請問這是甚麼種的"薄荷"? 泥上的根又是捨?^^"

作者: HappyLeo 發表于 2011-1-6 20:35:10
3644 19

理論上係朱古力薄荷,但又唔係好係其他花友的~形唔似又無咁"企"得的~

我看見其他草友的朱古力薄荷全棵的莖也是啡色的,
但我這棵卻是綠色多過啡色,
但近日開始葉尖開始由綠變啡woo~^^"

近照

另外,好奇的是~
薄荷泥上的根是啡色的,但又會生D好細的葉出黎,
但又唔會變大,又唔會有新分枝同build高~
究竟係咩黎架呢?
上圖:

ht333147 發表於 2011-1-6 22:38:42 |顯示全部樓層
朱古力薄荷.
那些是新芽, 也稱走莖, 會長成另一株.
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-6 22:47:21 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-1-6 22:38
朱古力薄荷.

謝謝你喔,
可以告訴我走莖的生態是怎樣的嗎?好有趣呢 ,
回復

ht333147 發表於 2011-1-6 22:55:45 |顯示全部樓層
走莖是從植株基部長出的芽, 會長成一新成株, 所以這類植物會長成一大叢.
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-6 23:05:12 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-1-6 22:38
朱古力薄荷.

謝謝你呀,
但在這個網中的巧克力薄荷又不同呀,
我的比較園,是萊姆薄荷嗎?
http://www.8282.idv.tw/plog/index.php?op=ViewArticle&articleId=285&blogId=4
上面網中的巧克力薄荷
回復

ht333147 發表於 2011-1-6 23:10:36 |顯示全部樓層
我都是從分享處得知, 是否正確無誤則未有考核過
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-6 23:42:53 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-1-6 23:10
我都是從分享處得知, 是否正確無誤則未有考核過

不打緊,請請你^^
我之前完全不知有走巠呢~
長知識了~
回復

菲愛花 發表於 2011-1-7 01:27:18 |顯示全部樓層
又真係似萊姆薄荷Metha.aquatica Lime喎

「‥由於經常有變異株發生,且在野外或栽培田中,植株極易雜交,粗估有兩千多品種,因此種類繁多,鑑定不易」

噢!真係要揾專家才可以鑑定喔!

參巧資料︰陳雯琬,薄荷萃取液噴霧吸入在心率變異的影響,頁27/97
http://libserver2.nhu.edu.tw/ETD ... =etd-0708108-235125
回復

cklife 發表於 2011-1-7 10:02:25 |顯示全部樓層
D走莖你可以剪左佢出黎,淺埋係泥面,佢會生新既植秼架....

一般都會春秋天做依個動作,因為比較容易生根,好快大架。

春天舊盆可以倒出黎,放番D基肥(固體肥料),植秼剪左D枯葉枯枝,修修D葉,重新再放番入去(當然要加番D泥)。咁佢就會生得好靚架喇。
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-7 10:52:18 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2011-1-7 01:27
又真係似萊姆薄荷Metha.aquatica Lime喎

「‥由於經常有變異株發生,且在野外或栽培田中,植株極易雜交, ...

係囉,真係好難分呀,希望有高人幫幫手啦,
不過都唔該晒你
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-7 10:53:59 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-7 10:02
D走莖你可以剪左佢出黎,淺埋係泥面,佢會生新既植秼架....

一般都會春秋天做依個動作,因為比較容易生根 ...

好的^^
唔知基肥可用果皮嗎?
謝謝你嗯~
回復

cklife 發表於 2011-1-7 12:45:05 |顯示全部樓層
HappyLeo 發表於 2011-1-7 10:53
好的^^
唔知基肥可用果皮嗎?
謝謝你嗯~

新手唔建議亂放野入泥囉....吽左虫就頭痕喇....

去花墟買啦...好多種可以選擇,買香草或蔬菜用果種就得架喇....如果諗住要黎食既就用有機肥啦....

我自己係用一粒粒既有機肥...入去舖頭問下佢就得架喇...

我買複合肥...唔洗自己溝...佢己經溝好左壓成一粒粒咁....

如果覺得特登買肥料好麻煩...咁唔落都得架...香草唔係太食肥...至多生得無咁靚之嘛....

平時洗米水間中淋下佢囉....如果有養魚,用魚缸水淋下佢囉....再唔係少少尿溝稀黎淋囉...

不過用自己既尿...或魚缸水黎淋就會有d人唔會要黎食囉...話會有化學野..唔係有機肥喎....

不過如果你平時都唔係食有機菜既....咁就無乜所謂....
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-7 13:48:20 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-7 12:45
新手唔建議亂放野入泥囉....吽左虫就頭痕喇....

去花墟買啦...好多種可以選擇,買香草或蔬菜用果種就得 ...

好詳細呀,
謝謝你,
請問可以幫我看看我的薄荷是甚麼種的嗎?^^
如果係巧克力薄荷,
不知何以唔係全啡又生得唔夠直~
唔知係咪唔夠光呢?
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-7 17:52:54 |顯示全部樓層
本地漁農嘉年華?好似好有趣woo~search下先~^^
回復

cklife 發表於 2011-1-7 16:57:15 |顯示全部樓層
HappyLeo 發表於 2011-1-7 13:48
好詳細呀,
謝謝你,
請問可以幫我看看我的薄荷是甚麼種的嗎?^^

唔好意思...唔識睇呀...因為我淨係種胡椒薄荷架咋....
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-7 17:09:28 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-7 16:57
唔好意思...唔識睇呀...因為我淨係種胡椒薄荷架咋....

不打緊,
胡椒薄荷網上找過資料好像和巧克力薄荷好像的呢^^~
回復

cklife 發表於 2011-1-7 17:19:22 |顯示全部樓層
我唔識睇樣...我分香草係食下佢先知架....

你棵野淨話係本地漁農嘉年華睇到呀.....個樣好似...忘記寫咩薄荷...不過聞過都無香味既...都唔知點分...
回復

cklife 發表於 2011-1-7 17:59:14 |顯示全部樓層
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-7 21:59:44 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-7 17:59
係呀我都買左D野....
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=70891&extra=page%3D1

haha~你D沙律苗唔知難唔難養大呢?
回復

cklife 發表於 2011-1-7 22:51:22 |顯示全部樓層
唔知呀.....己經加左基肥喇.....
回復