求教~指天椒(更新4/8/2010)

作者: ypics 發表于 2010-7-18 00:55:02
1366 13

小弟其實在不知何時就支解了一隻椒~種了很多棵指天椒(100%發芽@o@)
之後分了一些給人~自己繼續種下一些....

其實想知就係
1.點樣為知唔夠肥要落肥(我一直都唔識睇)....
2.幾時要摘芯(對說夠壯就可以摘,那麼我的可以摘了嘛?)
另外想問
其實我有3棵不知為什麼就是生不高....

是盤太小了嘛?
希望大大指教一下一些要點,謝謝各位...不勝感激><
Ivana 發表於 2010-7-18 14:58:12 |顯示全部樓層
盆好明顯係太細啦~
想知道椒椒點為之健康,去睇下花園仔既post,佢種左好多椒,可以參考下
回復

ypics 發表於 2010-7-18 19:05:45 |顯示全部樓層
那大的那些要摘芯嘛??
回復

ypics 發表於 2010-8-4 23:31:53 |顯示全部樓層
其實小弟之前攪得佢唔夠肥~於是就下了肥
怎知道下肥後出現這樣的現象~不知是什麼原因?

是蟲害~還是生病了?

丫枝也黑了~
希望有大大可以解答><
回復

小寶 發表於 2010-8-5 00:46:42 |顯示全部樓層
你知道指天椒將會幾大棵嗎? 你大約預一至兩個籃球咁高,
點樣先至叫唔夠肥? 見到佢本來係綠色的葉, 現在變成黃色好似就快謝咁, 看看盆底, 有沒有根走出來呢? 有的話就需要轉盆喇, 橫掂要轉盆, 順便加肥和剪去最弱果一兩棵, 淨番較強壯粗身的, 咁就最好喇~

丫枝黑了是正常的, 無問題.
回復

ypics 發表於 2010-8-5 08:58:35 |顯示全部樓層
嗯嗯~完全明白了!
那現在我那些葉不是有病吧??
回復

小寶 發表於 2010-8-5 09:12:21 |顯示全部樓層
回復 6# ypics

與之前相比我睇唔出有什麼不同, 只是覺得唔夠氮肥, 你做左昨晚我講果d先, 幫佢換大盆加少少肥响盆底,剪去弱株, 放太陽底下晒晒,好快會變番靚架喇~
回復

Ivana 發表於 2010-8-5 09:35:04 |顯示全部樓層
回復 4# ypics

你睇下葉底有無黑色一點點,有可能有虫害---紅蜘蛛。
回復

Ivana 發表於 2010-8-5 09:37:24 |顯示全部樓層
回復 5# 小寶

死囉!!一兩個籃球咁矮,我種果幾棵成個半個人咁高,即係唔多靚。
我都好想學種到細細棵又多果既辣椒,每次種都係高高大大但結既果又唔太多。
回復

小寶 發表於 2010-8-5 09:41:25 |顯示全部樓層
回復 9# Ivana

用細盆種係咁上下囉, 如果營養夠的可能會再高d, 見你話好高, 係咪唔夠陽光? 照張相上來睇下啦~
回復

Ivana 發表於 2010-8-6 09:28:52 |顯示全部樓層
回復 10# 小寶

陽光又真係唔多夠,一日只有一個鐘左右係有陽光直接曬到,但其餘時間都夠光唔會太暗,我想問下小寶辣椒生到幾高就要採頂?
回復

小寶 發表於 2010-8-6 11:11:14 |顯示全部樓層
回復 11# Ivana

我的辣椒從不摘頂
回復

Ivana 發表於 2010-8-6 16:31:23 |顯示全部樓層
回復 12# 小寶

咁你既辣椒生到幾高?一至兩個籃球咁高?
回復

小寶 發表於 2010-8-6 22:50:51 |顯示全部樓層
回復 13# Ivana

我的陽光充足, 肥水充足, 自由發展, 同你果d一樣半個人咁高.
回復