求教,請問香港***受管制***的入境物品~

作者: HappyLeo 發表于 2010-6-21 20:58:28
9480 23

希望有經驗的朋友幫幫忙~^^
因為想託朋友帶些種苗及蚯蚓從中國經"飛機"帶番香港,唔知得唔得呢?
如果唔得會唔會比人罰$的?
謝謝,感激不盡~

以下為補充問題~^^因為有關的,所以不另發帖啦~^^
比得大帝 發表於 2010-6-21 22:50
按這裏說, 從中國入口植物連泥是可以的

http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/quarantine/qua_plants/qua_plants ...

咁唔知台灣入泥到香港又得唔得呢?
中國口口聲聲話台灣省^^"

因為遲D想去台灣旅行,帶D靚ke香港無ke生果、香草種苗番黎種^^
種大就可以分享啦~
比得大帝 發表於 2010-6-21 22:19:05 |顯示全部樓層
除非是頻危植物, 可以從中國入口植物, 不用入口證

http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/qu ... plants_pq_full.html

蚯蚓係種物, 應該要申請入口證, 檢疫等, by the way, 唔衛生, 好多菌
回復

jeffiau 發表於 2010-6-21 22:28:27 |顯示全部樓層
植物不連泥和盆就可以了,
虫就一定不可以
回復

比得大帝 發表於 2010-6-21 22:50:08 |顯示全部樓層

http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/qu ... plants_pq_full.html

輸 入 下 列 植 物 則 無 需 植 物 進 口 證 或 植 物 檢 疫 證 明 書 : ...................產 自 及 來 自 香 港 以 外 的 任 何 中 國 地 方 的 植 物 。

禁 止 輸 入 泥 土 ( 包 括 泥 、 沙 、 黏 土 及 泥 炭 土 ),惟 從 香 港 以 外 的 任 何 中 國 地 方 輸 入 泥 土 除 外 。
回復

HappyLeo 發表於 2010-6-21 23:54:37 |顯示全部樓層

輸 入 下 列 植 物 則 無 需 植 物 進 口 證 或 植 物 檢 疫 證  ...

謝謝你呀~Peter兄~^^還麻煩了你真不好意思呢~
回復

HappyLeo 發表於 2010-6-21 23:55:43 |顯示全部樓層
植物不連泥和盆就可以了,
虫就一定不可以
jeffiau 發表於 2010-6-21 22:28

Tiff~^^謝謝你的回覆~
近來好嗎?
回復

jeffiau 發表於 2010-6-22 00:26:20 |顯示全部樓層
回復 6# HappyLeo

哈哈, 出黎食飯時再傾啦
回復

HappyLeo 發表於 2011-4-6 22:04:42 |顯示全部樓層

http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/quarantine/qua_plants/qua_plants ...

咁唔知台灣入泥到香港又得唔得呢?
中國口口聲聲話台灣省^^"

因為遲D想去台灣旅行,帶D靚ke香港無ke生果、香草種苗番黎種^^
種大就可以分享啦~
回復

yeemin 發表於 2011-4-6 22:21:53 |顯示全部樓層

你估港府敢唔敢話台灣唔算中國的任何地方?只是台灣有出境限制
回復

比得大帝 發表於 2011-4-6 22:35:10 |顯示全部樓層
回復 HappyLeo 的帖子

沒有這個經驗, 不過最好問一下漁護署
回復

jonathanku 發表於 2011-4-6 22:49:14 |顯示全部樓層
大陸運送植物到港是合法的!蘭花、某些仙人掌不能。
回復

owlcyr 發表於 2011-4-7 09:57:28 |顯示全部樓層

申請手續係唔難....
但你點proved o的蟲無問題?
回復

比得大帝 發表於 2011-4-7 09:14:53 |顯示全部樓層
jonathanku 發表於 2011-4-6 22:49

我問過前綫海關, 蘭花原則上是可以進口香港的, 只有瀕危品種才受管制, 但前綫海關人員未必有知識分辦是否瀕危品種, 所以都會扣押, 等你攪得手續, 盆蘭花可能死咗.

佢話最好唔好帶
回復

HappyLeo 發表於 2011-4-7 01:55:46 |顯示全部樓層
yeemin 發表於 2011-4-6 22:21
你估港府敢唔敢話台灣唔算中國的任何地方?只是台灣有出境限制

關員應該會啞左,then我想我會話,有問題你叫/問下你上司台灣係唔係中國的地方?!^0^haha~
PS: 其實我好唔認同D大陸人叫台灣做台灣省的~好唔尊重佢地台灣人同歷史.....
回復

HappyLeo 發表於 2011-4-7 01:57:35 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-4-6 22:35

沒有這個經驗, 不過最好問一下漁護署

yup~唔該晒~我想港府會答D無凌兩可的答案~
問左的話我會post番係度比將來大家參考^^
回復

HappyLeo 發表於 2011-4-7 01:59:04 |顯示全部樓層
jonathanku 發表於 2011-4-6 22:49

gender 發表於 2011-4-6 22:51
So China is OK but other country is no..... ^^

謝謝你^o^~
咁包唔包括台灣呢?^^"
回復

HappyLeo 發表於 2011-4-7 02:03:39 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-6 22:45

蚯蚓 No.

睇左Peter比我個網~
申請唔洗$ ka woo~
不過唔知煩唔煩~
Y dont u try?^^
回復

dlcc 發表於 2011-4-7 10:59:58 |顯示全部樓層

Delete post
回復

HappyLeo 發表於 2011-4-7 11:39:17 |顯示全部樓層
dlcc 發表於 2011-4-7 10:59
台灣D泥特別D咩 ?

BTW,台灣與中國統一了嗎 ?

haha~對的~可悲"中國"的歷史~

泥無特別~但盆栽沒有泥的話........~^^"
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-7 18:01:04 |顯示全部樓層
唔係政治問題, 而係生態系統問題.
One country, two ecological systems.

我問左漁農署嘅植物及除害劑監理科la. 基本上你喺台灣或大陸囉乜嘢植物番嚟, 香港呢邊都冇所謂, 總然之唔係瀕危品種就得la. 連埋盆連埋泥都ok. 不過要check清楚台灣個邊俾唔俾出口先, 因為喺香港唔屬於瀕危品種嘅植物可能台灣會係.

不如你打俾佢地問下la, 電話 2150 7000. 漁農署哥哥好nice, 仲話'囉埋泥好重wo!'

如果你唔想連盆囉番嚟, 其實D根只係需要氧氣同少少水份, 洗走D泥之後用濕嘅paper towel同埋膠袋包著D根都應該ok. 我自己就未試過, 不過知道有人用呢個方法空運D植物.
回復

12下一頁