有人喜歡飲"六安茶"嗎

作者: candyafr 發表于 2008-1-20 21:33:24
12242 89
candyafr 發表於 2008-1-22 23:57:32 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-22 16:50 發表

我燥底所以冇呢個問題...

鐵觀音會到相熟的茶舍試到啱sin買~
潮州都有唔少正鐵觀音,而且佢地泡得好正宗,真係好好飲嫁~

希望遲d有機會試下正宗鉄觀音, 講開又講, 你在那–間茶莊買茶........我在新X
回復

noel 發表於 2008-1-23 19:19:18 |顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

响香港買的話,我鍾意去青山道果頭間x記,貪佢自己有茶倉,
佢都有陳年七子茶餅賣ga~   好多國內茶莊落嚟同佢入貨.....

我而家都唔洗點入貨,一來以前買咗好多唔同品種嘅茶葉,
二來我以前嘅老細間唔中都會寄d比我,而家份工都有廠家
响潮汕果邊寄茶落嚟....
回復

candyafr 發表於 2008-1-23 23:07:41 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-23 19:19 發表
佢都有陳年七子茶餅賣ga~   好多國內茶莊落嚟同佢入貨.....

二來我以前嘅老細間唔中都會寄d比我,而 ...

嘩,咁你咪好發囉.............但綠茶勿放太耐, 我上年有d龍井未飲,今日發現d茶葉變黄﹜
回復

水滸女子 發表於 2008-1-24 00:43:46 |顯示全部樓層
講飲茶 呢到有無人 喜歡飲 客家鹹茶 加沙爆米仔
回復

trust_fl 發表於 2008-1-24 09:17:11 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-23 19:19 發表

二來我以前嘅老細間唔中都會寄d比我,而 ...

noel 你年中都慳唔少飲茶錢喎~
回復

trust_fl 發表於 2008-1-24 09:18:40 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-1-23 23:07 發表

嘩,咁你咪好發囉.............但綠茶勿放太耐, 我上年有d龍井未飲,今日發現d茶葉變黄﹜

o~  係咪你個放茶葉o個個罐唔存氣呀??
回復

trust_fl 發表於 2008-1-24 09:24:02 |顯示全部樓層
原帖由 水滸女子 於 2008-1-24 00:43 發表
講飲茶 呢到有無人 喜歡飲 客家鹹茶 加沙爆米仔

客家鹹茶唔知同唔同我鄉下o個d 鹹茶呢
好似仲有一種叫菜茶呀~ 菜茶好味d 喎~
回復

水滸女子 發表於 2008-1-24 10:07:28 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-1-24 09:24 發表

客家鹹茶唔知同唔同我鄉下o個d 鹹茶呢
好似仲有一種叫菜茶呀~ 菜茶好味d 喎~

材料  芝麻 花生 綠茶葉 打碎 撞滾水 加沙爆米仔
回復

trust_fl 發表於 2008-1-24 10:19:17 |顯示全部樓層
原帖由 水滸女子 於 2008-1-24 10:07 發表

真係一樣呀~~~
我有飲過呀~ 不過唔太鍾意花生~ 我爸爸好鍾意飲架~ haha~
我地有時去d 親戚到~~ 都會泡呢隻茶俾我地飲呀~

咁你有無飲菜茶呀??
回復

cross 發表於 2008-1-24 11:27:48 |顯示全部樓層
如果平時屎忽痕想飲茶大家會唔會買伊x園
(我不是怕賣廣告..是突然忘記那隻字怎寫 )
回復

noel 發表於 2008-1-24 11:47:14 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-1-23 23:07 發表

你果度潮濕ar~
回復

noel 發表於 2008-1-24 11:48:57 |顯示全部樓層
原帖由 水滸女子 於 2008-1-24 10:07 發表

飲得飽嘅茶~
回復

noel 發表於 2008-1-24 11:54:51 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-1-24 09:17 發表

noel 你年中都慳唔少飲茶錢喎~

都係ga~  我返國內工作時,佢地都好熱情,成日話邊度邊樹有好嘢食....
因為我唔嗜地滋補嘢   獨姑幾味: 魚、菜、辣椒、茶
所以佢地去到邊,見到有新茶都寄d嚟比我
回復

noel 發表於 2008-1-24 11:56:57 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-1-24 11:27 發表
如果平時屎忽痕想飲茶大家會唔會買伊x園
(我不是怕賣廣告..是突然忘記那隻字怎寫 )

未試過wor~  介紹吓好bor
回復

cross 發表於 2008-1-24 12:31:20 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-24 11:56 發表

未試過wor~  介紹吓好bor

樽裝咋啵
OK 7仔都有得賣的
當我冇茶係身又想飲茶類就會買支飲
回復

ann 發表於 2008-1-24 13:57:47 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-1-24 12:31 發表

樽裝咋啵
OK 7仔都有得賣的
當我冇茶係身又想飲茶類就會買支飲

我都係買呢個牌子  會買的放係屋企   而公司會買小袋裝.
回復

Fonica 發表於 2008-1-24 14:08:56 |顯示全部樓層
咁"arm"嘅,剛剛沖左一個伊x園玄米茶包飲 ~ 幾香嫁
回復

ann 發表於 2008-1-24 14:11:44 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-1-24 14:08 發表

我都沖左綠茶
回復

orchids 發表於 2008-1-24 14:27:05 |顯示全部樓層
原帖由 空手道道人 於 2008-1-22 21:45 發表

Orchids大大,
我想問一下,你果餅是熟餅?賣茶的人話比你知己藏左九年?是否2005年買的?
唔好意思,我八掛問下

原帖由 candyafr 於 2008-1-22 23:53 發表
Orchids,

如果真是熟餅,就不會太值錢了................但如你所言,色澤像紅酒般清透,入口有木清香..............又好像是青餅.........請問茶葉冲完後是什麼顏色呢? ...

我是2005年復活節假期在昆明假日酒店(如沒記錯)附近的一間小茶莊買這七子餅.
至於是否熟餅,我不懂分別,茶葉冲完後是深褐色.
是賣茶的人話比我知己藏左九年.
我那次旅行到過的其中一間水魚店是在昆明的一所大學,這大學有茶的專門科目,在這裡由學生向我們sale茶及講解,學生泡了未夠期(三年)的新普洱,九年及十二年的普洱給我們試飲,未夠期的新普洱入口有澀味冇木香味,九年的冇澀味有少木香味,十二年的冇澀味有木香味,我忙記了它們色澤上有否分別,學生說越新的普洱茶餅越實,因發酵作用令茶餅鬆起,越舊的茶餅越鬆厚,因新餅太實,很難或不能徒手meet開.
我本來都想在這裡買一餅試試,但要買四餅才有折扣,我又不太好,所以沒買.後來在住的酒店附近的一間小茶莊買,價錢還比大學的平,但不懂分真偽,所以只買了一餅.回家後泡來試試,我可以徒手meet一小份茶餅,茶入口冇澀味有少木香味色澤亦清透,我覺得這茶餅就是未夠九年亦不是未夠期的新普洱.

回復

ayclui 發表於 2008-1-24 16:52:33 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-1-24 14:08 發表

玄米茶我鍾意買大包裝, 有'抹茶入'果種...自己用茶袋泡, 濃味好多o架...
回復