討論進食內臟

作者: kerorozIL 發表于 2010-6-17 18:50:16
4066 44
prodorothyhkg 發表於 2010-6-17 19:59:47 |顯示全部樓層
回復  prodorothyhkg
你都識講殘餘藥物應該唔多
金剛 發表於 2010-6-17 19:54

食菜都有殘餘農藥啦add12icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-17 20:00:31 |顯示全部樓層
回復  prodorothyhkg
D動物同你講D內臟最富營養最健康
金剛 發表於 2010-6-17 19:56

生物進化結果,邊部份最好營養一定要知,如果知遲d知少d死左都唔明為乜,此乃物競天擇~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-17 20:07:48 |顯示全部樓層
我有冇講錯
kerorozIL 發表於 2010-6-17 19:55

唔緊要,世事唔一定唔o岩就會係錯~
唔知要問,唔明就問到明,係事實就要接受~
回復

金剛 發表於 2010-6-18 14:59:34 |顯示全部樓層
唉!講到依d話題真係想嘔! 想起祖藍個句"我接受唔到攞"

d內臟係入面架,叫佢哋點樣先食內臟呀,d蛇食嘢仲成隻吞啦!

鱷魚都係~~有個影片切開條鱷魚仲有人係度!

獅子食鹿都唔會話咬開哂隻鹿,然後分開哂d皮、肉、內臟,唔食d肉,然後再慢慢食d內臟,

點行得通,佢哋唔餓都唔食啦!真係好似你慢慢享用,死火啦!

單靠營養指數無用!你接唔接到先,充足內臟,即係俾你食足夠嘅內臟,有痛風症就慘囉!

d動物都好慘,換轉係人,餐餐俾充足內臟你食,好多人見到都掉頭走啦!

我細個時,見到d肉檔,掛起哂d心臟、肺臟、腸臟、仲有d腳,都避之則吉!

自己都有五臟六腑啦,真係心靈受創呀!  隨街掛....唔係兒童不宜咩!

昨日有單新聞,判頭被斬  奪斷臂,個d兇徒咁殘暴,好可能做慣屠夫,切慣咗!!
回復

孖吉 發表於 2010-6-18 15:09:19 |顯示全部樓層
天下本無事 庸人自擾之 add1icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-18 15:13:50 |顯示全部樓層
小和尚的故事
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-18 15:17:45 |顯示全部樓層
獅子食鹿係會咬開哂隻鹿個肚,先扯d內臟食先,然後再食肉,再慢慢"論"骨
回復

金剛 發表於 2010-6-18 15:22:53 |顯示全部樓層
回復 56# prodorothyhkg
你個肚仲麥咁大
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-18 15:26:34 |顯示全部樓層
解釋比你知係未肢解,以最快方式食內臟~
呢d係天性
回復

金剛 發表於 2010-6-18 15:30:23 |顯示全部樓層
回復 58# prodorothyhkg 你都識最快方式食....我唔信d動物會懂分析營養成份,然後去選擇食甚麼部位先~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-18 15:40:39 |顯示全部樓層
救命,你上網睇下肉既脂肪&膽固醇&維生素同內臟比較一下;大自然界動物要消耗大量能量,咁應該點食法?add14icon
回復

金剛 發表於 2010-6-18 15:45:35 |顯示全部樓層
回復 60# prodorothyhkg 我唔會救妳!
咪好似愛斯基摩人要吃生肉囉!
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-18 23:10:09 |顯示全部樓層
救命,你上網睇下肉既脂肪&膽固醇&維生素同內臟比較一下;大自然界動物要消耗大量能量,咁應該點食法?ad ...
prodorothyhkg 發表於 2010-6-18 15:40

你比我都食肚先啦,多肉MA
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-19 00:07:43 |顯示全部樓層
真係又去左講飲講食
回復

孖吉 發表於 2010-6-19 00:18:49 |顯示全部樓層
真係又去左講飲講食
kerorozIL 發表於 2010-6-19 00:07

都係你囉~ add4icon
http://www.hkplants.com/redirect ... 3140&pid=850860
回復

金剛 發表於 2010-6-19 12:29:46 |顯示全部樓層
回復 50# prodorothyhkg
太太,動物內臟d毒素用水洗唔到!唉...
d蔬菜有農藥殘留,大多都係水溶性農藥,用水洗好多都分解到
唔似得d動物內臟內嘅毒素,用水洗唔走~~不過你要食,就係嘅事啦!
我會選擇有機蔬菜食,免有殘留農藥,食得安心又健康~~
我想提吓大家,依架蔬菜市場,一般都會用發泡膠箱盛載蔬菜,
很多時個箱被撞過有好多發泡膠粒跌落或夾咗在蔬菜裡面,
大家煮食前要徹底清洗,小心看清楚有冇發泡膠粒,煮了食用就麻煩!
我好擔心有D阿婆煮食時無留意到,煮埋D發泡膠粒食,
所以,已經去咗投訴,不過,回覆是原用竹籮盛載唔方便,
經有關方面跟進討論過,仍會採用發泡膠箱盛載蔬菜!

寵物版唔知KIM KIM 或PETER會唔會睇到呢?
今次可能又要玩康樂棋,跳去邊呢add3icon 農業植物好無呀^^
回復

八王爺 發表於 2010-6-21 16:12:39 |顯示全部樓層
菜裏有發泡膠係好耐嘅事。
一直洗菜都要加倍用心。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-21 16:15:48 |顯示全部樓層
有問題,人類食內臟同其他動物係2樣野喎~
回復

孖吉 發表於 2010-6-21 16:20:57 |顯示全部樓層
係啵,應該改返個題目,搬返去貓狗版  add10icon

不過唔知呢個題目可以維持幾耐,到時你四五個題目一齊覆都幾係
回復

jacky 發表於 2010-6-21 18:21:02 |顯示全部樓層
救命...有睇過國家地理頻道都應該會知少少掛.....
回復