大家好呀...多多指教!! 我...終於都可以獻醜了~25/07 有新相喇

作者: ononloklok 發表于 2010-7-18 18:35:10
3097 34

其實..一路都有係屋企個窗檯到種下香草...不過相比起大家既植物...我果d真係....唉! 所以 都冇post 上黎俾大家睇...只係默默係到睇及偷c add6icon !不過..最近俾我搵到個地方俾我大展拳腳喇....好開心...post d 相俾大家睇下....不過我真係好多野都唔識...所以,依家變左亂咁種...咩都種~

最初既時候....咩都冇....

第二日老公幫我搭左個架

種黎種去都唔大既青沙...其實我都唔知係咩菜

發芽發得好快既菜心

咩都有d...不過都係椒類比較多

益母草發芽喇...不過...都唔知益母草係咩~

臨時整左個網俾菜心....驚佢捱唔住d風吹草動~ 同埋疏左d苗

希望大家多多指教....如果有咩唔啱..麻煩各位提點下~

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2010-7-19 00:01:53 |顯示全部樓層
ononloklok

你好~ 歡迎加入種毒樂園~

回復

cklife 發表於 2010-7-19 10:48:09 |顯示全部樓層
都好企理喎...我度就好鬼亂....D菜大D要疏苗呀...唔好唔捨得呀...唔係就好似我D小棠菜咁...唔識大架喇...
回復

農夫 發表於 2010-7-19 13:54:45 |顯示全部樓層
歡迎!歡迎!
你果小天也都發展得好快喎.
有老公出力係同d.
而且見到你既農作物就知道你有刨貼啦.
回復

ononloklok 發表於 2010-7-20 01:25:31 |顯示全部樓層
歡迎!歡迎!
你果小天也都發展得好快喎.
有老公出力係同d.
而且見到你既農作物就知道你有刨貼啦. ...
農夫 發表於 2010-7-19 13:54

日日夜夜都係到偷師架....而且有好努力刨書~ 我老公問我其實...究竟係為左學種菜而買書刨...定係因為刨書而學種菜~因為屋企已經儲左好多本關於種菜既書!!
回復

草民 發表於 2010-7-20 02:01:26 |顯示全部樓層
種得幾好丫,可以安安樂樂咁出黎踩下單車囉。
回復

ononloklok 發表於 2010-7-22 13:45:02 |顯示全部樓層
哈哈..都係架...單車係一樣好好既代步工具~

呢幾日打風..d菜心苗好多都吹到彎晒腰咁....幸好d 辣椒放左入舖...呢幾日仲有d發左芽tim!

不過唔知點解..屋企果兩棵辣椒呢幾日突然d葉卷晒同埋好脆...而且有一棵仲不停甩葉..有冇人可以話我知點解呀...好擔心呀
回復

hellokitty_971 發表於 2010-7-22 13:51:04 |顯示全部樓層
歡迎歡迎add6icon
回復

amethysttsang 發表於 2010-7-23 00:24:09 |顯示全部樓層
好羨慕有天台可以種野~~
歡迎加入!!!
回復

ononloklok 發表於 2010-7-26 01:59:15 |顯示全部樓層
早兩日大風又大雨...有d 小朋友捱唔住...雙計倒下....而捱得住既小朋友...又強壯又大個左..

等左好耐終於肯發芽既青椒...

牛角椒同甜椒..幸好將佢地放係屋企入....所以先可以順利發芽

訓低左好多小苗既菜心

落種幾日就發芽而且快高長大既矮種太陽花

似番個菜樣既生菜~

買左架板車番黎...放個箱..學人堆下肥~不過唔知得唔得呢....
回復

may.sun 發表於 2010-7-26 09:09:35 |顯示全部樓層
早呀,你好有心機bor,d生菜一盆一盆咁
我上年2月己堆左2盒肥,3個月開過之後,而家重未有勇氣再開
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-26 16:25:20 |顯示全部樓層
上年2月喎…都成年幾,應該無晒味啦!開啦!
回復

may.sun 發表於 2010-7-26 17:01:08 |顯示全部樓層
上年2月喎…都成年幾,應該無晒味啦!開啦!
alilovebyj 發表於 2010-7-26 16:25

好緊張~~好緊張~~
回復

muitau 發表於 2010-7-26 17:18:18 |顯示全部樓層
好緊張~~好緊張~~
may.sun 發表於 2010-7-26 17:01

你...果次係臭死定嚇死呀 add3icon
回復

ononloklok 發表於 2010-7-27 03:39:56 |顯示全部樓層
may.sun...事隔咁耐....應該已經咩都溶晒焗C晒~

我呢兩日唔得閒...所以冇開過盒...聽日會去開一開...唔知會發生咩事呢...~ 已經準備左一桶仔既咖啡渣...呢排已經叫姐姐整多D 洋蔥呀蒜頭呀既野食,留番D頭頭尾尾俾我掉晒落去駒蚊駒蟲! 不過我覺得臭都唔係好大問題....事關其實我有鼻敏感朝早冇咩臭覺....反而...我一開盒..就會有好多蟻係盒邊行過...同埋要走入去個盒到..呢樣先係最大問題~因為唔知佢地入左個盒到其實會唔會影響埋肥既效果!!
回復

may.sun 發表於 2010-7-27 08:59:23 |顯示全部樓層
你...果次係臭死定嚇死呀
muitau 發表於 2010-7-26 17:18

係臭臭加怕見蟲虫
回復

may.sun 發表於 2010-7-27 09:00:25 |顯示全部樓層
may.sun...事隔咁耐....應該已經咩都溶晒焗C晒~

我呢兩日唔得閒...所以冇開過盒...聽日會去開一開...唔知 ...
ononloklok 發表於 2010-7-27 03:39

都係心理障礙大於一切姐
回復

muitau 發表於 2010-7-27 10:11:25 |顯示全部樓層
係臭臭加怕見蟲虫
may.sun 發表於 2010-7-27 08:59

種咗野之後我都無咁驚虫虫喇,因為我每次打開箱都會立住把較剪傍身 add4icon
回復

muitau 發表於 2010-7-27 10:15:07 |顯示全部樓層
都係心理障礙大於一切姐
may.sun 發表於 2010-7-27 09:00

雖然我口說唔驚唔驚,每次我都要深呼吸至打開個箱,因為唔記得邊個講過佢有隻好似放肥既罐,
太耐無開,點知一開成千上萬隻唔知咩飛晒出黎,我聽完後有陰影,因為躝我就唔太驚,飛埋塊面就好核突兼難閃開喇....
回復

Nancy 發表於 2010-7-27 10:29:13 |顯示全部樓層
哈哈....好得人驚呀!!!!!!!!!!!!!!!!講到, 所以一直都無自己搞任何有機肥, 當有一日, 我做既時候, 我會全副武裝,好似沙士個年董太既裝備咁,先夠去膽開箱呀!
回復

12下一頁