[求救]芫茜轉大盆後, D葉黃左, 有D葉枯死添

作者: iamfine 發表于 2010-8-11 17:14:38
6508 45
llaus 發表於 2010-8-14 20:01:02 |顯示全部樓層
真係好呀, 係呢, 你種乜野多呀?
我仲種緊蔥, 辣椒, THAI BASIL同埋檸檬
仲想種多D食得既野呀~~~ ...
iamfine 發表於 2010-8-13 16:30

妳住雅柏文還是屋呀?
回復

iamfine 發表於 2010-8-14 20:31:09 |顯示全部樓層
apartment
回復

llaus 發表於 2010-8-14 20:41:09 |顯示全部樓層
apartment
iamfine 發表於 2010-8-14 20:31

勁啵
    住雅柏文都可以種到咁多野
回復

iamfine 發表於 2010-8-16 13:28:11 |顯示全部樓層
勁啵
    住雅柏文都可以種到咁多野
llaus 發表於 2010-8-14 20:41

露台仔小小地, 俾我種下野都OK
回復

iamfine 發表於 2010-8-16 13:30:20 |顯示全部樓層

大家知唔知呢D係乜野蟲呀?

我上次種芫茜都有, 最後要成棵連泥丟左去
但我用番同一個盆(曬左幾個星期先用), 會唔會D蟲仲係個盆到?
回復

iamfine 發表於 2010-8-16 13:35:39 |顯示全部樓層
其中一棵有一塊葉背, 有一群蟲係到添!
我成棵連根丟左!!!
回復

小寶 發表於 2010-8-16 21:03:03 |顯示全部樓層
我估係蚜蟲呢, 整走佢就得架喇, 唔洗掉,
回復

iamfine 發表於 2010-8-16 21:08:44 |顯示全部樓層
但係整走都仲有...我上次係咁整走, 佢地就不斷出現, 有冇根治方法? THANK YOU!

岩岩又有一棵有一群係葉背, 見到都毛管"凍"!!
回復

jeffiau 發表於 2010-8-16 21:35:10 |顯示全部樓層
但係整走都仲有...我上次係咁整走, 佢地就不斷出現, 有冇根治方法? THANK YOU!

岩岩又有一棵有一群係葉背, ...
iamfine 發表於 2010-8-16 21:08

我是用橙皮水的,
一來我日日都食橙, 二來平平平,
對付呢D三日唔埋兩日出現的虫虫, 都算幾方便.

你把食完的橙皮, 浸大約十至二十小時就可以,
但如果見到D水開始濁就倒了它

噴泥面都OK的, 但我不會用來浸花,
我試過浸完花, 成棵野死左
所以橙皮水真係好勁
回復

cklife 發表於 2010-8-17 09:39:35 |顯示全部樓層
我是用橙皮水的,
一來我日日都食橙, 二來平平平,
對付呢D三日唔埋兩日出現的虫虫, 都算幾方便.

你把食完 ...
jeffiau 發表於 2010-8-16 21:35

原來可以咁用呀....依家D橙皮應該有防虫劑囉....咁浸法唔洗自己買...呵..呵...
回復

muitau 發表於 2010-8-18 11:02:05 |顯示全部樓層
原來橙可以咁用架, 好喎, 浸完水啲皮仲可以掉入雪櫃吸味, 一啲都無浪費
回復

iamfine 發表於 2010-8-18 11:27:18 |顯示全部樓層
真係唔知橙皮可以咁用...THANKS
用柑皮代替可以嗎?

屋企冇橙, 要遲D出去買...

我頭先同膠紙痴走左D蚜蟲!!!
回復

jeffiau 發表於 2010-8-19 00:20:43 |顯示全部樓層
真係唔知橙皮可以咁用...THANKS
用柑皮代替可以嗎?

屋企冇橙, 要遲D出去買...

我頭先同膠紙痴走左D蚜蟲! ...
iamfine 發表於 2010-8-18 11:27

柑都應該得!
檸檬等柑桔類都可以,
因為柑桔類的表皮都有層果油....
我相信是靠那層果油"做野"

不過都是那句, 一見d橙皮水/桔皮水(等)一濁就要倒了它,
雖然噴泥面可去那些"一粒粒芝麻"咁細的虫虫(我不知叫咩名).
但千其千其不好用橙皮水淋花呀!!
可以強到好強壯的植株都死架!! <--我認過
(但又有其他草友同我講, 它日日用橙皮水淋花淋草都無事, 可能是我種的生命力太弱掛)
回復

iamfine 發表於 2010-8-19 12:23:46 |顯示全部樓層
好! 等我試下浸我D柑皮!

我頭先又出去用膠紙痴蚜蟲, 今次少左好多, 但成日咁痴都唔係辦法
希望D柑皮水可以對付呢D討厭的蚜蟲!!!
回復

gtrnismo 發表於 2010-8-20 01:31:43 |顯示全部樓層
柑都應該得!
檸檬等柑桔類都可以,
因為柑桔類的表皮都有層果油....
我相信是靠那層果油"做野"

不過都是 ...
jeffiau 發表於 2010-8-19 00:20

學倒野喇

其實話你聽....重有一種有機殺蟲秘密武器

自家製造, 清如朝露
回復

jeffiau 發表於 2010-8-20 01:58:15 |顯示全部樓層
學倒野喇

其實話你聽....重有一種有機殺蟲秘密武器

自家製造, 清如朝露 ...
gtrnismo 發表於 2010-8-20 01:31

晚安, 你這麼晚的?

別這樣說吧,
只是大家交流一下

不過我不太get到, 那樣有機殺蟲秘密武器, 是甚麼來的?
回復

gtrnismo 發表於 2010-8-22 21:05:05 |顯示全部樓層
晚安, 你這麼晚的?

別這樣說吧,
只是大家交流一下

不過我不太get到, 那樣有機殺蟲秘密武器, 是甚麼來 ...
jeffiau 發表於 2010-8-20 01:58

呀sorry呀原來你上次無尼到....

哈哈, 其實我淋尿的(重要係無溝水果D....)

上次gathering嚇到D網友花容失色, 但我統計分析過, 不知原因, 淋尿的話植物少好多病

因為都好多朋友無做呢樣變態野, 就好多蟲

我有朋友都有如此恐怖習慣, 佢家種植都無乜蟲蟲

暫時還未能確定, 但有好大可能
回復

jeffiau 發表於 2010-8-23 00:07:57 |顯示全部樓層
呀sorry呀原來你上次無尼到....

哈哈, 其實我淋尿的(重要係無溝水果D....)

上次gathering嚇到D網友花容 ...
gtrnismo 發表於 2010-8-22 21:05

晚安, 其實你有這習慣我一早知了~~
是追你post時知道的
但你不是說會開水的嗎? 我見你說過用尿淋死了百里香, 變了菜乾

我想我在場話, 應該無事的
因為我不是花!! 哈哈

PS. 我知道時都真的沒有嚇到啊! 還感覺你很懂得廢物利用
回復

gtrnismo 發表於 2010-8-23 00:28:31 |顯示全部樓層
晚安, 其實你有這習慣我一早知了~~
是追你post時知道的
但你不是說會開水的嗎? 我見你說過用尿淋死了百里 ...
jeffiau 發表於 2010-8-23 00:07

通常唔開水就感尼料, 開水是因為"唔夠洗"

係呀, 現觀測階段: 應該因為尿而死亡既有: lemon thyme, thai lime

其實完全無事, 確定唔會因秘密化武而死的有: rosemary, green mint, lime mint, apple mint, pineapple mint, patchouli, sweet basil, cinnamon basil, thai basil, lemon basil, purple basil, culantro, thyme (garden), dill, oregano, parsley, chervil, chives
回復

jeffiau 發表於 2010-8-23 00:35:22 |顯示全部樓層
通常唔開水就感尼料, 開水是因為"唔夠洗"

係呀, 現觀測階段: 應該因為尿而死亡既有: lemon thyme,  ...
gtrnismo 發表於 2010-8-23 00:28

原來大部分香草都可以用尿做朋友呀~!!

不過我覺得呢.....
這個秘密武器, 只能FOR巴打,
絲打就...........
回復