皮一D香味都無......有機柚未開個皮都清香到暈呀...
回復

孖吉 發表於 2010-9-18 08:24:39 |顯示全部樓層
我第一次試就係用泰國金柚....佢好似有防火功能咁架......唔知係因為佢D防腐臘定係個種係咁呢....

火槍 ...
cklife 發表於 2010-9-18 08:06

早晨 ck

火槍,即係 石油氣噴槍,响五金舖有售,約 $70-$100 都有 (不同產地),係用 打邊爐 果種卡式氣

係好猛火咖,會發出好似中式酒樓個爐果種 hur hur 聲,有時你會見到肉枱用來燒豬皮上面的毛,另外D西廚用來燒甜品上面的糖,用來做香脆効果 ... 不過我唔敢在室內用
回復

cklife 發表於 2010-9-18 09:11:41 |顯示全部樓層
早晨 ck

火槍,即係 石油氣噴槍,响五金舖有售,約 $70-$100 都有 (不同產地),係用 打邊爐 果種卡式氣
...
marcuslee 發表於 2010-9-18 08:24

喔...原來係敢擊性武器...我都係諗諗先.....因為我好[論盡].....
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-18 09:56:54 |顯示全部樓層

回復 25# cklife

CK 及各位早晨呀~~
有D火槍係好小型+可調較大細火架~~ 響D烘焙店/ 五金店都有得賣, 不過質數良莠不齊 , 要小心D選擇 ~~
以前大夫貪平, 買左支國產的~ 點知有次用黎BBQ透爐, 火槍頭連住GAS0個位燒著左, 嚇到我地死死下, 喇喇林開水喉FEI埋去.... 如果連埋罐氣一齊燒+爆就大鑊喇.....
一罐氣都可以用好耐~~因為火槍燒比較放爐面燒容易控制角度,所以我都係唔使10分鐘就燒好左1個柚子0既皮 (分成四塊) , 用0既GAS 少過你打一餐邊爐喇~
我用緊0既係平時做甜品用0既小型火槍, 可調較大細火 ~~ 返去影相你睇~
回復

cklife 發表於 2010-9-18 10:29:41 |顯示全部樓層
回復  cklife

CK 及各位早晨呀~~
有D火槍係好小型+可調較大細火架~~ 響D烘焙店/ 五金店都有得賣, 不過質 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-18 09:56

可以較細火...咁安全D...
回復

孖吉 發表於 2010-9-18 13:01:53 |顯示全部樓層
可以較細火...咁安全D...
cklife 發表於 2010-9-18 10:29

ck 咁鐘意做手工,應該都可以應付o既。

不過我用過兩個噴筒(歐洲貨),最細火都係中學化學堂 bunsen burner 果種透明火,燒雜草都會即着,加上 積媽話齋成日驚個接駁位有機會漏氣,
所以每次我都係上天台玩 add12icon

唔知做甜品果d火槍係咪好似打火機咁要入氣呢?通常呢d野 (打火機/氣槍 入氣) 我都係搞唔掂o既~ add8icon
回復

cklife 發表於 2010-9-18 14:31:16 |顯示全部樓層
ck 咁鐘意做手工,應該都可以應付o既。

不過我用過兩個噴筒(歐洲貨),最細火都係中學化學堂 bunsen burn ...
marcuslee 發表於 2010-9-18 13:01

喔...本生燈細火就OK....初時以為淨係得豬肉檔果D咁大火..我就唔敢玩喇...
回復

孖吉 發表於 2010-9-18 15:43:13 |顯示全部樓層
喔...本生燈細火就OK....初時以為淨係得豬肉檔果D咁大火..我就唔敢玩喇... ...
cklife 發表於 2010-9-18 14:31

咁你會唔會買 烘焙 用火槍呀 ?我見好多人買呢個牌子:
http://www.hotery.com.tw/ch/list.php?U_Id=68&T_Id=19

重見到有人團購添:
(可能過咗期) http://www.leisure-cat.com/forum ... bdd05dad3092cb32b38
(冇寫年份,唔知過期未,同唔知是否靠得住) http://lovedoggie.shopping.babys ... bb57a7ed517b93b2e11

亦有人用五金舖的:
http://bluenana.blog15.fc2.com/blog-category-30.html
回復

cklife 發表於 2010-9-18 16:08:53 |顯示全部樓層
咁你會唔會買 烘焙 用火槍呀 ?我見好多人買呢個牌子:

重見到有人團購添:
(可能過咗期)
(冇寫年份 ...
marcuslee 發表於 2010-9-18 15:43

暫時應該唔會買住...因為淨係燒柚皮用.....用唔晒罐氣放係度一直唔用...覺得有d危險....
我己經試過令三陪消防車到過場己經夠出名喇.....費事再出事,一定業主唔肯續租....可能無村屋住....
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-18 18:57:19 |顯示全部樓層
回復 23# cklife

CK , 今日響吉豬島買左呢d柚又試下.....
R1024919 (Small).JPG
R1024921 (Small).JPG
尋晚整0既柚皮
R1024854 (Small).JPG
回復

cklife 發表於 2010-9-18 21:42:35 |顯示全部樓層
好似燒唔勻循咁既....我見到有青色喎...係咪依隻難燒D呀...
定係佢燒完都係青色既呢?
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-19 01:20:11 |顯示全部樓層
回復 33# cklife

CK , 燒唔勻就真0既, 至於青色, 只係相機色差,真0既柚皮係黃黃啡啡咁.... 無青色架.
相反今日我用D梅州水晶柚做, 真係有2塊燒唔勻,個邊仲係青色..... 我怕佢會苦澀, 用刀批左青色部份呀...咁樣可以防止佢苦澀嗎?
回復

cklife 發表於 2010-9-19 08:16:01 |顯示全部樓層
回復  cklife

CK , 燒唔勻就真0既, 至於青色, 只係相機色差,真0既柚皮係黃黃啡啡咁.... 無青色架.
相反 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-19 01:20

係呀...就係話梅洲果隻呀...個邊見到青.....
係架...唔批走D青會苦架.....所以要燒到全部青都唔見架....

我隻梅洲密柚都未開....唔知會唔會燒到好似你燒咁呢....
回復