齊齊來堆肥

作者: 吉祥 發表于 2010-7-27 15:44:16
8649 89
貓貓 發表於 2010-8-7 09:57:15 |顯示全部樓層
貓貓 你好
內膽就用左鐵絲網,比較通風同疏水 d。

咁.你有冇用泥土层覆蓋,D泥土會唔會瀉晒落桶低 ? ...
下午茶 發表於 2010-8-6 16:46

用呢個方法我無用泥層覆蓋,因為堆肥桶已用了幾年,只要留下些少完熟的堆肥做菌種,就唔需要再加泥。

resizeabcd1 015.jpg

圖 1 係8月1日 的廚餘,圖 2 係剛剛映的同一堆廚餘,
已經見到有絲菌開緊工,我一 d 泥都無落過嫁,
不過會間唔中落返 d 枯葉同報紙等碳氮比例平均 d。
仲有係我唔駛再加水,因為果皮同菜莢本身都好重水份。
所以好多時要睇唔同情況來決定所需要的處理,無話一本通書睇到老。
回復

cklife 發表於 2010-8-7 11:27:54 |顯示全部樓層
呢度正中間果個係唔係開關制呀?
marcuslee 發表於 2010-8-7 08:17

算係開關制啦....係老師教既補水器,用黎調節出水既部份....完全鎖上就無水滴....缺點係....個洞好細...會塞...
回復

cklife 發表於 2010-8-7 11:29:31 |顯示全部樓層
用呢個方法我無用泥層覆蓋,因為堆肥桶已用了幾年,只要留下些少完熟的堆肥做菌種,就唔需要再加泥。

...
貓貓 發表於 2010-8-7 09:57

多謝圖示......又明白多左實際操作程序.....
回復

下午茶 發表於 2010-8-8 12:57:39 |顯示全部樓層

...

貓貓:謝謝賜教,
你呢个堆肥方式方法極之適合我,好容易做,
我唔加水掣.只用小膠管代替,因為肥水太少了,
铁網用膠網代替,
堆肥桶用大洗衣粉桶代替,在上側邊鑽小孔可以了,
回復

muitau 發表於 2010-8-9 09:41:39 |顯示全部樓層
今日整左兩個,盡量用居企有既材料啦...
去買個水龍頭,好重下...無法,搵唔到膠龍頭,用住先。$45, ...
cklife 發表於 2010-8-6 22:20

morning咁多位,
ck你好勁勁勁呀!!! 咁都諗到!!!
回復

muitau 發表於 2010-8-9 09:45:29 |顯示全部樓層

貓貓,
請問呢個係唔係個內膽黎?出面都係有個密封桶裝住架 add3icon
回復

cklife 發表於 2010-8-9 10:38:44 |顯示全部樓層
貓貓,
請問呢個係唔係個內膽黎?出面都係有個密封桶裝住架
muitau 發表於 2010-8-9 09:45

今日網上睇到,內膽有人用舊既麵粉袋,我諗裝化學泥既尼龍袋應該都OK。
開始做堆肥幾日,發覺原來出水唔一定會好多,我諗我用半透明依隻膠箱,可以睇到裡面有積水,或者唔用水龍頭都得,只要唔好積太多水就清左佢,就咁用蒸餾水樽連蓋做出水口應該OK...
回復

muitau 發表於 2010-8-9 14:52:32 |顯示全部樓層
今日網上睇到,內膽有人用舊既麵粉袋,我諗裝化學泥既尼龍袋應該都OK。
開始做堆肥幾日,發覺原來出水 ...
cklife 發表於 2010-8-9 10:38

我唔用透明就係唔想見到佢入面啲啡啡黑黑既陰影呀
你啲應該開始有肥水喇係咪?!
回復

cklife 發表於 2010-8-10 10:43:49 |顯示全部樓層
我唔用透明就係唔想見到佢入面啲啡啡黑黑既陰影呀
你啲應該開始有肥水喇係咪?! ...
muitau 發表於 2010-8-9 14:52

見到箱既四周同箱蓋都有好多水珠,但個底未有積水。大家有無試過用自製尿肥呀...好似幾好用喎....昨日淋左...今日潺菜D葉當堂大左好多呀....
回復

Nancy 發表於 2010-8-10 10:48:16 |顯示全部樓層
見到箱既四周同箱蓋都有好多水珠,但個底未有積水。大家有無試過用自製尿肥呀...好似幾好用喎....昨 ...
cklife 發表於 2010-8-10 10:43

哈哈....我想試好耐ga la, 話說某日訓到半夜,突然想起尿可以做肥料, 於是拍醒老公,叫佢第朝用保鮮袋留返d尿比我淋菜先好返工, 結果當然比佢xyz..xyz...xyz
回復

孖吉 發表於 2010-8-10 11:09:34 |顯示全部樓層
哈哈....我想試好耐ga la, 話說某日訓到半夜,突然想起尿可以做肥料, 於是拍醒老公,叫佢第朝用保鮮袋 ...
Nancy 發表於 2010-8-10 10:48

咁咪好似的貨車司機咁 add4icon
回復

llaus 發表於 2010-8-10 11:23:25 |顯示全部樓層
見到箱既四周同箱蓋都有好多水珠,但個底未有積水。大家有無試過用自製尿肥呀...好似幾好用喎....昨 ...
cklife 發表於 2010-8-10 10:43

但要開稀好多至好用呀
同時唔好日日淋呀
淋得一排,會有好大味
種得近房就晚晚好有風味囉
(好似住在公廁格離咁)
回復

小草草 發表於 2010-8-10 12:25:35 |顯示全部樓層
我有呢,通常仲區一到兩晚先再沟水淋菜.次次都系夜晚先敢淋添啊.
回復

cklife 發表於 2010-8-10 14:10:19 |顯示全部樓層
我果D....係上年整架...放左一年架...變晒黑色架喇....

我液肥習慣一星期用一次,第一次用1ML+1000ML水....淋左無乜反應..
第二次2ML+1000ML水....第二日D葉大左好多...

仲未做第三次...我想試下咩濃度D菜先會醃死....咁樣以後可以作為參考嘛...
回復

llaus 發表於 2010-8-10 14:14:09 |顯示全部樓層
我果D....係上年整架...放左一年架...變晒黑色架喇....

我液肥習慣一星期用一次,第一次用1ML+1000ML水... ...
cklife 發表於 2010-8-10 14:10

到100ML+1 L 水都會無事
回復

cklife 發表於 2010-8-10 14:34:05 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2010-8-10 14:14

係呀...咁我要重手D先...可以落咁多...咁要儲番D貨先....
回復

下午茶 發表於 2010-8-10 17:46:28 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2010-8-10 14:14

一星期用一次,第一次用1ML+1000ML水
100ML+1 L 水都會無事
濃度差別太大了,

想知道你用<肥仔水>淋什麼 ?
回復

cklife 發表於 2010-8-10 18:58:45 |顯示全部樓層
一星期用一次,第一次用1ML+1000ML水
100ML+1 L 水都會無事
濃度差別太大了,

想知道你用淋什麼 ? ...
下午茶 發表於 2010-8-10 17:46

係網上見到既資料好零碎,差別亦好大,所以,自己實踐下囉....不過,有聲音話用人尿唔夠有機,因為人食既野好雜,會有污染...睇黎我都係尼埋自己玩好喇....
我要黎淋葉菜同香草囉....尿肥係氮多嘛....
回復

llaus 發表於 2010-8-10 19:05:27 |顯示全部樓層
係網上見到既資料好零碎,差別亦好大,所以,自己實踐下囉....不過,有聲音話用人尿唔夠有機,因為人 ...
cklife 發表於 2010-8-10 18:58

c & 尿淋o既菜蔬各位都是自細食大啦!
無論新界菜或大陸菜都係啵
回復

cklife 發表於 2010-8-10 20:10:06 |顯示全部樓層
c & 尿淋o既菜蔬各位都是自細食大啦!
無論新界菜或大陸菜都係啵
llaus 發表於 2010-8-10 19:05

佢係話用人既唔好呀....
我自己呢....就會用喇....因為化學野係好難避,空氣都有化學物質存呀...依家D空氣呢.....

我自己個心舒服就用囉...不過我係度講,好揚咁...唔知會唔會有人唔中意...
回復