現在係雷公鑿苦瓜當造,咪走雞!

作者: tommysze8 發表于 2010-7-30 14:50:33
4264 12
死啦,愈嚟愈鐘意食苦瓜呀!D人話年紀輕唔識食,愈老愈鐘意食苦瓜。真係老左?
苦瓜首選 雷公鑿,頭大尾尖,表面一粒粒的瘤狀突起,像是雷震子手上的鑿,瓜上D紋理大D同疏D好食D。用嚟炒蛋或牛肉或炏腓骨都頂瓜瓜!現在係雷公鑿苦瓜當造,咪走雞!
古老傳說話: 苦瓜又叫半生瓜,當一個人開始鐘意食苦瓜,即係已經過一半人生wor。
原來新界打鼓嶺最出名的特產便是「雷公鑿」苦瓜,與粉嶺鶴藪村的白菜「鶴藪白」齊名,遠至華南地區都知道。
如果苦瓜買番嚟未食住,要切開佢同埋清理中間D瓜瓤,包住放雪柜就得啦!
fnv234 發表於 2010-7-30 21:38:21 |顯示全部樓層
我都好鐘意食苦瓜喎,唔通我都好老?
呢篇要轉去講飲講食?
回復

jellyfishy 發表於 2010-7-30 23:54:58 |顯示全部樓層
係喎~ 咁呀~ 搬一搬佢先~~

咁怪得我唔多鍾意食苦瓜啦~~
回復

cklife 發表於 2010-7-31 15:51:37 |顯示全部樓層
古老傳說話: 苦瓜又叫半生瓜,當一個人開始鐘意食苦瓜,即係已經過一半人生wor。
tommysze8 發表於 2010-7-30 14:50

死囉...原來我一早就係老人精...我十幾歲仲未變少女...仲係小妹妹時己經中意食喇喎.....
正明我經得起風吹雨打...家下仲建在....
回復

亞實 發表於 2010-8-1 12:45:29 |顯示全部樓層
我都係十幾歲已綞鍾意食, 唔通我得三十幾歲命?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-2 16:19:10 |顯示全部樓層
年齡呢個秘密唔話你地知~~
回復

tommysze8 發表於 2010-8-2 18:18:19 |顯示全部樓層

細細個識食咪好幸福咯,食多人地一倍!

大多數人都係無咁早識食,正如古龍話 最危險嘅地方係最安全啦,咁常見嘅嘢唔知好食啦!
回復

金剛 發表於 2010-8-2 21:25:37 |顯示全部樓層
我都好鐘意食苦瓜,不過要用片糖煮我先食
回復

maywong918 發表於 2010-8-3 00:43:07 |顯示全部樓層
係喎~ 咁呀~ 搬一搬佢先~~

咁怪得我唔多鍾意食苦瓜啦~~
jellyfishy 發表於 2010-7-30 23:54

我都唔中意食既啵~

回復

cklife 發表於 2010-8-3 09:04:23 |顯示全部樓層
我都好鐘意食苦瓜,不過要用片糖煮我先食
金剛 發表於 2010-8-2 21:25

我煮苦瓜都中意落片糖喎.....尤其係煮牛肉....落到甜甜地...食落苦苦甘甘咁...好開胃,會食多一碗飯...
回復

金剛 發表於 2010-8-3 15:54:02 |顯示全部樓層
回復 10# cklife
我唔吃牛,鍾意看牠們吃草的樣子,每次看..牠們都會擺動尾巴,好像和我打招呼!
我吃酸嘢辣嘢都會好開胃...好在我吃多吃少體重都差唔多 ...勝瓜都好食...仲好快熟好快就吃得.
回復

tongtony 發表於 2010-8-4 22:13:08 |顯示全部樓層
雷公鑿苦瓜,吾所愛也,豆豉蒜頭生抄一流add7icon
回復

chunyiumun 發表於 2010-8-5 16:50:53 |顯示全部樓層
細個亞爺成日煮苦瓜,仲迫我哋幾姐弟食,成日都食到反晒胃,到而家都唔會煮呢個餸(可能我仲細個女啦),不過我都知苦瓜好有益,等我年長d先煮啦~
回復