吉祥的綠色生活....青, 紫芥蘭頭

作者: 吉祥 發表于 2010-8-19 14:53:03
17035 147
吉祥 發表於 2010-10-19 12:23:17 |顯示全部樓層
回復 99# 月光光
我今日試左蜜餓喇,日感麻麻地,聽積媽講用佢d糖水沖梳打好好飲架
=====================================
好期待試食果日呀...我都會試下積媽既飲法架...
係呢..我果隻洛神花同你果隻有D唔同..睇下D味係未一樣先...
回復

月光光 發表於 2010-10-19 12:26:30 |顯示全部樓層
回復  月光光
我今日試左蜜餓喇,日感麻麻地,聽積媽講用佢d糖水沖梳打好好飲架
========================== ...
吉祥 發表於 2010-10-19 12:23

有咩唔同呀?
回復

吉祥 發表於 2010-10-19 14:35:23 |顯示全部樓層

回復 102# 月光光
有咩唔同呀?
========
你果隻係長身..我果隻係圓身..
同埋你果隻花係偏白, 我隻係偏粉紅囉..
好似唔同種咁...add7icon
回復

吉祥 發表於 2010-11-3 10:55:17 |顯示全部樓層
今個星期又收左D瓜啦...
哈哈..有變左形既葫蘆瓜..兩條白茄子..仲有唔小心拔左出黎既蕃薯B...

另外一種長花萼既洛神花...可以收得啦...

開始轉紅既peter pepper...

仲有第一次種既Habanero pepper..聽講係勁勁勁辣架...

評分

查看全部評分

回復

peggykyw 發表於 2010-11-3 11:19:48 |顯示全部樓層
吉祥, 你種得唔錯啵, 可以密密收呀!
請問茄子由開花計要幾多日可以收成呢?
葫蘆瓜易唔易種架? 種幾耐有收成呢?
回復

吉祥 發表於 2010-11-3 11:38:52 |顯示全部樓層
回復 105# peggykyw
請問茄子由開花計要幾多日可以收成呢?
葫蘆瓜易唔易種架? 種幾耐有收成呢?
=====================
Peggy早晨呀~~茄子由開花至收成大概要10-14日呀...
我覺得葫蘆瓜都幾易種,好快有收成,同埋收成又多,
但個瓜棚要夠高同大囉,佢地爬得好快架...
回復

peggykyw 發表於 2010-11-3 15:49:07 |顯示全部樓層
回復 106# 吉祥
Peggy早晨呀~~茄子由開花至收成大概要10-14日呀...
我覺得葫蘆瓜都幾易種,好快有收成,同埋收成又多,
但個瓜棚要夠高同大囉,佢地爬得好快架...
--------------------------------------------------------------
但我d白茄&紫茄約10日, 但都未有你嗰d茄一半咁大, 己半個月分別落1次水肥&固肥, 點解呢?
葫蘆瓜下期大約1~2月份啱唔啱種呢?
要又高又大的棚--->咁你認為起園圃啱唔啱種呢?
回復

吉祥 發表於 2010-11-3 16:45:56 |顯示全部樓層
回復 107# peggykyw
我會係茄子未有花時,大概6至7日落一次花生麩水,有花就海帶水同花生麩水隔住落..
固肥同你差唔多, 半個月一次咁囉...
睇個耕表葫蘆瓜2-7月都可以落種呀..
其實園圃都可以種架, 你儘量搭高D個棚咪得囉...
回復

peggykyw 發表於 2010-11-3 17:04:27 |顯示全部樓層
回復 108# 吉祥

我就將海帶水同花生麩水混合一齊淋, 邊樣好d&有咩分邊?
我下期考慮種葫蘆瓜, 唔該晒你, 吉祥!
回復

吉祥 發表於 2010-11-3 17:31:37 |顯示全部樓層
回復 109# peggykyw
Peggy~我都仲係學緊咋, 大家交流下種植知識咁啦...
我阿sir 教我地, 未開花時係要好多氮肥, 等棵茄子強壯D,到開花時先會有多D養份去結果架..
開花結果時, 鏻鉀肥要多D..但氮肥就少D囉..但都要keep住比, 所以我固肥度都有加雞屎肥架...
回復

RAYMAN 發表於 2010-11-4 23:46:40 |顯示全部樓層
請問洛神花是收它結的果來吃,定係未開花或出花瓣的花萼。
回復

吉祥 發表於 2010-11-5 10:52:48 |顯示全部樓層
回復 111# RAYMAN
請問洛神花是收它結的果來吃,定係未開花或出花瓣的花萼
===================================
有D洛神花係白色,有D係黃色,開完凋謝後, 紅色部份既花萼就會長大結果, 到有果實就可以摘落黎食用架啦..
咁我地係食佢既花萼..果實係唔要架..一係就等D果實成熟爆開做種子囉...
我整左D蜜餞, 試過都幾好味架..酸酦甜甜咁...
回復

RAYMAN 發表於 2010-11-6 18:42:30 |顯示全部樓層
明白了,謝謝! 我種嗰棵洛神花花冧多,但開花后分唔清有無結果,開花前后好似差唔多,希望能結果整密餞。你的Peter Pedder要結果,期望能再次分享種子。
回復

athernas 發表於 2010-11-9 00:15:35 |顯示全部樓層
回復  RAYMAN
請問洛神花是收它結的果來吃,定係未開花或出花瓣的花萼
================================= ...
吉祥 發表於 2010/11/5 10:52

請問洛神用種子種定係插枝架?
回復

吉祥 發表於 2010-11-9 10:51:35 |顯示全部樓層
回復 114# athernas

===================
早晨呀athernas....兩樣都可以架, 我自己就係用種子種既.....
回復

peggykyw 發表於 2010-11-9 11:35:59 |顯示全部樓層
回復 115# 吉祥

===================
早晨呀athernas....兩樣都可以架, 我自己就係用種子種既.....
--------------------------------------------------------------
早晨, 吉祥&丸子,
吉祥, 請問你洛神花由種子種到有收成要幾耐時間?
我最近買了d洛神花學人整果醬&蜜餞, 收集咗d種子, 如果下期(我估大約1月中)開田種, 啱唔啱種呢?
回復

吉祥 發表於 2010-11-9 15:37:30 |顯示全部樓層
回復 116# peggykyw
Peggy~
如果你係1月中開田種, 我怕時間唔係好夠, 同埋時間都唔係好啱, 天氣太凍洛神花植株會停止生長架...
由栽植至開花期最快都要5個月,況且開花旺盛期係秋天, 而採收就係秋冬季節啊...
不如再等多一期先種啦...
回復

peggykyw 發表於 2010-11-9 16:33:56 |顯示全部樓層
唔該晒吉祥!
即可以再下期試吓種, 但要開田前個多月培定苗.
回復

athernas 發表於 2010-11-10 00:06:07 |顯示全部樓層
呵呵...我本來都想跟風,但真係太大棵啦.PEGGY 等你試咗我先睇下種唔種啦
回復

peggykyw 發表於 2010-11-10 10:58:12 |顯示全部樓層
回復 119# athernas

呵呵...我本來都想跟風,但真係太大棵啦.PEGGY 等你試咗我先睇下種唔種啦
早晨呀, 吉祥, 丸子:
好呀, 我最鍾意做試驗架喇, 等我下年年中試吓種, 1/3塊田種2~3棵得唔得呢?
回復