自家製韓國士多啤梨種子(完)

作者: everydayfan 發表于 2008-1-24 17:22:45
2609 17
自家製韓國士多啤梨種子, 由新鮮韓國手信士多啤梨, 以特製方法(過程要打太多字, 太煩覆所以不提)留種,
韓國士多啤梨, 以超甜及大大粒見稱, 今次特別留起種子, 分享給各位花友, 種子絕對新鮮, 稱得上血統優良, 希望大家能有美味的回憶
以每份10粒計, 有5份,
1.
2.
3.
4.
5.

請寄回郵信封及PM我取地址^^

評分

查看全部評分

besthaha 發表於 2008-1-24 17:33:37 |顯示全部樓層
自家製韓國士多啤梨種子, 由新鮮韓國手信士多啤梨, 以特製方法(過程要打太多字, 太煩覆所以不提)留種,
韓國士多啤梨, 以超甜及大大粒見稱, 今次特別留起種子, 分享給各位花友, 種子絕對新鮮, 稱得上血統優良, 希望大家能有美味的回憶
1.besthaha(thx!)
2.
3.
4.
5.

回復

silicon 發表於 2008-1-24 17:34:32 |顯示全部樓層
2. silicon (Thanks!)
3.
4.
5.

回復

melody 發表於 2008-1-24 17:58:42 |顯示全部樓層
3.melody (thanks)
4.
5.
回復

Ginny 發表於 2008-1-24 18:03:41 |顯示全部樓層
4.Ginny (thanks )
5.
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-1-24 18:06:16 |顯示全部樓層
5.DAVIDYIP(謝謝)
回復

meiling 發表於 2008-1-24 18:08:06 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 Ginny 於 2008-1-24 18:03 發表
韓國士多啤梨, 以超甜及大大粒見稱, 今次特別留起種子, 分享給各位花友, 種子絕對新鮮, 稱得上血統優良, 希望大 ...
5.meiling (thanks)
回復

everydayfan 發表於 2008-1-24 18:26:03 |顯示全部樓層
Yee~~~~
Davidyip & meiling.....
你地撞期播,
不過唔緊要, 我原先諗住自己留返D, 到時再分苗(如果成功既話)
所以仲有得俾你地~
回復

粉葛 發表於 2008-1-24 23:16:41 |顯示全部樓層
又遲左 ~~
回復

everydayfan 發表於 2008-1-28 12:12:18 |顯示全部樓層
原帖由 粉葛 於 2008-1-24 23:16 發表
又遲左 ~~

我幾日都唔係香港, 我睇下仲有無得俾你, 遲下PM你喇
回復

vkzone2002 發表於 2008-1-28 14:13:42 |顯示全部樓層
我又遲左了!
回復

Ginny 發表於 2008-2-2 18:07:46 |顯示全部樓層
今日收到種子, 會等天氣好D先種 .Thank a lot !!!
回復

besthaha 發表於 2008-2-2 21:36:13 |顯示全部樓層
岩岩收到了,謝謝你!
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-2-2 23:20:44 |顯示全部樓層
謝謝你的種子,已經收到。
你用綿花包得好好,可以知到你是很細心

至於環保呢…請不要見笑,其實我也不是十分懂,我只不過想物盡其用吧﹗
回復

besthaha 發表於 2008-2-3 11:36:01 |顯示全部樓層
evervdavfan, 我見你的字條寫住唔好就咁淋水,
咁要點先發到芽呀? 可唔可以分享下你的經驗?

另外,你真的很細心,除左張字條外,我相信把種子平均地放在棉花當中都唔係咁易,不過我唸如果就咁放在報紙中,應該都不會壓爛它們的!
回復

silicon 發表於 2008-2-3 12:33:01 |顯示全部樓層
已經收到種子
THX!
回復

everydayfan 發表於 2008-2-4 15:40:14 |顯示全部樓層
各位收到就好了~
其實我用棉花包住,是因為種子超細粒, 包在普通紙打開時不易找呀~
由種子種起士多啤梨我也是第一次.....
可以參考這位專家呀~
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=4221&extra=&page=1
至於不要放在棉花中間就這樣淋水, 因為....我試過, 放了2個月都無起色, 最後去了填海...
回復

榮榮子 發表於 2008-4-16 13:45:38 |顯示全部樓層
I ALSO want...
If 有...可唔可以 pm 我..thansk..^.^
回復