吉祥的綠色生活....青, 紫芥蘭頭

作者: 吉祥 發表于 2010-8-19 14:53:03
17034 147
athernas 發表於 2010-11-10 11:11:28 |顯示全部樓層
回復  athernas

呵呵...我本來都想跟風,但真係太大棵啦.PEGGY 等你試咗我先睇下種唔種啦
*************** ...
peggykyw 發表於 2010/11/10 10:58

睇黎你會keep住玩兩塊田喎.
回復

peggykyw 發表於 2010-11-10 12:24:22 |顯示全部樓層
回復 121# athernas
睇黎你會keep住玩兩塊田喎.
hehe......如果下期抽到都會架!
回復

吉祥 發表於 2010-11-17 17:20:12 |顯示全部樓層
星期日收既白同紫色茄子..佢地都幾好生養架..個個星期都有得收啊...add14icon

回復

Nancy 發表於 2010-11-18 10:48:13 |顯示全部樓層
吉祥,你d茄子圓咕look呀....
回復

吉祥 發表於 2010-11-18 11:09:45 |顯示全部樓層
回復 124# Nancy
你d茄子圓咕look呀....
=============
Nancy早晨呀~~
係呀..我都覺得今次D茄子好可愛呀..白雪雪滑嘟嘟咁...唔捨得食呀...
係呢..你棵茄子點呀...D葉有無變A3紙呀...
回復

Nancy 發表於 2010-11-18 11:18:39 |顯示全部樓層
哈哈....佢地依家變左A5紙,總變左d茄子出來添...哈哈哈,呢個假日應該有茄子食,真係要多謝你先......遲d upload 相比你睇睇先....
回復

Cat@.@ 發表於 2010-11-18 11:53:35 |顯示全部樓層
回復 123# 吉祥

好靚呀!好靚呀!
我啲茄子比我剪剩支主幹,然後由頭再生過,我諗緊洗唔洗換泥add3icon 呢?
回復

吉祥 發表於 2010-11-18 12:18:17 |顯示全部樓層
回復 127# Cat@.@
好靚呀!好靚呀!
我啲茄子比我剪剩支主幹,然後由頭再生過,我諗緊洗唔洗換泥呢?
=======================================
Catcat~~多謝啊...
可能我係種係地...所以佢地會肥D掛...
我之前見你D茄子都好多同好靚喎...
回復

Cat@.@ 發表於 2010-11-24 14:58:44 |顯示全部樓層
回復 128# 吉祥

最慘係先天缺憾....冬天冇陽光,所以剪晒佢,等佢休息下

回復

peggykyw 發表於 2010-11-24 16:13:08 |顯示全部樓層
撞鬼囉, 唔通鬼遮眼, 日日都有上線, 點解依家先睇到你call我睇帖架?!
吉祥, 真係唔好意思喇! hehe......
嘩! 你種d白茄子肥肥白白, 紫茄又肥又圓, 你好犀利呀!
棵紫茄收成後無花冧,生得又瘦又弱, 前幾日比我掹咗.
綠色茄子依家掛3條小茄, 等收成!
回復

吉祥 發表於 2010-11-24 17:12:29 |顯示全部樓層

回復 130# peggykyw
Peggy~等緊食你D車厘茄呀..
回復

吉祥 發表於 2010-11-24 17:15:36 |顯示全部樓層

今個星期又收左D農作物啦~~~
回復

吉祥 發表於 2010-11-24 17:22:42 |顯示全部樓層
今個星期又收左D農作物啦~~~
有紫茄子

有白茄子

又有綠茄子

仲有小米椒同指天椒

仲有兩條四季豆呀..

又有呢隻勁辣既Habanero pepper..

收左D洛神花

晚餐諗住食牛油蒜蓉焗三色茄子..

我o既Habanero pepper係橙色架~  發表於 2012-7-21 02:30
回復

peggykyw 發表於 2010-11-24 21:34:50 |顯示全部樓層
回復 131# 吉祥
Peggy~等緊食你D車厘茄呀..
----------------------------------
好呀,吉祥你咁賞面, 你落開田嚟我請你食, 唔見我就自己摘喇.
哈哈....咁多車厘茄, 少咗我都唔知啦, 哈哈........
今日見有1粒車厘茄開始紅喇, hehe......好期待掛滿紅卜卜的蕃茄仔快d出現呀!
回復

peggykyw 發表於 2010-11-24 21:38:52 |顯示全部樓層
回復 133# 吉祥
嘩! 收獲好豐富呀!
好羨慕你有塊地可以長種, 長種長有.
回復

吉祥 發表於 2011-1-5 16:37:54 |顯示全部樓層
乜都收一D..沙律菜, 羅馬生菜, 蘿蔔. 茄子, 蕃茄同辣椒..

蕃茄比雀仔食左一部份呀...

Peter pepper都幾大隻架...
回復

Violet 發表於 2012-5-3 16:15:20 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2010-9-27 14:50
收埋最後一轉就秋播啦~~
最後一條,但係又係咁多條中最大一條既節瓜..

棵毬蘭今年開花未呀?  
回復

吉祥 發表於 2012-5-17 11:31:06 |顯示全部樓層
Violet 發表於 2012-5-3 16:15
棵毬蘭今年開花未呀?

Violet, 毬蘭每年都開花呀..好靚同好香...多謝你啊呀!!:

種左兩年既菠蘿, 今年卒之結果啦...

加送露台盛開既簕杜鵑...

花花開得和長得好健康, Welldone! 菠蘿好像地們牌. :)  發表於 2012-5-17 11:40
回復

吉祥 發表於 2012-5-17 11:49:31 |顯示全部樓層
Violet  花花開得和長得好健康, Welldone! 菠蘿好像地們牌.   發表於 7 分鐘前

好叻喎...咁你都估到...

樣樣都好靚!恭喜恭喜!  發表於 2012-5-17 21:52
回復

吉祥 發表於 2012-7-21 00:36:36 |顯示全部樓層
係時候j收割菠蘿啦, 以免成為雀鳥既大餐..^^

回復