點觧今時今日仲拍緊民間傳奇

作者: tommysze8 發表于 2010-8-2 21:52:21
1423 9
8O後可能唔知乜嘢係 民間傳奇,而家套 施公奇案 就係喇! 咁有乜問題? 回想 196x年時,除左日本,香港D電視發展係亞州都算數一數二,民間傳奇 係當時模式,全部廠景,簡簡單單、、、點觧今時今日仲拍緊 民間傳奇 式劇目。 仲係 攞 施公奇案 D老式橋段 、、、 真攞命。
你睇吓大陸D發展,10年前一套 同今日一套,從劇情、化妝、拍攝、、、、番了幾多番,睇下央視D女主播就知啦。以前香港年年番拍 射鵰英雄傳,依家大陸一出,香港 TVB,ATV 都唔敢再拍啦。最近套 蝸居 有冇睇呀?大陸拍嫁。

五十年不變,不思進取,可憐可悲。你可有同感?
孖吉 發表於 2010-8-2 23:12:25 |顯示全部樓層
有變,變咗好多,重變到阿媽都唔認得,冇小說都可以寫劇本,有歷史、冇歷史都可以重新寫。只係 屎橋 有限,所以 四大才子、倫文敍、宋世傑 ... 會對埋同一個對聯的下聯,作埋同一首百鳥詩 ... (係啵,你唔好話俾我聽四大才子係 祝枝山、唐伯虎、文徵明、周文賓,我會笑死咖!)

佢地乜都敢改,大部份係唔敢改個劇名,因為可以惜宣傳費嗎?學 tommy 講,真係可悲!
回復

oneonewe 發表於 2010-8-2 23:27:26 |顯示全部樓層
有變,變咗好多,重變到阿媽都唔認得,冇小說都可以寫劇本,有歷史、冇歷史都可以重新寫。只係 屎橋 有限, ...
marcuslee 發表於 2010-8-2 23:12

上網search過
除o左蘇東坡
其他則眾說紛紜!

另外大陸而家有套劇好似叫"傳說"
話現代人去o左古代
我覺得會幾好睇
回復

孖吉 發表於 2010-8-3 00:01:17 |顯示全部樓層
上網search過
除o左蘇東坡
其他則眾說紛紜!

話現代人去o左古代
我覺得 ...
oneonewe 發表於 2010-8-2 23:27

蘇東坡 係唐代人,咁 明代 江南四大才子 呢?
回復

阿晴 發表於 2010-8-3 00:33:57 |顯示全部樓層
我好耐都冇睇TVB電視劇
反而 < 真情 > 仲好睇....
開電視見到TVB港劇,都未開始播
淨睇個予告都覺得.......... 好老土

反而亞洲區台日韓劇集製作相對更好
以前話「華流」都淨係指台灣,
而家中國大陸都追上來
日本都多了好多關於中國大陸娛樂嘅雜誌、媒體

居住外地,未到過香港的人,可能只係從港劇、歌曲等開始接觸
產生對香港的印象
其實在香港,娛樂事業行頭
仲要向外地發展,
電視劇、MV、流行曲、節目、包裝、廣告都要製作得頗差
人才或許有,不過需要別人投資,
好似羅敏莊呢個例子如果唔係佢在節目得來了高度回響,TVB都未必會再捧佢出來

過往都係因為粵語曲、港片等,才令香港這個小島在亞洲佔一席位
時代會進步,四、五十年前唔會預測到香港有今天的地位
等於今日都唔知大陸未來會唔會超前
香港如果在這方面唔改進,唔單只經濟比人淘汰
連香港的整體地位都會被比下去
(個人意見 )
.
回復

oneonewe 發表於 2010-8-3 00:34:11 |顯示全部樓層
蘇東坡 係唐代人,咁 明代 江南四大才子 呢?
marcuslee 發表於 2010-8-3 00:01

唐伯虎、祝枝山、文徵明 和 徐禎卿 ?
回復

LLGG 發表於 2010-8-3 16:36:23 |顯示全部樓層
話現代人去o左古代
我覺得 ...
oneonewe 發表於 2010-8-2 23:27

唔知係咪講'神話'呢?? 內容由成龍果套電影改編, 男主角係胡歌, 講真套野真係幾好睇架~
香港d劇...真係無睇好耐...d劇情真係...都係留返d時間做吓其他野好過.
回復

Vinia 發表於 2010-8-4 17:57:58 |顯示全部樓層
我好耐都冇睇TVB電視劇
反而 < 真情 > 仲好睇....
開電視見到TVB港劇,都未開始播
淨睇個予告都覺得....... ...
阿晴 發表於 2010-8-3 00:33

我好耐都冇睇TVB電視劇, 反而有睇大陸的劇集.
回復

hellokitty_971 發表於 2010-8-4 20:33:10 |顯示全部樓層
有時清晨5至6點, 電視會有民間傳奇睇架, 幾好睇架~
回復

tommysze8 發表於 2010-8-4 21:22:33 |顯示全部樓層
剩係個時D 民間傳奇好睇 lor,反影當時點樣係有限科技、人物下的努力。
而家新D 好似 怪怪地、、、
回復