齊齊來堆肥

作者: 吉祥 發表于 2010-7-27 15:44:16
8606 89

幾個月前我條村攪左一個活動, 叫做”大家齊參與,簡簡單單地堆肥”, 我覺得好有用, 想係度同大家分享下。

堆肥對你的種植一定很有幫助!

堆肥所需材料
1.        堆肥桶 〈兩隻桶叠起的方式,一大一小,在小的桶底部刺孔,這樣堆肥液才可從孔流到大桶,收集堆肥液才容易。
2.        濕物料- - 氮元素 (綠色)---例如豆渣、白飯、咖啡粉渣、蔬菜、果皮/果肉(去核)、豆筴….不要放肉或油膩物。
3.        乾物料 -  炭元素 (啡色)---乾樹葉、報紙、乾海苔…..。

堆肥做法
1.        先將一層乾的泥土放在最底層。
2.        再把一層廚餘放上去。
3.        再放上一層乾物料-如枯葉枯枝。
4.        緊記最後一層必須要是泥土如此類推,直至裝滿一桶為止。
5.        最後加上上蓋,以防動物昆蟲的騷擾或滋生和讓雨水沾濕。

之後怎樣處理堆肥?
1.        定期翻堆 - ﹝最好第一星期每日翻堆,隨後可不定期翻堆或待一個月後再翻堆,然後再待一至兩個月即會成功。﹞

2.        收集堆肥液 - ﹝可取代漒水用途,又或稀釋後-大概10倍,用來淋花。﹞

堆肥怎樣才算熟透?
顏色 :呈黑色,顏色均勻
手感 :鬆脫,不粘手
嗅覺 :有泥土香味,正常不會有臭味
外觀 :看不出原材料模樣

堆肥疑難
1.        使用未完全腐熟的堆肥會否對植物有害?

要注意的是未完全腐熟的堆肥仍會釋放出熱力而對農作物有傷害,最好避免施用未確定完全腐熟的堆肥於較敏感的幼苖上。

2.        堆肥箱內有蒼蠅、和其他的昆蟲可以怎辦?

最重要的防範原則是別讓食物外露,可在面層加上兩厘米厚的泥土,減少氣味擴散。用膠袋覆蓋堆肥箱,減少蚊蟲接觸;加上定時堆翻,增加堆肥內氧氣供應,也可以有效控制蚊蟲滋生。又可以把少許食用梳打粉加入堆肥內混合亦有驅蟲作用。

3.        堆肥有惡臭發出可以怎辦?

如果堆肥內氧氣不足,或原料中含有過多的氮,便有機會產生惡臭。定時翻動堆肥可以解決氧氣不足的問題。要避免雨水滲入,防止缺氧環境。

如果堆肥物料太濕會引致缺氧情況出現,可以加入適量乾物料如剪碎乾草或報紙或木糠吸去多餘水份。

4.        碳氮比例 - 大概27.5:1,分解會比較容易。

我學完之後返屋企堆左一次,真係幾好喎。
起碼我最擔心既問題係無發生到囉,就係臭味啦。
依家我將D堆肥液用樽裝起,留來淋植物呀。

希望大家可以開開心心咁堆肥啦。

評分

查看全部評分

Ivana 發表於 2010-7-27 15:54:00 |顯示全部樓層
回復 1# 吉祥

謝謝分享~
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-27 16:56:10 |顯示全部樓層
多謝分享呀~~~ 我仲係學緊堆肥咋, 你D貼士好有用呀~~~
回復

cklife 發表於 2010-7-27 17:09:24 |顯示全部樓層

多謝分享
請問...筒底既液肥你有無用過呀?

會唔會野蟻呢?

因為我之前做過一個廚餘酵素,佢又係話可以用係通渠,洗碗等等....

我跟佢份量用左黎做液肥,效果真係好好...植物D葉大得好快,但自從用左一次後,就有大量既蟻出現。我唔敢再用第二次,而D蟻到依家都係咁多,用蟻藥都無效,好困纋....

如果你試過唔會野蟻,我真係好想試...因為真係好肥...
回復

llaus 發表於 2010-7-27 17:22:52 |顯示全部樓層
補充下先:

1. 想快d堆肥完成,務必盡量切碎/整碎d乾和濕料
2. 在每加一層乾料後,要整濕那層乾料
3.  帶酸性食物唔好放入去.例如橙皮,檸檬....
回復

吉祥 發表於 2010-7-27 17:31:22 |顯示全部樓層
回復 3# JicJicmom
積媽~~
唔好客氣..大家分享下...我覺得都幾好玩架
回復

吉祥 發表於 2010-7-27 17:36:47 |顯示全部樓層
回復 4# cklife
cklife~~
D堆肥液我用過啦, 係啡黑色既, 但又唔覺特別多蟻喎,可能我開到好稀掛...
我係施完肥再淋一次水囉, 但對植物真係好好架..
回復

cklife 發表於 2010-7-27 17:40:28 |顯示全部樓層
咁我要留意一下D桶喇....其實之前係網上短片都睇到兩個筒叠埋做堆肥。但我諗個筒係咪應該個筒底比起筒口有少少窄先得呢?

咁我又留意無乜筒個底窄個口濶喎..所以仲未開始。
不過你D次料比較多,做起上黎信心會好D...

我仲諗醫用咩桶....
回復

吉祥 發表於 2010-7-27 17:47:31 |顯示全部樓層
回復 5# llaus
謝謝llaus~~
無錯呀..D物料整得越碎越好。
但教我個Miss就話唔使整濕D乾料, 因為乾物料係吸濕物料既水份然後中和發酵架。
同埋所有生果都可以做廚餘, 所以橙皮我都有放入去架。
Miss仲話正常發緊酵既堆肥係帶有少少酸味, 但唔會有臭味架...
回復

justine2010 發表於 2010-7-27 17:51:24 |顯示全部樓層

其實你會唔會想知道  呢個世界有 發酵粉..堆肥 其實係可以好平..好快...好容易!!

一包發酵粉 1kg 可以堆一頓的 有機物!!...

得閒來學下新種植知識啦~~

1 tone 1口頓的物料...只係需要一星期時間...通常2-3天就能將有機物轉為有機肥料了!!~~快..又無害..
回復

吉祥 發表於 2010-7-27 17:52:54 |顯示全部樓層

回復 8# cklife

你可以去睇下我個堆肥桶, 希望能幫到你

回復

llaus 發表於 2010-7-27 18:19:32 |顯示全部樓層
其實你會唔會想知道  呢個世界有 發酵粉..堆肥 其實係可以好平..好快...好容易!!

一包發酵粉 1kg 可以堆一 ...
justine2010 發表於 2010-7-27 17:51

發酵粉攝取多少影響壽命長短

根據bbc chinese.com 報導:

科研人員對果蠅的研究發現,限制食品中的發酵粉攝入量可使其壽命增加百分之五十。

但目前尚不清楚的是,限制人類食品中的發酵粉攝入量是否會造成同樣的結果。

但這個課題的研究人員說,他們的研究顯示,與目前的看法相反,人的壽命可能與吃的什麼東西有關,而不是人們現在認為的總的卡路裡攝取量影響人的壽命。

倫敦大學學院的課題負責人帕特裡奇教授說,"發酵粉和糖能引起發不同的新陳代謝途徑,並對壽命產生影響。"

她說:"減少發酵粉所引起的巨大影響顯示,比起糖來說,蛋白質或脂肪對果蠅的壽命造成的影響更大。"

怕特裡奇教授表示,這個研究結果強烈顯示,至少對果蠅來說,攝取卡路裡並非是延年益壽的重要因素。

英國國際長壽研究中心發言人說,"就目前來看,很難說究竟是飲食或卡路裡的攝入量對人的壽命有著更大的影響。"

但他補充說,"飲食是個重要的問題,我們在過去一直有所忽略。"
回復

justine2010 發表於 2010-7-27 19:35:53 |顯示全部樓層
發酵粉攝取多少影響(果蠅)壽命長短     忌斷章取義.....吃得多死得快的理論早就被證實..

食得少的人命都長d...哈 這可是事實....

根據bbc chinese.com 報導:

科研人員對果蠅的研究發現,限制食品中的發酵 ...
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 22:58:50 |顯示全部樓層
各人有各人方法.
我個人黎講, 只識得"取自天然 , 用於天然" . 我只係覺得種植呢家野係無快餐0既~
至少我知我掉D乜野落去, 吽左D咩出來 .
回復

muitau 發表於 2010-8-2 13:57:05 |顯示全部樓層
回復  cklife

吉祥 發表於 2010-7-27 17:52

哦~~~~~~~原來個"心意"係你到發出黎, 一定係!!
回復

giveupaguy 發表於 2010-8-2 15:08:41 |顯示全部樓層
回復 11# 吉祥

呢個圖示好清楚呀....謝謝. 加埋之前看的網頁. 我都明明地..不過唔識5金細件的名稱..可能要待家中的大人幫我手. anyway.謝謝你的分享呀!!
回復

cklife 發表於 2010-8-2 16:36:37 |顯示全部樓層
哦~~~~~~~原來個"心意"係你到發出黎, 一定係!!
muitau 發表於 2010-8-2 13:57

係喎...你真係細心,咁都搵到...哈...哈......
回復

貓貓 發表於 2010-8-2 23:39:54 |顯示全部樓層
回復  cklife

吉祥 發表於 2010-7-27 17:52

我都係用緊呢個方法,不過內膽就用左鐵絲網,比較通風同疏水 d。

resizeabc 002.jpg
resizeabcd1 015.jpg
回復

ononloklok 發表於 2010-8-2 23:43:43 |顯示全部樓層
你既資料好有用呀....解答左我好多問題~thx
回復

吉祥 發表於 2010-8-2 23:48:30 |顯示全部樓層
回復 15# muitau
妹頭你好~~
你自己有無做堆肥呀, 我覺得有用又環保啊...
回復

12345下一頁