10個「環保袋」等同100個膠袋

作者: tommysze8 發表于 2010-8-10 20:19:06
1556 9
4成受訪者家中閒置 10個以上「環保袋」
等同囤積100個以上膠袋 環境問題比膠袋更甚
坊間一般稱作「環保袋」的購物袋,主要原料為塑膠製成的不織布,但實際上,它的出現並不能令我們的城市更為環保,相反導致膠袋以外的另一種環境問題。本會於今年一月下旬訪問約600名市民關於他們對「環保袋」的認識及使用習慣的問卷調查,發現 3成以上市民不知道「環保袋」的原料、而且超過4成市民家中囤積了10個以上的「環保袋」。

-節自 環保觸覺
孖吉 發表於 2010-8-10 21:03:02 |顯示全部樓層
4成受訪者家中閒置 10個以上「環保袋」
等同囤積100個以上膠袋 環境問題比膠袋更甚
坊間一般稱作「環保袋」 ...
tommysze8 發表於 2010-8-10 20:19

我開頭聽到人叫呢d做環保袋我都抓頭咖!

呢d又係商人的搵笨野,但係都係多得啲人唔用腦啫~
其實之前都有布袋咖,不過啲人嫌佢唔靚所以唔用之嘛,咁咪俾啲膠袋商攝到位囉!
回復

tommysze8 發表於 2010-8-10 22:00:59 |顯示全部樓層
呢d做環保袋我都抓頭咖! 我見周街都有唔同欵慨環保袋,好多人買 。

我都有有布袋,個止於乾貨 lor!

另外買垃圾袋多左。
回復

cklife 發表於 2010-8-11 08:29:59 |顯示全部樓層
我開頭聽到人叫呢d做環保袋我都抓頭咖!

呢d又係商人的搵笨野,但係都係多得啲人唔用腦啫~
其實之前都 ...
marcuslee 發表於 2010-8-10 21:03

香港人己經習慣比廣告教育同洗腦,廣告每日都教你唔好滿足,每日都話比你聽你有缺乏,每日都教你要買乜買物,唔係就會乜乜物物。嚇到你唔買唔安落,以為唔買就會比人差,就會生存唔到。

不織布袋只係其中之一姐.......環保袋係我腦中既觀念係...一直會用,污糟會洗,洗完再用既購物袋,唔理佢咩物料,就算不織布袋都一樣會洗完再用,用到佢爛...
回復

比得大帝 發表於 2010-8-11 09:28:14 |顯示全部樓層
閒置 10個以上環保袋在家冇即時問題, 因為一日不掉棄時也不會破壞環境.
怕就係個個機構都送環保袋作宣傳推動, 於是環保袋太多, 多到要將一個等於十個垃圾膠袋的環保袋作垃圾膠袋使用, 那時才是10倍地破壞環境.

題外話:
超市購物時用超市提供的膠袋, 和用自備環保袋, 責任上有乜嘢唔同?
例如買個四瓜, 如果個膠袋穿咗打爛咗個西瓜, 超市要賠.  自備環保袋 - no way
回復

cklife 發表於 2010-8-11 10:38:31 |顯示全部樓層
例如買個四瓜, 如果個膠袋穿咗打爛咗個西瓜, 超市要賠.  自備環保袋 - no way
比得大帝 發表於 2010-8-11 09:28

從來無諗過依個問題! 所以網絡好呀...集思廣益
回復

tommysze8 發表於 2010-8-13 15:43:48 |顯示全部樓層
講起膠袋稅就好興。  政府成日話 膠袋稅 好成功,市民用少左膠袋。 永遠睇住超市 背心袋做人、講嘢!
我以前用超市 背心袋做垃圾袋,依家買垃圾袋用。又原來 24吋X24吋D垃圾袋最平,大約少於1毛子,但如果你個垃圾筒細D,想買細D嘅用,要2毛幾子一個垃圾袋。我家姐用唔慣,買番背心袋用,大約一毫子多D。 一加一減,唔計環保袋都用多左膠袋啦!
我而家有 30幾過環保袋,係買嘢送,有D太細,有D太簿、、、、啱用得3個。
回復

tommysze8 發表於 2010-8-13 17:50:18 |顯示全部樓層
仲有,其實依家D環保袋要俾膠袋稅就真,又無用,又浪費,識得叫呢D做 環保袋 真係天才!
真真正正 環保袋 係布袋或餸藍!
回復

比得大帝 發表於 2010-8-13 20:31:29 |顯示全部樓層
仲有,其實依家D環保袋要俾膠袋稅就真,又無用,又浪費,識得叫呢D做 環保袋 真係天才!
真真正正 環保袋  ...
tommysze8 發表於 2010-8-13 17:50

如果正當使用, 都係環保嘅
1. 唔好人地免費送就收
2. 有計劃購物, 預咗買幾多嘢才決定帶那個環保袋出街
3. 記得帶環保袋出街, 以免購物時冇袋, 又俾收銀質個免費或平價環保袋俾你

我屋企只有兩個環保袋, 都由舊年8月用到依家
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-13 23:08:04 |顯示全部樓層
我都係長用2-3個環保袋的. 視乎買東西的多少決定帶大定細~
不過最方便又唔怕忘記帶環保袋的方法有二:
1. 每個常用的手袋裡都有一個環保袋;
2. 買個大大的手袋, 買乜都放入去, 色帶環保袋~ (我用開呢個方法, 因為甚少轉袋, 一個大袋搞掂晒~)
回復