蘆薈問題

作者: ypics 發表于 2010-6-18 00:22:28
1651 13
小弟家中有盤蘆薈
是用花寶的仙人掌專用泥種的
不知為什麼~我的蘆薈就是頂頭偏偏~沒有肉~但是又沒有黃~?
是不是因為唔夠光照?我應唔應剪左果d佢?還是之後它會生回肉?希望大大指教

kittycatcat60 發表於 2010-6-19 09:36:33 |顯示全部樓層
我的蘆薈也有這個問題, 希望有人可以指教一下嗚嗚!
回復

jack872184 發表於 2010-6-19 13:10:15 |顯示全部樓層
It maybe having not emough water,
but can u tell us how u plant it first?
What's the planting environment?
回復

ypics 發表於 2010-6-19 22:44:10 |顯示全部樓層
er....
我用的是花寶的仙人掌專用泥種...
花寶的店員說不用加石~所以也沒有加
睇post說蘆薈不用太多水, 所以打算都是泥乾才淋
但落大盆(6月1,2,3左右吧...)那次淋水外~d泥到e家都未完全乾.....
其實已經有一支係乾到近乎無曬~於是我拔了~
回復

jack872184 發表於 2010-6-20 15:31:03 |顯示全部樓層
I think it's too less water~
It does not get enough water,so it's leaves-end was burnt~
回復

scorpionhei 發表於 2010-6-20 19:52:20 |顯示全部樓層
我都係咁呀~我幾乎全棵都係偏..
但係佢無變過colour...
回復

ypics 發表於 2010-6-21 00:38:45 |顯示全部樓層
咁如果我改善返水俾佢 佢會否有返肉 還是我應該將偏身的切除?
回復

jack872184 發表於 2010-6-21 20:02:08 |顯示全部樓層
Don't cut it yet~
Just see if water helps~
回復

走得慢 發表於 2010-6-21 23:32:34 |顯示全部樓層
花寶的仙人掌泥完全不行,除非你用日本那隻。
http://www.xiangganghuabao.com/p ... 6&char_set=UTF8
回復

ypics 發表於 2010-6-24 00:20:59 |顯示全部樓層
OTZ~咁我咪又要換泥?
回復

ypics 發表於 2010-6-24 00:21:59 |顯示全部樓層
但又買5L...好大包JE....OTZ
回復

ypics 發表於 2010-7-5 01:01:24 |顯示全部樓層
看來真的要換黎~佢一直死落去.........
d黎我肯定係濕吧........

但我想知d泥有咩問題?
回復

kamen18a 發表於 2010-7-15 23:28:16 |顯示全部樓層
我果棵都係咁....頂尖都好扁...
淋多水佢變色....淋少水佢會曬到乾晒
不過佢好好生養.....拎一棵返來....而家變左成10棵...d小苗拔極都有...
回復

ypics 發表於 2010-7-16 23:55:40 |顯示全部樓層
小弟已把泥換了~那個日本花寶牌的多肉植物用泥.......
之後看著他..........
就是........像開花那樣開始向外散開
但感覺還是有點像一直乾下去
當然已經有好好在給水了.......但感覺就是........不知怎麼說
回復