[求救]芫茜轉大盆後, D葉黃左, 有D葉枯死添

作者: iamfine 發表于 2010-8-11 17:14:38
6509 45

等我聽日影左相再POST上黎俾大家睇下...

最新UPDATE, 噴左幾次浸柑皮的水之後, D蚜蟲冇晒啦!!! YEAH!!! YEAH!!! 一隻都冇!!!
llaus 發表於 2010-8-11 18:37:37 |顯示全部樓層
形容下你怎同佢搬屋
回復

iamfine 發表於 2010-8-11 19:09:51 |顯示全部樓層
我係由種子種的, 出左苗之後, 等佢生到手指尾咁大(唔計埋根), 我就摷鬆D泥土, 成棵小芫茜連根搬去大盆...
回復

cklife 發表於 2010-8-11 22:16:27 |顯示全部樓層
乜芫荽唔係直播既咩?  佢根好幼,換盆好易死喔.....

而且..香港依家天氣應該唔係太適合喔....你係外國?

我種過一次,係秋冬天,唔知要直播,換左盆之後就死下死下,死淨既都生得唔係幾好。不過我唔係太識種野,果時又無比肥佢,種得唔係幾好。
回復

gunbuster363 發表於 2010-8-11 22:46:45 |顯示全部樓層
我建議你換大盆ge話
一係2隻手插落d泥度,連埋包住佢d根的泥一起抽起
放入新盆,然後再填番唔夠的呢~~~
回復

cklife 發表於 2010-8-12 09:50:33 |顯示全部樓層
我建議你換大盆ge話
一係2隻手插落d泥度,連埋包住佢d根的泥一起抽起
放入新盆,然後再填番唔夠的呢~~~ ...
gunbuster363 發表於 2010-8-11 22:46

係啦...我諗...依個方法係最好架喇...等涼定左...我都會種番d黎打邊爐食...
回復

iamfine 發表於 2010-8-12 12:02:01 |顯示全部樓層
乜芫荽唔係直播既咩?  佢根好幼,換盆好易死喔.....

而且..香港依家天氣應該唔係太適合喔....你係外國?

...
cklife 發表於 2010-8-11 22:16

原來要直播架??? 咁而家有冇解救方法? 我有拖肥不過D葉都仲係黃...

我係悉尼, 而家冬天
回復

iamfine 發表於 2010-8-12 12:03:23 |顯示全部樓層
係啦...我諗...依個方法係最好架喇...等涼定左...我都會種番d黎打邊爐食... ...
cklife 發表於 2010-8-12 09:50

唔該晒呀, 不過我下次會試下直播...
回復

cklife 發表於 2010-8-12 12:08:40 |顯示全部樓層
原來要直播架??? 咁而家有冇解救方法? 我有拖肥不過D葉都仲係黃...

我係悉尼, 而家冬天  ...
iamfine 發表於 2010-8-12 12:02

都己經陏左佢囉....唯有得佢自己復原啦......
睇相好似OK喎..無乜問題呀...不過D葉面反光..唔係好睇到顏色。
回復

llaus 發表於 2010-8-12 12:58:13 |顯示全部樓層
想快有得食,
就要買d有多根o既芫茜
插種個連根o既頭啦
你信悉尼邊樹呀?南或北呀?
回復

iamfine 發表於 2010-8-12 13:23:58 |顯示全部樓層
都己經陏左佢囉....唯有得佢自己復原啦......
睇相好似OK喎..無乜問題呀...不過D葉面反光..唔係好睇到顏 ...
cklife 發表於 2010-8-12 12:08

頭先陽光太好, 影黎影去都反光
係呢...最好點施肥架?
回復

iamfine 發表於 2010-8-12 13:26:09 |顯示全部樓層
回復 10# llaus

我試過買一棵芫茜返黎, 點知分唔開D根, 於是成棵轉去大盆, 開頭都OK, 後來死左

我係西面架, 你都係悉尼?
回復

llaus 發表於 2010-8-12 13:27:50 |顯示全部樓層
回復  llaus

我試過買一棵芫茜返黎, 點知分唔開D根, 於是成棵轉去大盆, 開頭都OK, 後來死左

我係西面 ...
iamfine 發表於 2010-8-12 13:26

是呀!
南邊囉
回復

小寶 發表於 2010-8-12 14:08:26 |顯示全部樓層
睇相又唔覺得佢cc地喎, 應該無咩問題掛, cc地d莖會the哂, 葉子皺哂加嘛.
我好多時種荽茜都係移種的~
回復

cklife 發表於 2010-8-12 16:56:24 |顯示全部樓層
頭先陽光太好, 影黎影去都反光
係呢...最好點施肥架?
iamfine 發表於 2010-8-12 13:23

你睇下依個丫...佢話七至十日施一次肥喎....早晚各淋一次水...http://www.tnfd.gov.tw/upload/article/447.pdf
回復

iamfine 發表於 2010-8-13 14:03:29 |顯示全部樓層
是呀!
南邊囉
llaus 發表於 2010-8-12 13:27

e...hurstville?
i lived in allawah few yrs ago
nice to meet u~
回復

iamfine 發表於 2010-8-13 14:04:39 |顯示全部樓層
睇相又唔覺得佢cc地喎, 應該無咩問題掛, cc地d莖會the哂, 葉子皺哂加嘛.
我好多時種荽茜都係移種的~ ...
小寶 發表於 2010-8-12 14:08

今日開始好D啦, 可能開頭唔習慣新環境?? 唔該晒你地呀~
回復

iamfine 發表於 2010-8-13 14:06:13 |顯示全部樓層
你睇下依個丫...佢話七至十日施一次肥喎....早晚各淋一次水...
cklife 發表於 2010-8-12 16:56

我差唔多2個星期先施一次肥, 要勤力D先得~
回復

llaus 發表於 2010-8-13 14:13:45 |顯示全部樓層
e...hurstville?
i lived in allawah few yrs ago
nice to meet u~
iamfine 發表於 2010-8-13 14:03

過一兩個鎮仔---bexley north 呀
回復

iamfine 發表於 2010-8-13 16:30:55 |顯示全部樓層
真係好呀, 係呢, 你種乜野多呀?
我仲種緊蔥, 辣椒, THAI BASIL同埋檸檬
仲想種多D食得既野呀~~~
回復

123下一頁