香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 其他園藝查問 堆肥問題

堆肥問題

作者: ononloklok 發表于 2010-7-11 01:19:03
2177 2

呢幾日...睇左好多有關堆肥既資料..不過都係有d野唔明...所以想請教下各位...
開放式埋肥聽講好似冇咁易有蟲同埋冇異味仲有就係堆肥時間會快d...但係...想問下咁係未會冇肥水架?? 因為我想要埋d 肥水.....
另外...睇見好多網友都話密封式堆肥好易會有蟲蟲係未架??
孖吉 發表於 2010-7-12 22:34:44 |顯示全部樓層
呢幾日...睇左好多有關堆肥既資料..不過都係有d野唔明...所以想請教下各位...
開放式埋肥聽講好似冇咁易有 ...
ononloklok 發表於 2010-7-11 01:19

開放式 - 你是說有氧堆肥吧!要冇蟲要有 一立方米 咁大堆先會有足夠熱力殺蟲 ... 睇吓有乜蟲啦~ 有蛆蟲其實係唔緊要,因為佢係會幫助分解有機物成為堆肥,佢成蟲後亦會飛走,唔會對成品有什麼影响。其他的蟲就睇你的堆肥來源了。

另外是否冇肥水亦是不盡不實 (應該有水流出來啵,堆肥開始時要加少少水保持適當濕度,而過程亦會產生 CO2 同 水 咖),那些叫 leaches,唔同 compost tea。leaches 係未腐熟由堆裏流出來的液體,有一定危險性,會在泥裏繼續發酵,如果唔夠稀係有機會燒根咖。真正肥水應該係 compost tea,係由腐熟堆肥浸出來,相對肥好多,但安全好多。所以就算冇 leaches 亦唔會係大損失 。

密封式 - 你是說缺氧堆肥吧!不是容易有蟲,只是日字未夠,佢重未死哂俾你睇到啫,如果你 吽 大半年,也都冇哂啦!之咁,缺氧堆肥好臭就真。
回復

ononloklok 發表於 2010-7-18 20:26:52 |顯示全部樓層
謝謝你哦....依家明白好多喇
回復