香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 古法柚子皮

古法柚子皮

作者: cklife 發表于 2010-8-19 18:00:49
15911 34
見到農友個沙田柚種到大大個,比虫蛀左真係激心呀,有益又好食既生果黎架嘛.....佢仲話塊柚皮都掉埋囉...柚皮好好食架...
依家一般外邊食店做既柚皮,都係用刀切走晒青色既外皮,淨番裡面白色海棉狀既野,就食白色果層。其實柚皮既食療功效就係青皮度,切走晒,就只係口感好食,但就失去左柚皮既食療功效,青皮裡面有芳香物質,有寛中化氣效果,對於胃氣脹,消化不良有幫助。

咁大家跟我一齊黎燒柚子皮啦...哈...哈...一邊燒一邊聞到柚子香喔...
(我失敗左三次先搵度適合既方法架,仲要周圍問人點做,識做既都係老人家,要好有耐性[乙水]佢先肯講呀)

古法柚子皮

發柚皮︰
  • 把柚皮與果肉分離,大約一個柚皮分成四份,不能分太細小,不然汞水時容易碎掉。
  • 把青皮部份放在火上燒,關始變黑時會聽到卜卜的聲音,繼而會聞到柚子皮香味。把青皮部份全燒成黑色,像炭的樣子。(要不時轉一下位置,讓它燒得均勻)
  • 燒成炭色的柚皮放到冷水中浸泡一下,讓黑色部份吸收水份。
  • 用小匙把黑色部份輕輕刮去,會發現黑色部份成了粉末,被水浸了很容易刮除。
  • 刮完後柚皮是啡色的,因為被火燒過咩!
  • 接著汞水數次,拿起柚皮把它當作洗澡用的海棉,吸滿水又搾乾水,換水再吸再搾,直至水清澈,柚皮沒有火燒味道。
  • 柚皮淨發完成,加些上湯稍煮一下,放涼存在保鮮盒中備用。
發好的柚皮可以在炆肉時,待肉炆好再加入肉裡面稍煮一下,等佢吸左肉汁就好好食架喇。仲可以放入咖哩菜色度食,另外加少少蠔油煮一個獻,放柚皮入去梢煮,上碟灑上蝦子,就成蝦子柚皮。我朋友就中意用黎放入公仔麵度一齊食。因為己經加入上湯煮過,其實係可以即食架喇...中意點食可以自己發揮囉。

我是直接放石油氣爐上燒的,邊沿部份可能會著火,不用理會,浸水後刮掉就可以。

它真的像炭,要把它燒得均勻,需要一些耐性。

圖中可以看到刮去黑炭的部份,有點像蜂巢狀,芳香植物油脂就蔵在裡面。把青皮切掉,就直接把它切走了。

初步處理後,它己經十分柔軟,像海棉一樣很會吸水,但顏色不好看,而且聞起來有很大的燒焦味道。

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2010-8-19 22:21:42 |顯示全部樓層
嘩.... 好特別的做法。

我外婆都浸柚皮,不过,不用火燒,只係用 匙刮,主要除去果蜡。
泡水時間真的很長,要常換水。換到都無晒 精油喇!
回復

fianfumy 發表於 2010-8-19 23:49:01 |顯示全部樓層
又真是好特別我方法, 我只是用刀切走佢咋...
不過整東皮真是多功夫, 但我又係好鐘意食喎   ..
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-20 00:15:59 |顯示全部樓層
嘩~~~死喇死喇~~~ 我超鍾意食呢隻皮架!!
以前有d酒樓提供柚皮的菜,但呢幾年都唔見喇~~~ 好鬼想食~~~add5icon
回復

cklife 發表於 2010-8-20 08:23:31 |顯示全部樓層
嘩.... 好特別的做法。

我外婆都浸柚皮,不过,不用火燒,只係用 匙刮,主要除去果蜡。
泡水時間真的很長 ...
八王爺 發表於 2010-8-19 22:21

應該唔會無晒精油囉.....佢保護得好好架...淨係刮走D蠟,咁要吃得苦先得喎.....我依種做法係唔苦既,完全唔去青應該會苦....但食療功效會唔會更好呢?請問佢發完既柚皮多數點整黎食架?我似我咁煮左佢,定係用黎做醃漬呢?
回復

cklife 發表於 2010-8-20 08:28:49 |顯示全部樓層
嘩~~~死喇死喇~~~ 我超鍾意食呢隻皮架!!
以前有d酒樓提供柚皮的菜,但呢幾年都唔見喇~~~ 好鬼想 ...
jellyfishy 發表於 2010-8-20 00:15

你留意下佐敦道間裕華國貨,佢當造時會有一隻黃色既有機沙田柚賣架,你拎起黎聞下個皮,有一陣好清香既味,同普通果D唔同味架,係我見到最正既沙田柚(皮咋喎,果肉好淡下普普通通)。圖中我整個隻就係喇,皮係薄D係香味搭夠,你搵度依隻柚,留起兩個柚既皮,我幫你做一次,食過你就知死喇....年年都會掛住佢架。
回復

cklife 發表於 2010-8-20 08:30:13 |顯示全部樓層
又真是好特別我方法, 我只是用刀切走佢咋...
不過整東皮真是多功夫, 但我又係好鐘意食喎   .. ...
fianfumy 發表於 2010-8-19 23:49

你用邊隻柚呀?我發覺唔同既柚做出黎可以差好多,依家D酒樓好多都用金柚,皮夠厚,但唔夠香囉。不過佢切晒D青皮,應該分別唔大。
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-20 09:26:26 |顯示全部樓層
你留意下佐敦道間裕華國貨,佢當造時會有一隻黃色既有機沙田柚賣架,你拎起黎聞下個皮,有一陣好清香既味 ...
cklife 發表於 2010-8-20 08:28

你咁壞既~~~ 咁壞既主意都諗到!!  
好想今日去裕華望下 (G/F有售?? 成個柚賣??)~~~~~  add14icon
回復

八王爺 發表於 2010-8-20 10:01:10 |顯示全部樓層
唔澀架... 皮也不是青的,是老黃,很厚皮,肉根本不好吃的。
回復

cklife 發表於 2010-8-20 10:59:18 |顯示全部樓層
你咁壞既~~~ 咁壞既主意都諗到!!  
好想今日去裕華望下 (G/F有售?? 成個柚賣??)~~~~~   ...
jellyfishy 發表於 2010-8-20 09:26

唔係成日有架...要當造先有架....前排去睇過無得賣呀...一年有得賣既時間唔多架...
回復

cklife 發表於 2010-8-20 11:00:14 |顯示全部樓層
唔澀架... 皮也不是青的,是老黃,很厚皮,肉根本不好吃的。
八王爺 發表於 2010-8-20 10:01

不好吃?  佢點整架?你未講佢食法喎...我好有興趣另一種製法呀.....
回復

GMT+8 發表於 2010-8-28 17:38:23 |顯示全部樓層

我媽就是用這個方法喔, 每次她在弄家人都以為那裡起火了..........她還會把過多的柚皮曬乾方便儲存呢!
回復

fianfumy 發表於 2010-8-29 16:20:40 |顯示全部樓層
你用邊隻柚呀?我發覺唔同既柚做出黎可以差好多,依家D酒樓好多都用金柚,皮夠厚,但唔夠香囉。不過佢切晒 ...
cklife 發表於 2010-8-20 08:30

我是用沙田柚呀 , 我唔知沙田柚是咩時間當造, 我只知每年中秋前後至到農曆年時都好多沙田柚賣囉....

我唔識你的整法, 我都是好傳統浸水渣水, 一日換2-3次水, 要浸3-4天後 , 準備要食的份量用一鑊大滾水出水,  多餘的柚皮渣水後用包好放入冰箱 , 到食的時解凍和出水便可..
回復

cklife 發表於 2010-8-29 20:39:21 |顯示全部樓層
我是用沙田柚呀 , 我唔知沙田柚是咩時間當造, 我只知每年中秋前後至到農曆年時都好多沙田柚賣囉....

我 ...
fianfumy 發表於 2010-8-29 16:20

係喎...中秋節付近應該當造喎...
下次試下你個方法,比較下...多謝報料呀...
回復

cklife 發表於 2010-8-29 20:40:40 |顯示全部樓層
我媽就是用這個方法喔, 每次她在弄家人都以為那裡起火了..........她還會把過多的柚皮曬乾方便儲存呢! ...
GMT+8 發表於 2010-8-28 17:38

佢曬乾既係發左定未發既柚皮呀?
回復

GMT+8 發表於 2010-8-30 00:35:45 |顯示全部樓層
佢曬乾既係發左定未發既柚皮呀?
cklife 發表於 2010-8-29 20:40

都是發好的, 其實冰鮮同曬乾她都有做, 剛好這星期我從媽媽家裡偷了些回家用, 煮剩一些

柚皮

柚皮

左上角的是冰鮮, 另外那三片是曬乾了的

魚肚雲腿煮柚皮, 十分美味呢
回復

peggykyw 發表於 2010-8-30 10:27:52 |顯示全部樓層
嘩....!  包魚炆柚皮,  正呀!

樓主, 請問燒柚皮係唔係一定要剛食完柚子趁新解即要燒?
回復

cklife 發表於 2010-8-30 11:20:01 |顯示全部樓層
嘩....!  包魚炆柚皮,  正呀!

樓主, 請問燒柚皮係唔係一定要剛食完柚子趁新解即要燒? ...
peggykyw 發表於 2010-8-30 10:27

都可以隔幾日既,因為有時要幾日先儲夠柚皮嘛,不過要留意儲既時候要乾爽,咪比佢發霉(放雪櫃就比較好)。燒既時候留意柚皮既濕度,放得耐乾左,燒佢好易著火變炭架,如果太乾,可以浸下水,等佢吸左水,再晾番乾個面,即係裡面要有水份外邊既乾爽咁先可以燒到外面,裡面海綿狀既地方唔會燶左。
回復

cklife 發表於 2010-8-30 11:21:01 |顯示全部樓層
都是發好的, 其實冰鮮同曬乾她都有做, 剛好這星期我從媽媽家裡偷了些回家用, 煮剩一些

左上角的是 ...
GMT+8 發表於 2010-8-30 00:35

多謝比埋圖呀....咁我知道多D喇,唔洗整左次次都要拼命食,可以留起黎慢慢煮...多謝晒
回復

peggykyw 發表於 2010-8-30 11:48:52 |顯示全部樓層
回復 18# cklife

唔該晒呀樓主!

等我試下先.
回復

12下一頁