講I'M FINE唔講THANK YOU

作者: kerorozIL 发表于 2010-10-5 19:25:03
3100 25
今日出街,見到有個黑人.佢望我一眼,我望番佢一眼,之後個黑人同我講"HOW ARE YOU?",我講左"I'm FINE",不過無講"THANK YOU",唔知個黑人會唔會覺得我好無禮貌?
八王爺 發表於 2010-10-5 21:43:52 |顯示全部樓層
睇吓你當時咩語氣。
I'm fine. 都有好多不同態度。
比得大帝 發表於 2010-10-5 21:56:58 |顯示全部樓層
I'am fine.  Thank you.  How about yourself?
kerorozIL 發表於 2010-10-5 22:04:01 |顯示全部樓層
睇吓你當時咩語氣。
I'm fine. 都有好多不同態度。
八王爺 發表於 2010-10-5 21:43

我笑住,語氣好好,應該唔會比人覺得我無禮掛
孖吉 發表於 2010-10-5 22:09:16 |顯示全部樓層
哈哈~ 大家都一板一眼!
為什麼不說 "Ni Hao Ma?" (你好嗎)?
八王爺 發表於 2010-10-5 22:13:09 |顯示全部樓層
唔係丫,後面可以講好多嘢架!

I'm fine, get lost.
I'm fine, fxxk off.
I'm fine, leave me alone.
I'm fine, bother you?
I'm fine ... ...

如果笑住口,都okay。
kerorozIL 發表於 2010-10-5 22:16:35 |顯示全部樓層

I'm  ...
八王爺 發表於 2010-10-5 22:13

唔知點解幾句普通對話我都咁重視
kerorozIL 發表於 2010-10-5 22:18:03 |顯示全部樓層
哈哈~ 大家都一板一眼!
為什麼不說 "Ni Hao Ma?" (你好嗎)?
marcuslee 發表於 2010-10-5 22:09

下
chanpyhilda 發表於 2010-10-5 22:21:39 |顯示全部樓層
如果朋友同我講"how are you?" 我會答"i am still alive!!"...
kerorozIL 發表於 2010-10-5 22:34:31 |顯示全部樓層
如果朋友同我講"how are you?" 我會答"i am still alive!!"...
chanpyhilda 發表於 2010-10-5 22:21

答得好好
八王爺 發表於 2010-10-5 22:37:39 |顯示全部樓層
哈哈..... 佢見到你alive架! 咁咪即係 肺話。
我想呀 marcus 教我地多啲英文,我都係亂講架!

睇埋啲 粗口電影,亂 up 一通!
chanpyhilda 發表於 2010-10-5 22:41:14 |顯示全部樓層
回復 10# kerorozIL

多謝!! 多謝!!
    "i am fine" <-- 可能唔係事實...
     "i am not fine" <-- 又唔想拿出肚皮畀人睇喎...;P
     "i am still alive" <-- 係人係鬼都有眼見啦...;P ;P ;P ;P
oneonewe 發表於 2010-10-5 22:43:11 |顯示全部樓層
或者可以答"Well(低音).........."
chanpyhilda 發表於 2010-10-5 22:44:49 |顯示全部樓層
回復 11# 八王爺

敢問王爺, 肺話係咪=肺腑之言呀??
孖吉 發表於 2010-10-5 22:45:49 |顯示全部樓層

kerorozIL 發表於 2010-10-5 22:18

講吓笑啫

正如外個人講啲唔鹹唔淡的廣東話你都已經好開心一樣,外國人同你講嘢唔係要考你英文。最重要係要知道重點 ...

其實外國人為什麼對陌生人說 How are you? 真的只是要對方回敬 Thank you 或者 And you?
How are you 只是用來打開話匣子,無論你有沒有說 thank you 都是一樣,分別是有沒有下文。
如果你說: Fine. Thank you. You are a tourist? 即係有偈傾,如果你只說 "Fine. Thank you" 佢都係食檸檬。
孖吉 發表於 2010-10-5 22:48:09 |顯示全部樓層
哈哈..... 佢見到你alive架! 咁咪即係 肺話。
我想呀 marcus 教我地多啲英文,我都係亂講架!

睇埋啲 粗 ...
八王爺 發表於 2010-10-5 22:37

嘩~ 好驚呀!早d見到你呢句我就潛下水先啦~
孖吉 發表於 2010-10-5 22:58:09 |顯示全部樓層
或者可以答"Well(低音).........."
oneonewe 發表於 2010-10-5 22:43

你嚇死人咩?
"Well(低音).........." 只係外國人諗野,未接上口先講,等如我同你講 "Hi" 你答 "唔 ..."
jeffiau 發表於 2010-10-5 23:08:50 |顯示全部樓層

I'm  ...
八王爺 發表於 2010-10-5 22:13

哈哈好好笑

PS. 鬼佬無咁小氣的
kerorozIL 發表於 2010-10-5 23:23:43 |顯示全部樓層
講吓笑啫

正如外個人講啲唔鹹唔淡的廣東話你都已經好開心一樣,外國人同你講嘢唔係要考你英文。最重 ...
marcuslee 發表於 2010-10-5 22:45

哦,原來外國人係咁諗.
今日既對話:
外:Hey,靚(低音)仔(高音),HOW ARE YOU?
我: (唔係叫我呀化?)I'M FINE
孖吉 發表於 2010-10-5 23:45:47 |顯示全部樓層
哦,原來外國人係咁諗.
今日既對話:
外:Hey,靚(低音)仔(高音),HOW ARE YOU?
我: (唔係叫我呀化?)I'M FINE ...
kerorozIL 發表於 2010-10-5 23:23

真係食檸檬啵!
12下一頁