整番好把 地台牛角扇

作者: tommysze8 發表于 2010-7-9 10:37:22
3919 4

地台牛角扇 - 本身大力好風,加上我地下用地磚,D風由下向上,真係好涼,好舒服。
但係 我把 windy 大風牌 地台牛角扇 設計有問題,個網用一個鉄圈加 1.5吋鏍絲收緊,好難裝啱;同埋扇葉要用6角批去開,一般家庭係開唔到去清潔嘅。
大風牌 係香港名牌,但係 我把D 裝配有問題,個啤呤die casting houseing 細左D,啤呤打唔入得哂,居然可以收鬆D鏍絲去就番,2粒鏍絲就咁用下用下跳左落地!用左3個月咋!hot to die, 唔通攞去整?有乜事仲貴過買? 就死馬當活馬醫!
. . . . . . .. . OK番啦! 其實佢用料同設計都係 heavy duty, 只係唔預你拆開清潔啫,如果裝配 好D,真係長命過我。
我見火車站用緊 榮通牌 牛角扇,唔知個網同扇葉有冇好D呢?

評分

查看全部評分

tommysze8 發表於 2010-7-9 10:46:53 |顯示全部樓層
備註 = 大家要有專業知識至好拆呀!
回復

tommysze8 發表於 2010-7-23 15:30:30 |顯示全部樓層
報告 : 我見好多其他牌子地台牛角扇 都改了 設計,方便一般家庭去清潔。
如果大家地下用磗,石,用地台牛角扇 啦 ,D風由下向上,真係涼D,好舒服。 我仲見過有一欵會轉頭的 地台牛角扇、、、,可惜我把唔識轉頭,當初無四圍睇下先買。
回復

cklife 發表於 2010-7-23 19:09:13 |顯示全部樓層
牛角扇係咪要掛係天花頂先至好用架?

我見人地有D放地下,又係咁上下樣,果d係咪生角扇黎架?對於放係地果種有無咩評價呀?

其實我都有諗過買依類扇架....不過怕唔識洗所以唔敢買.
回復

tommysze8 發表於 2010-7-23 19:38:49 |顯示全部樓層
牛角扇 係大排檔常見個D,不過佢地有細D,分12吋 - 16吋,加上一個三角形架放地下用,叫地台牛角扇 或座地式牛角扇。冷空氣向下,熱空氣向上, D風由下向上,真係涼D。 洗完地用佢嚟吹乾,一流。 牛角扇 設計都唔同,有D方便清潔,同風扇一樣。買時要留意。
個扇葉係金屬,同埋個快摩打,好好風。
我都係初初在狗店見到 至留意有呢種扇,玩左陣覺得幾好,之後留意好多小商店用緊,你留意下啦。我買把扇間電器店,都用緊2部。
回復