返回列表 發新帖

[求救]芫茜轉大盆後, D葉黃左, 有D葉枯死添

作者: iamfine 發表于 2010-8-11 17:14:38
6510 45
cklife 發表於 2010-8-23 08:44:52 |顯示全部樓層
呀sorry呀原來你上次無尼到....

哈哈, 其實我淋尿的(重要係無溝水果D....)

上次gathering嚇到D網友花容 ...
gtrnismo 發表於 2010-8-22 21:05

我用尿肥前搜集過資料,都見到尿既驅虫作用,不過佢寫就係吽過既尿,話密封黎吽,尿裡面既氨流失較少,殺虫力較好喎...

未開稀既我未用過,怕D菜變左咸菜。....

你係咪用新鮮既黎殺虫呀?
回復

iamfine 發表於 2010-8-25 16:56:09 |顯示全部樓層
最新UPDATE, 噴左幾次浸柑皮的水之後, D蚜蟲冇晒啦!!! YEAH!!! YEAH!!! 一隻都冇!!!
回復

jeffiau 發表於 2010-8-25 17:00:48 |顯示全部樓層
最新UPDATE, 噴左幾次浸柑皮的水之後, D蚜蟲冇晒啦!!! YEAH!!! YEAH!!! 一隻都冇!!!
iamfine 發表於 2010-8-25 16:56

恭喜你呀
以後不用痴膠紙啦
回復

iamfine 發表於 2010-8-25 17:27:05 |顯示全部樓層
希望啦~~~唔該晒你地呀!

其實另外有一棵野(我買左佢咁耐都唔知佢叫乜野名)都有蚜蟲
而家我都噴緊柑水, 棵野都幾多葉, 如果要痴膠紙, 真係人都DIN

回復

jeffiau 發表於 2010-8-25 18:08:22 |顯示全部樓層
希望啦~~~唔該晒你地呀!

其實另外有一棵野(我買左佢咁耐都唔知佢叫乜野名)都有蚜蟲
而家我都噴緊柑水, 棵 ...
iamfine 發表於 2010-8-25 17:27

傻啦~~咁客氣,
我們都無幫過你些甚麼呢
好開心看到你有效果
回復

cklife 發表於 2010-8-26 07:27:55 |顯示全部樓層
iamfine 發表於 2010-8-25 16:56

恭喜呀....咁以後種野迷可以放心D囉...
回復