齊齊來堆肥

作者: 吉祥 發表于 2010-7-27 15:44:16
8935 89
吉祥 發表於 2010-8-2 23:52:09 |顯示全部樓層
回復 16# giveupaguy
giveupaguy你好~~
唔好客氣..
五金我都唔識整架, 我買水喉頭時會叫五金鋪幫我整埋囉...
回復

吉祥 發表於 2010-8-2 23:53:52 |顯示全部樓層
回復 18# 貓貓
貓貓你好~~
你都好有心機做堆肥桶喎..做得好好呀
回復

貓貓 發表於 2010-8-2 23:55:57 |顯示全部樓層
後來試用現成的堆肥箱,混合枯葉、剪碎的樹枝、廚餘及平時修剪的花葉,效果都唔錯。
好處係整齊 d,翻動容易 d。
而家大約個半月就堆滿三層箱,兩、三個月就可以有完全腐熟的堆肥使用。

resizeabcd1 014.jpg

resizeabcd1 016.jpg

resizeabcd1 017.jpg

resizeabcd1 018.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 23:58:33 |顯示全部樓層
貓貓你出來喇 ~~~~ 好掛住你呢 ~~~~ ^^
你可以PM我呢D黑色堆肥箱資料嘛 ? 唔該哂呀 ~~~
回復

吉祥 發表於 2010-8-2 23:59:03 |顯示全部樓層
回復 19# ononloklok
ononloklok你好~~
唔好客氣...我都係初學..大家分享交流下...
回復

貓貓 發表於 2010-8-3 00:00:43 |顯示全部樓層
回復  貓貓
貓貓你好~~
你都好有心機做堆肥桶喎..做得好好呀
吉祥 發表於 2010-8-2 23:53

多謝!
我今次都好自豪咁講:
呢個堆肥桶係我自己一手一腳搞掂,無搵師傅幫手嫁!!
回復

貓貓 發表於 2010-8-3 00:31:09 |顯示全部樓層
你可以PM我呢D黑色堆肥箱資料嘛 ? 唔該哂呀 ~~~ ...
JicJicmom 發表於 2010-8-2 23:58

呵呵呵!好開心呀!原來你咁掛住我!
唔怪得我眼眉跳啦!
收 pm 啦!
回復

cklife 發表於 2010-8-3 08:41:00 |顯示全部樓層
我都係用緊呢個方法,不過內膽就用左鐵絲網,比較通風同疏水 d。
貓貓 發表於 2010-8-2 23:39

鐵絲網又真係好似幾好..但怕唔怕生锈呀?
回復

cklife 發表於 2010-8-3 08:42:00 |顯示全部樓層
回復  giveupaguy
giveupaguy你好~~
唔好客氣..
五金我都唔識整架, 我買水喉頭時會叫五金鋪幫我整埋囉... ...
吉祥 發表於 2010-8-2 23:52

叫佢整埋洗唔洗加錢呀?加幾多錢呀?唔知我依邊D鋪頭肯唔肯幫人整呢...
回復

cklife 發表於 2010-8-3 08:44:33 |顯示全部樓層
後來試用現成的堆肥箱,混合枯葉、剪碎的樹枝、廚餘及平時修剪的花葉,效果都唔錯。
好處係整齊 d,翻動容 ...
貓貓 發表於 2010-8-2 23:55

我都有諗過依個箱呀...但臭唔臭呢?我隣居會管埋我D野架....所以要考慮好耐...
(不過我用尼龍袋吽,間中自己都覺得好臭(會濕會漏水時),佢仲未有投訴,我諗過等骨。)
兩、三個月就熟,洗唔洗加菌粉呢?
回復

muitau 發表於 2010-8-3 11:09:54 |顯示全部樓層
好處係整齊 d,翻動容 ...
貓貓 發表於 2010-8-2 23:55

早呀貓貓&各位,
我見佢四邊都係疏氣窿,當埋肥完熟時會唔會漏咁啲泥出來架?多唔多蟻呢?
回復

吉祥 發表於 2010-8-3 14:32:03 |顯示全部樓層
回復 29# cklife
CK午安~~要加30安裝費, 你試下問五金店啦,可能佢地會幫你整架..
回復

孖吉 發表於 2010-8-3 14:48:06 |顯示全部樓層
我都有諗過依個箱呀...但臭唔臭呢?我隣居會管埋我D野架....所以要考慮好耐...
(不過我用尼龍袋吽,間 ...
cklife 發表於 2010-8-3 08:44

一般唔使加堆肥菌咖 (人地成個農場好大量堆肥又唔同)
微生物來源有兩個:
- 放些己經做好的堆肥 (就萛冇,買堆肥易過買菌 100 倍呀!)
- 放些表土 (唔好用開新的巿場花泥),即係搵有爛葉冚住的泥 (連埋爛葉一齊啦,冇所謂咖)

呢d細菌在大自然中普遍存在,默默工作,係好易搵到咖 (如果唔係,個地球死咗好耐 lu ),唔好俾商人嚇你呀 add12icon
回復

cklife 發表於 2010-8-3 15:04:30 |顯示全部樓層
放些己經做好的堆肥 (就萛冇,買堆肥易過買菌 100 倍呀!)
marcuslee 發表於 2010-8-3 14:48

又係..買堆肥易好多....我屋頂堆緊果包好臭既咪可以當菌種囉...
回復

cklife 發表於 2010-8-3 15:05:09 |顯示全部樓層
回復  cklife
CK午安~~要加30安裝費, 你試下問五金店啦,可能佢地會幫你整架..
吉祥 發表於 2010-8-3 14:32

唔該晒....我諗都要去搵下D筒囉...
==========
今日終於去買左幾個箱...32L有蓋(可鎖緊蓋)膠箱,一百蚊三個,跟住點呢....未諗到..
回復

貓貓 發表於 2010-8-4 21:44:53 |顯示全部樓層
鐵絲網又真係好似幾好..但怕唔怕生锈呀?
cklife 發表於 2010-8-3 08:41

用得耐始終會有d生锈,不過一d都唔影響堆肥的效果。
只不過攪動的時候一定要戴手套及著手袖保護雙手避免擦傷。
回復

農夫 發表於 2010-8-4 21:48:22 |顯示全部樓層
你可以PM我呢D黑色堆肥箱資料嘛 ? 唔該哂呀 ~~~ ...
JicJicmom 發表於 2010-8-2 23:58

JJM,淘寶有得訂呀~
回復

農夫 發表於 2010-8-4 21:49:28 |顯示全部樓層
呵呵呵!好開心呀!原來你咁掛住我!
唔怪得我眼眉跳啦!
收 pm 啦! ...
貓貓 發表於 2010-8-3 00:31

我都有掛注架,仲有掛注你個花園.
回復

孖吉 發表於 2010-8-4 21:52:47 |顯示全部樓層
唔該晒....我諗都要去搵下D筒囉...
==========
今日終於去買左幾個箱...32L有蓋(可鎖緊蓋)膠箱,一 ...
cklife 發表於 2010-8-3 15:05

呢種箱係非密封式咖,用來堆肥應該冇乜大分別,不過唔好放室內囉
回復

貓貓 發表於 2010-8-4 21:58:52 |顯示全部樓層
(不過我用尼龍袋吽,間 ...
cklife 發表於 2010-8-3 08:44

因為呢個箱透氣,屬於有氧堆肥,同埋我完全唔落動物性物質,所以一d都唔臭。
比過好多人嗅過,評語只係初期有d植物的味道,而唔係厭氧臭果種。
如果材料太濕的話,初期都會有d肥水流出。
試多一、兩次之後,就可以掌握到水份的控制,頭兩天只有少量肥水流出。
重要是不要被雨水淋濕,太濕變成厭氧堆肥就會產生臭味。
回復