有人喜歡飲"六安茶"嗎

作者: candyafr 發表于 2008-1-20 21:33:24
12195 89
自己╴向喜歡飲普洱茶, 不過聽朋友講六安茶都不錯........請問大家可以分享一下嗎

評分

查看全部評分

noel 發表於 2008-1-21 12:23:52 |顯示全部樓層
有人話佢有陣"苦澀"味,好難入口...

我覺得六安幾好飲,冲到第四、五泡之後味道巳經好甘,
飲完之後仍有甘甜餘香      聽講可以消滯添....
回復

orchids 發表於 2008-1-21 19:45:47 |顯示全部樓層
我屋企已前都飲六安,不過唔係葉,係小枝即係六安骨,我覺得哩隻茶有少少苦澀味,但唔難入口,以前我老豆好中意飲哩隻茶.老豆話哩隻茶夏天飲可消暑又消滯.我妹妹的老爺講,哩隻茶係老闆買比D伙計飲,貪佢提神喎.我自己就可能飲得太耐,以對哩隻茶冇乜感覺,所以老豆死後就乜茶都試下.
回復

cross 發表於 2008-1-21 19:53:45 |顯示全部樓層
我唔鐘意普洱
鐵觀音與龍井就愛..習慣性去茶樓也自備茶葉
回復

candyafr 發表於 2008-1-21 20:23:33 |顯示全部樓層
開始飲六安時,會覺得有少少泥味
回復

空手道道人 發表於 2008-1-21 20:46:32 |顯示全部樓層
飲六安,是很好飲,但六安像普洱一樣,
越舊越好,茶湯越靚,
而包裝老六安的竹葉,可以入藥,而每次泡茶,加入小小竹葉,又另一種味道.
如果舊到生蟲,那就最寶的是那些"史",清熱氣一流.
舊六安,是我地茶聚試新茶,開頭同中間飲黎保住個胃的
回復

candyafr 發表於 2008-1-21 21:57:57 |顯示全部樓層
謝謝, 都不知竹葉也是寳啊......最近在深圳買了六安試試, 但和普洱比較,自己就喜歡普洱多d, 可能飲的時間比較長, 但陳年普洱越來越貴.....
回復

noel 發表於 2008-1-22 10:58:17 |顯示全部樓層
鐵觀音我都好鍾意~

係呢~ 你地有冇試過苦丁?
回復

candyafr 發表於 2008-1-22 11:30:38 |顯示全部樓層
有啊, 但苦丁茶比較涼, 不可長期飲用.....................講開鐵觀音,我間中都會飲,但去年的秋茶鐵觀音收成好像麻麻,d茶葉呋道一般...
回復

trust_fl 發表於 2008-1-22 11:59:08 |顯示全部樓層
睇你地係到講茶,我個口即刻甜咗一下呀~

我近排飲緊毛尖茶呀~~ 都幾好飲呀~~  
回復

orchids 發表於 2008-1-22 14:10:35 |顯示全部樓層
以前上茶樓飲早茶,多數會點普洱,貪佢唔苦但唔覺佢香.後來嫌普洱深色染啡牙齒,上茶樓時就冇再點普洱,幾年前到雲南旅遊時,聽了普洱茶的介紹,才知到雲南普洱跟以前茶樓的明礬普洱不同,當時我自己都買了一個七子餅,店舖說這七子餅是九年,用這茶餅泡的普洱茶跟以前喝過的分別很大,色澤像紅酒般清透,入口有木清香.但始終不太好普洱,現在還有半餅在家.現在我家的普洱以是12年茶餅.
回復

trust_fl 發表於 2008-1-22 15:11:57 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-1-22 14:10 發表
以前上茶樓飲早茶,多數會點普洱,貪佢唔苦但唔覺佢香.後來嫌普洱深色染啡牙齒,上茶樓時就冇再點普洱,幾年前到雲南旅遊時,聽了普洱茶的介紹,才知到雲南普洱跟以前茶樓的明礬普洱不同,當時我自己都買了一個七子餅,店舖 ...

你唔好咁就拎出黎分享吓啦~
講真.... 茶餅泡出黎既茶真係好飲好多呀~~ 完全做到齒頰留香既效果呀~~ 真係一分錢一分貨呀~
回復

orchids 發表於 2008-1-22 16:24:39 |顯示全部樓層
得番半餅,點分享呀!而且我等緊佢變古董
其實最好就係,這茶餅是我响雲南昔洱未被炒貴前買的. 唔洗100蚊.
回復

trust_fl 發表於 2008-1-22 16:44:57 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-1-22 16:24 發表
得番半餅,點分享呀!而且我等緊佢變古董
其實最好就係,這茶餅是我响雲南昔洱未被炒貴前買的. 唔洗100蚊.

你想等到佢變茶皇呀~
嘩~ 咁又真係好扺喎~~
回復

noel 發表於 2008-1-22 16:50:18 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-1-22 11:30 發表
有啊, 但苦丁茶比較涼, 不可長期飲用.....................講開鐵觀音,我間中都會飲,但去年的秋茶鐵觀音收成好像麻麻,d茶葉呋道一般...

我燥底所以冇呢個問題...

鐵觀音會到相熟的茶舍試到啱sin買~
潮州都有唔少正鐵觀音,而且佢地泡得好正宗,真係好好飲嫁~
回復

noel 發表於 2008-1-22 16:52:46 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-1-22 15:11 發表

你唔好咁就拎出黎分享吓啦~
講真.... 茶餅泡出黎既茶真係好飲好多呀~~ 完全做到齒頰留香既效果呀~~ 真係一分錢一分貨呀~
係囉~ 真係飲到條脷到滑埋ga~~
飲過最耐嘅...係一個2x年嘅普洱茶餅

回復

orchids 發表於 2008-1-22 18:39:09 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-22 16:52 發表
係囉~ 真係飲到條脷到滑埋ga~~
飲過最耐嘅...係一個2x年嘅普洱茶餅

好啦!我就等到2x年,如果重未飲晒,就一人一執分享啦!
回復

trust_fl 發表於 2008-1-22 18:43:19 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-1-22 18:39 發表

好啦!我就等到2x年,如果重未飲晒,就一人一執分享啦!

咁你呢幾年都唔好沖黎飲住啦~
回復

空手道道人 發表於 2008-1-22 21:45:56 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-1-22 14:10 發表
以前上茶樓飲早茶,多數會點普洱,貪佢唔苦但唔覺佢香.後來嫌普洱深色染啡牙齒,上茶樓時就冇再點普洱,幾年前到雲南旅遊時,聽了普洱茶的介紹,才知到雲南普洱跟以前茶樓的明礬普洱不同,當時我自己都買了一個七子餅,店舖 ...

Orchids大大,
我想問一下,你果餅是熟餅?賣茶的人話比你知己藏左九年?是否2005年買的?
唔好意思,我八掛問下
回復

candyafr 發表於 2008-1-22 23:53:42 |顯示全部樓層
Orchids,

如果真是熟餅,就不會太值錢了................但如你所言,色澤像紅酒般清透,入口有木清香..............又好像是青餅.........請問茶葉冲完後是什麼顏色呢?
回復

12345下一頁