深表贊同 詹培忠 6/23 於立法局發表的政改辯論 講說

作者: tommysze8 發表于 2010-6-23 20:18:48
1227 8
啱啱聽完 詹培忠 6/23 於立法局,發表的政改辯論 講說,深表贊同。
無一國何來兩制。非常現實,亦係事實。

遲D睇下有無 link 貼上。
孖吉 發表於 2010-6-23 20:48:28 |顯示全部樓層
啱啱聽完 詹培忠 6/23 於立法局,發表的政改辯論 講說,深表贊同。
無一國何來兩制。非常現實,亦係事實。
...
tommysze8 發表於 2010-6-23 20:18

吓!?我本來兩邊都冇乜 preference,但係聽左 詹培忠 之後我都好慶啵~
回復

oneonewe 發表於 2010-6-23 20:51:41 |顯示全部樓層
吓!?我本來兩邊都冇乜 preference,但係聽左 詹培忠 之後我都好慶啵~
marcuslee 發表於 2010-6-23 20:48

詹培忠講o左D乜?
回復

tommysze8 發表於 2010-6-23 21:02:59 |顯示全部樓層
詹培忠說政治現實下只能妥協爭取民主
(商台)2010年6月23日 星期三 20:47
立法會    晚上繼續辯論2012年兩個選舉辦法的決議案,金融服務界的詹培忠    說,部份泛民政黨只懂鑽牛角尖,對爭取民主毫無成果,中國作為共產黨大國,不會輕易交出政權,若無能力策動革命,就必須作出妥協,否則就只有選擇移民。詹培忠說,預期決議案好大機會獲通過,認為特首已盡責任,值得市民敬重,民主黨    亦做到政治最高境界,作出妥協。

詹培忠又指,從政之人必須互相尊重不同意見,絕不能有凌駕他人想法,但議會內有部份政黨,自恃大聲,向其他議員惡言相向,絕不要得,亦會拉低立法會形象及地位。
回復

孖吉 發表於 2010-6-23 21:03:04 |顯示全部樓層
詹培忠講o左D乜?
oneonewe 發表於 2010-6-23 20:51

都唔係講政改,只係 向北面 講咗啲 拋生藕 說話 add1icon
回復

tommysze8 發表於 2010-6-23 21:05:16 |顯示全部樓層
回復 2# marcuslee
呢個係赤裸裸的事實,無論願意唔願意!
回復

比得大帝 發表於 2010-6-23 22:47:54 |顯示全部樓層

哩個係現實, 但人總不能向現實低頭, 人總不能放棄理想
回復

tommysze8 發表於 2010-6-24 10:36:45 |顯示全部樓層
回復 7# 比得大帝
人總不能放棄理想,如果無 建制派 以外D人嘅努力,我地都無今日的現狀。
但總不能話 2012 要普選、、、、  妥協同長時間爭取 係要的。
回復

比得大帝 發表於 2010-6-24 10:49:31 |顯示全部樓層
所以一定要發聲
回復