素食與宗教

作者: 金剛 發表于 2010-6-8 19:43:17
12128 200
jellyfishy 發表於 2010-6-10 10:46:57 |顯示全部樓層
講下講下.... 好想BBQ....
下雨天,天口又開始熱,成年無B喇...又要等年尾睇下有無機~ add2icon
回復

比得大帝 發表於 2010-6-10 10:53:48 |顯示全部樓層
牛油係唔係素 It depends on the definition of 素
If 素 = vegetable, then 牛油就唔係素 ...
比得大帝 發表於 2010-6-10 10:46

and 蜜糖都未必係  素, 雖然花粉係素, 因為花粉經過蜜蜂消化而成蜜糖, 已加入咗蜜蜂身體部份嘅物質
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 10:56:09 |顯示全部樓層
素食廣義係非肉類食物,如未受精蛋奶類亦包括在內
回復

比得大帝 發表於 2010-6-10 10:58:25 |顯示全部樓層
素食廣義係非肉類食物,如未受精蛋奶類亦包括在內
prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 10:56

What you are saying was 齋,  not 素

齋  <=> 素
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 11:00:14 |顯示全部樓層

齋=素-辛辣-香料-蔥蒜-濃味等
齋比素更嚴緊及淡口
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 11:08:34 |顯示全部樓層
所以開鋪頭唔會開齋菜館,冇乜味道既野香港人係唔會點食
齋菜多數只會向廟宇,道觀,佛堂先有得食
回復

比得大帝 發表於 2010-6-10 11:09:52 |顯示全部樓層
as I have disclaimed, whether 牛油 is 素, depends on the definition of 素

嚴格來說 素 只指 植物

嚴格來說 蛋, 牛油和蜜糖都不是素
回復

比得大帝 發表於 2010-6-10 11:11:14 |顯示全部樓層

齋=素-辛辣蔥蒜等 is not necessarily correct

蠔 都係 齋
回復

比得大帝 發表於 2010-6-10 11:23:21 |顯示全部樓層
當你想知甚麼東西是否齋, 就要知道齋的定義
齋的定義不是植物
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 11:57:15 |顯示全部樓層
哎呀,掛得向果面,呢面回唔切添
係漏左,蛋素同奶素呢樣野添~
話說隻蠔唔知因乜事爬上佛祖禪杖,所以有佛性............所以佢屬於係齋喎..... (唔知有冇花友可能講得詳細d呢?)
不過寶蓮寺同蓬瀛仙館都唔供應蠔豉作為齋菜,以免有爭拗(好似有人問過佢點都係動物之類既野)~
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-10 13:00:31 |顯示全部樓層
哩句啱聽
自細屋企人, 朋友, 個個都話見到鬼, 我乜鬼都未見過
比得大帝 發表於 2010-6-9 17:17

我覺得係D人對鬼太敏感
郁少少見到D奇怪野又話見到鬼
回復

八王爺 發表於 2010-6-10 13:06:24 |顯示全部樓層
見到你地講 素BBQ 冧起 慈雲山公屋清折時,
舊同學叫我上佢屋企BBQ,真係喺空置單位內生火燒烤,其實成層樓都無哂住客。

那時的燒烤內容真係好騎哩: 香蕉﹑青椒﹑鱼肉燒賣﹑腸粉﹑糯米雞﹑甘荀﹑粟米仔......
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-10 13:08:39 |顯示全部樓層
見到你地講 素BBQ 冧起 慈雲山公屋清折時,
舊同學叫我上佢屋企BBQ,真係喺空置單位內生火燒烤,其實成層樓 ...
八王爺 發表於 2010-6-10 13:06

腸粉﹑糯米雞??? 點燒呀?
基本上係屋企樓下小吃店買到的都燒?
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-10 13:23:45 |顯示全部樓層
腸粉﹑糯米雞??? 點燒呀?
基本上係屋企樓下小吃店買到的都燒?   ...
jellyfishy 發表於 2010-6-10 13:08

我想見識下
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 13:25:24 |顯示全部樓層
我想見識下
kerorozIL 發表於 2010-6-10 13:23

X 3
回復

比得大帝 發表於 2010-6-10 14:04:16 |顯示全部樓層

齋的定性

佛家慈悲為懷, 本著眾生平等, 不殺生, 凡一切沒有生命的就可以進食, 稱之為齋, 亦沒有甚麼辛辣, 香料, 蔥蒜, 濃味 等不可進食之說, 相信是後期人們認為齋應以清淡為主, 不應貪圖口舌之福, 便加入了這些規則.

佛經記載, 有信眾向高僧日蓮請教: 大師, 陸地上走動的不可以吃, 長在地上的可以吃, 這個分得很清楚了, 請問海中的又如何分別呢?

日蓮大師於是將他的襌杖插入海中, 凡附在杖上的都可以吃, 稱之為齋, 於是蠔, 海草都可以吃, 而在水中走動的貝類則不屬於齋.

沒有記載牛奶, 蛋是否齋, 仍有爭論, 不過如果按不殺生這點分析, 奶, 蛋應列為齋

如果寶蓮寺同蓬瀛仙館都唔供應蠔豉, 相信只是避了和不懂的人爭拗, 亦可以話佢地道行未夠, 蠔已在佛經中正式列為齋

評分

查看全部評分

回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 14:07:35 |顯示全部樓層
齋的定性

佛家慈悲為懷, 本著眾生平等, 不殺生, 凡一切沒有生命的就可以進食, 稱之為齋, 亦沒有甚麼辛辣,  ...
比得大帝 發表於 2010-6-10 14:04

首領果然集各家之大成,犀利~
回復

corina 發表於 2010-6-10 14:29:03 |顯示全部樓層
我諗唔同宗教,唔同文化都會對"齋"有不同定義,記得以前同一位天主教徒討論,佢話天主教齋期可以食魚,猶太教,回教都有佢地自己對"齋"既定義,好似中國民間齋包括蠔,蝦米等,而佛教"齋"同"素"的分別是指"食時",食素是指食用一切沒有生命及五辛等食物,食齋除了吃素菜外,更一定要過午不食,故過午不食稱為'齋',過午都食稱為'素'.
回復

比得大帝 發表於 2010-6-10 14:40:00 |顯示全部樓層
我諗唔同宗教,唔同文化都會對"齋"有不同定義,
corina 發表於 2010-6-10 14:29

唔駛諗, 一定係
回復

比得大帝 發表於 2010-6-10 14:48:14 |顯示全部樓層
其實齋和素食劃不上等號
齋是宗教性的
素食是生活性的,
素食英文vegetarian food, 由 vegetable 而嚟, 好明顯係指菜蔬
而齋, 英文係 fast, 指戒食, 絶食
回復