吉祥的綠色生活....青, 紫芥蘭頭

作者: 吉祥 發表于 2010-8-19 14:53:03
17033 147
吉祥 發表於 2010-9-27 17:23:40 |顯示全部樓層
回復 79# lokhei
見到功績真好....恭喜
=============
lokhei~~多謝你
回復

吉祥 發表於 2010-9-27 17:26:13 |顯示全部樓層

回復 80# 新手農夫
嘩!好羨慕你呀希望我都有收成啦!
==================
新手農夫你好呀~~你遲D就有收成架啦...你棵茄子都開左花咯...
回復

oneonewe 發表於 2010-10-2 23:46:15 |顯示全部樓層
上次你分享Peter Pepper種子
發芽發得一粒咋
而家仲定o左格唔識大
到底點先可以令到發芽率高D同埋快高長大呢?
回復

吉祥 發表於 2010-10-3 00:45:05 |顯示全部樓層
回復 83# oneonewe

到底點先可以令到發芽率高D同埋快高長大呢?
=============================
oneone~~
我無咩特別方法發芽架, 都係正常咁做囉...
不如我再寄D比你啦, 依家天氣涼D, 可能會快D架....
回復

吉祥 發表於 2010-10-18 12:30:08 |顯示全部樓層
星期六收左D洛神花同埋一個葫蘆瓜..仲有一個茄子..
彎到好似蝦米咁既茄子...

摘左好多洛神花, 跟住月光光教既方法去整蜜餞...

整左兩大樽, 希望成功啦..

葫蘆瓜都仲有得收呀..嘻嘻~~影番張大合照先...add14icon

評分

查看全部評分

回復

hellokitty_971 發表於 2010-10-18 12:40:58 |顯示全部樓層
胡老瓜, 擁有魔鬼身材add12icon
回復

Nancy 發表於 2010-10-18 13:54:18 |顯示全部樓層

回復 85# 吉祥

嘩..採收時一定心花怒放啦...有茄子食!!!
你比我個棵,太好食太好住啦,上次個屋苑導師,一見我棵茄子
導師: 太多肥太多肥,d葉太大啦....
我一聽,心一驚,汗一標,幾乎想喊個樣問: 咁使唔使剪左d葉個呀?
老師搖搖頭說: 由得佢啦....唉...

幾驚呀......不過呢幾日我見佢有花啦啦啦...
不過d葉就真係好大,總大過一張A4紙....
回復

吉祥 發表於 2010-10-18 14:10:22 |顯示全部樓層
回復 86# hellokitty_971

胡老瓜, 擁有魔鬼身材
=============
哈哈~我都好想要呀....
回復

吉祥 發表於 2010-10-18 14:17:44 |顯示全部樓層
回復 87# Nancy
太多肥太多肥,d葉太大啦..
===============
Nancy~可能又攪錯...你果棵可能係茄子樹黎喎....
回復

Nancy 發表於 2010-10-18 14:20:55 |顯示全部樓層
唔好嚇我啦....今次導師都係茄子來,應該無錯啦...
回復

月光光 發表於 2010-10-18 14:22:10 |顯示全部樓層
星期六收左D洛神花同埋一個葫蘆瓜..仲有一個茄子..
彎到好似蝦米咁既茄子...

摘左好多洛神花, 跟住 ...
吉祥 發表於 2010-10-18 12:30

你有冇留番d洛神花再加喺面呀?因為佢放一日會沉降好多架,我而家嗰樽得番3分1樽咋
回復

吉祥 發表於 2010-10-18 14:50:28 |顯示全部樓層
你有冇留番d洛神花再加喺面呀?
月光光..好多謝你教我地整呀...
D相係昨日影架..我今朝己經加多一層係面啦..如果今晚見佢又再降落少少, 又再加囉..
好期待試食既日子呀...
回復

新手農夫 發表於 2010-10-18 22:04:48 |顯示全部樓層
吉祥,我都收咗茄子啦,不過係白色的
回復

吉祥 發表於 2010-10-18 23:21:54 |顯示全部樓層
回復 93# 新手農夫
我都收咗茄子啦,不過係白色的
====================
新手農夫~~恭喜呀..白色既我仲未收呀...
收左幾多條呀?...有無影相呀?
回復

RAYMAN 發表於 2010-10-18 23:51:15 |顯示全部樓層
你俾嗰四粒peter pepper種子,有一粒發到芽,仲長到兩吋高,想俾個5星的家佢住,掂知這樣就C咗,吉祥...對唔住
回復

新手農夫 發表於 2010-10-19 08:12:28 |顯示全部樓層
我都收咗茄子啦,不過係白色的
====================
新手農夫~~恭喜呀..白色既我仲未收呀...
收左幾多條呀?...有無影相呀?
=========================
暫時收咗一條咋! 今晚會收另一棵的第一條.
因為聽講每棵的第一條要早些收,其餘的才會快高長大,所以唔係好大條.
冇影相添今晚收嗰條影番
回復

maddrue 發表於 2010-10-19 10:59:15 |顯示全部樓層
吉祥,
努力呀! 你屋企同幅田d花花果果都种得好靚呀!
引C我啦!
回復

吉祥 發表於 2010-10-19 11:05:57 |顯示全部樓層
回復 95# RAYMAN
有一粒發到芽,仲長到兩吋高,想俾個5星的家佢住,掂知這樣就C咗
======================================
RAYMAN~~千其唔好咁講呀..邊有話一種就一定得架..種植係開心野黎..唔得未再種過囉..
遲D收左D種籽再寄比你啦...
回復

月光光 發表於 2010-10-19 12:16:02 |顯示全部樓層
你有冇留番d洛神花再加喺面呀?
月光光..好多謝你教我地整呀...
D相係昨日 ...
吉祥 發表於 2010-10-18 14:50

我今日試左蜜餓喇,日感麻麻地,聽積媽講用佢d糖水沖梳打好好飲架
回復

吉祥 發表於 2010-10-19 12:20:22 |顯示全部樓層
回復 97# maddrue
努力呀! 你屋企同幅田d花花果果都种得好靚呀!
=============================
maddrue~~多謝啊..大家一齊努啦
回復