想參加助養動物計畫,邊個機構好d?

作者: 遙日 發表于 2010-6-17 18:23:48
5837 23
我想參加助養動物計劃,每月捐款助養被棄養的貓狗
但唔知邊個機構的助養計劃好d,真係幫到動物

各位如有聽聞或曾參加過助養,希望俾d意見我,thx﹗
我最希望幫到一d如果再無人領養或助養,就會俾人拎去人道毁滅的動物,
因為我真希望捐款能延續動物生命,所以這類計劃/機構是首選考慮
次選係捐款有助機構多些資源照顧動物(即係有無人助養,機構都會繼續養動物的)

以下係我有意捐助的機構:
愛護動物協會
保護遺棄動物協會
香港群貓會

先多謝各位寶貴的意見﹗
芝士波 發表於 2010-6-19 12:33:05 |顯示全部樓層
HIHI~~
我係群貓會義工,我一定幫自己拉票架~~~add6icon

你自己上去揀啦..
http://www.elaine-chan.com/phpbb ... 775b67e5d3da68eebf9

仲有好多新貓係我FACEBOOK相簿,得閒ADD我啦,
[email protected]
http://www.facebook.com/profile. ... 30323899&ref=pb
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-19 17:18:46 |顯示全部樓層
HIHI~~
我係群貓會義工,我一定幫自己拉票架~~~

你自己上去揀啦..

仲有好多新貓係我FACEBOOK相 ...
芝士波 發表於 2010-6-19 12:33

D貓真係慘
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-21 13:12:18 |顯示全部樓層
HIHI~~
我係群貓會義工,我一定幫自己拉票架~~~

你自己上去揀啦..

仲有好多新貓係我FACEBOOK相 ...
芝士波 發表於 2010-6-19 12:33

上年係咪有個匿名的有心人透過BARF.COM比左批魚比群貓會?
回復

遙日 發表於 2010-6-21 14:14:22 |顯示全部樓層
回復 2# 芝士波

hi~芝士波﹗
好高興認識你~
等我有時間多d研究下群貓會先~
初步覺得佢(你?)地每個月都會報告貓貓近況,感覺好close,
有d協會好似只會半年報告一次

我估我大概唔會join愛護動物協會了,
因為聽到好幾朋友說佢地不太好
捐款大多用在行政費上,工作人員又不友善(我自己都打過電話去問野,對方的語氣亦令人覺得不友善)
回復

芝士波 發表於 2010-6-21 16:27:29 |顯示全部樓層
上年係咪有個匿名的有心人透過BARF.COM比左批魚比群貓會?
kerorozIL 發表於 2010-6-21 13:12

係咪一批冰鮮魚?
果次我無參與..不過我知道佢地食得好開心~~~
但係貓屋就一陣魚味囉~~~
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-21 16:31:35 |顯示全部樓層
係咪一批冰鮮魚?
果次我無參與..不過我知道佢地食得好開心~~~
但係貓屋就一陣魚味囉~~~ ...
芝士波 發表於 2010-6-21 16:27

係呀,最近我想比狗狗食BARF,入左BARF討論區,之後比我見到:
http://www.barf.com.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
回復

芝士波 發表於 2010-6-21 16:33:10 |顯示全部樓層
回復  芝士波

hi~芝士波﹗
好高興認識你~
等我有時間多d研究下群貓會先~
初步覺得佢(你?)地每個月都會報 ...
遙日 發表於 2010-6-21 14:14

你可以睇多D有關貓會既近況,入FB個群組就會好D
因為義工其實好忙,得幾個人去應付幾十隻貓..
又要出下CAT DAY,領養日,EXPO..
仲要接求助,捉貓,照顧病貓,同貓DESEX......
所以,如無意外,真係有時間的話,係一定會一個月一次..唔肯定準時架

但係呢,如果你助養既貓貓,係住係貓舍,或係我屋企
我都可以影相比你睇
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-21 16:38:29 |顯示全部樓層
係呀,最近我想比狗狗食BARF,入左BARF討論區,之後比我見到:
kerorozIL 發表於 2010-6-21 16:31

BARF要注意來源就ok啦~
不過真係要個冰箱好大,因為街市凍肉鋪就麻麻地,d好少少既鋪頭多數都唔向你左右
回復

芝士波 發表於 2010-6-21 19:46:05 |顯示全部樓層

我唔敢餵BARF,我有2隻貓係腸胃敏感到不得了,食左唔係佢自己食開果隻糧,1,2粒..都會痾2日
餵BARF我都唔知佢會點...唔敢想像..
其中一隻最近先入左醫院4日,而家仲困籠中...心痛死我
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-21 21:59:28 |顯示全部樓層
我唔敢餵BARF,我有2隻貓係腸胃敏感到不得了,食左唔係佢自己食開果隻糧,1,2粒..都會痾2日
餵BARF我都唔知佢 ...
芝士波 發表於 2010-6-21 19:46

你地既貓真係好慘
回復

遙日 發表於 2010-6-22 13:25:41 |顯示全部樓層
回復 8# 芝士波

我都知做動物義工好忙,好佩服你地架﹗

昨晚上左facebook睇貓,大家背後都有個辛酸故事…
不知不覺就睇到半夜點幾鐘…

其實領養日義工做咩的呢?
我唔識照顧貓貓,不過領養日義工我都有興趣做喎,
搬搬抬抬登記文書我都識
你地幾日有活動?我可以幫手嗎?
回復

芝士波 發表於 2010-6-22 16:30:49 |顯示全部樓層
可以丫~~
不過真係要搬搬抬抬架WO~~
你可以上去登記做義工架!

http://www.catsocietyhk.org/cs/?q=node/85

如果可以,做埋家訪義工就最好勒^^
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-22 17:17:03 |顯示全部樓層
可以丫~~
不過真係要搬搬抬抬架WO~~
你可以上去登記做義工架!

如果可以,做埋家訪義工就最好勒^^ ...
芝士波 發表於 2010-6-22 16:30

我想做貓屋義工
回復

芝士波 發表於 2010-6-23 10:10:35 |顯示全部樓層
都可以上去登記丫^^

我都係貓屋義工,但係講真,上去做野果日係真係幾辛苦架
你知貓貓有咁多隻,大小便都唔會少,有個心理準備先丫
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-23 13:17:41 |顯示全部樓層
都可以上去登記丫^^

我都係貓屋義工,但係講真,上去做野果日係真係幾辛苦架
你知貓貓有咁多隻,大小便都唔會 ...
芝士波 發表於 2010-6-23 10:10

我都知係好辛苦,我自己都有養貓,都知貓場既貓唔會少
你除左貓屋義工仲係咩義工?
義工有冇年齡限制?
回復

miyoko 發表於 2010-6-24 11:56:42 |顯示全部樓層
我覺得以下依間診所都係相當值得捐獻.

http://www.npv.org.hk/content.asp
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-24 12:10:13 |顯示全部樓層
我覺得以下依間診所都係相當值得捐獻.
miyoko 發表於 2010-6-24 11:56

係咪新聞個間收得好平既診所?
回復

芝士波 發表於 2010-6-24 13:08:52 |顯示全部樓層
18以上OK^^

NPV丫,係好好架!!
好平丫!!add6icon

佢地都係做慈善~~
回復

遙日 發表於 2010-6-25 16:03:56 |顯示全部樓層
回復 13# 芝士波

我只係鐘意動物,從無養過貓狗,家人亦貓毛敏感不能養
所以我都唔知點為知適合貓貓居住的地方,
不適合做家訪義工呀…

我會報做領養義工,
搬抬不是問題呀~(雖然我唔係好大力)
但因為最近忙緊一個project,日日要OT,星期六日都要做埋
所以要等7月過後先報名囉…
我唔想報左名,有工作要你做時又話唔得閒

至於助養嘛,應該會參加群貓會和南丫島動物保護組織的PLAN(<--有人認識這個會嗎?)
我一開始係諗住有人工加就JOIN,(每次有人工加我通常都會JOIN一個新PLAN捐助不同的機構)
快D有人工加就好啦~~

回復

12下一頁