素食與宗教

作者: 金剛 發表于 2010-6-8 19:43:17
12120 200
jellyfishy 發表於 2010-6-12 04:11:25 |顯示全部樓層
"過午不食謂之齋"
我覺得唔適合現代社會.
昨晚10pm就瞓, 家下就醒左, 突然想起呢個題.
古代社會以農業為主, 當時的人大都早睡早起 (真係好早個種), 可能係現在的9pm入睡, 4am起床. 現代人一般7am起床, 大多12-1am睡, 作息時間不同, 古代比現代至少早3小時睡和起床, 早點吃飯是有需要的. 我當古時人都是1pm吃午飯, 他們最多8小時不吃東西就睡. 但現代人若1pm lunch, 12am睡的話, 就有11小時不吃東西, 幾乎半天時間, 俾我就一定好肚餓~
回復

孖吉 發表於 2010-6-12 05:51:10 |顯示全部樓層
"過午不食謂之齋"
我覺得唔適合現代社會.
昨晚10pm就瞓, 家下就醒左, 突然想起呢個題.
古代社會以農業為主, ...
jellyfishy 發表於 2010-6-12 04:11

過午不食主要是僧侶要守的戒,此為清苦生活之一。但隨着發展,考慮到僧人體力問題,亦己有一些放寬。
回復

比得大帝 發表於 2010-6-13 09:49:27 |顯示全部樓層
"過午不食謂之齋"
用英容易明白點
齋 = fast = 戒食, 絶食  等
回復

八王爺 發表於 2010-6-13 11:50:31 |顯示全部樓層
我若無記錯,猶太人守齋只是日落之前唔可以食嘢,日落之後可以進食流質。
回復

比得大帝 發表於 2010-6-14 10:00:41 |顯示全部樓層
我估一定有權威教派日落後禁食, 到日出才可以食的
所以早餐才叫 beak-fast
回復

corina 發表於 2010-6-14 10:46:07 |顯示全部樓層
break fast以前中學讀history有講,好似同回教有關,唔記得晒lo~
回復

jack872184 發表於 2010-6-14 14:29:08 |顯示全部樓層
My history book:
muslim will fast in their celender's 9th month,
between sun rise and sun set~
回復

孖吉 發表於 2010-6-14 15:44:40 |顯示全部樓層
我諗大家諗多左,一般來說外國人相信的講法是,晚上睡覺時大家都唔會食野(即係 fast 啦),所以起身後進食叫 break fast。所以除非你夢遊會食野,如果唔係人人都 fast ,係放之於四海皆準,完全唔係宗教問題。
回復

比得大帝 發表於 2010-6-14 16:27:23 |顯示全部樓層
咁解釋都不無道理
不過用個FAST嚟形容瞓覺唔食嘢, 好似用字重咗D
回復

corina 發表於 2010-6-14 17:03:04 |顯示全部樓層
回教既fast除咗唔食嘢外,仲有表示唔聽歌娛樂~
回復

金剛 發表於 2010-6-14 17:52:04 |顯示全部樓層
記得小時候出街食飯...去到餐廳會見到有人進食前,將隻手放喺胸口,然後好似寫個十字,唔知喺咪代表感恩?
依架好少見到人咁做~~
回復

corina 發表於 2010-6-14 17:58:49 |顯示全部樓層
回復 191# 金剛
有呀,我部分基督徒都會咁做,我信佛教,食前都會供咗佛菩薩先食~
回復

金剛 發表於 2010-6-14 18:10:33 |顯示全部樓層
回復 192# corina
您真係乖!
不過每次食都咁做,會唔會唔方便?
好啦~~食存五觀....下次食前先感恩,習慣吓!
回復

corina 發表於 2010-6-14 18:33:30 |顯示全部樓層
回復 193# 金剛
我諗出家人先要食存五觀啫,我唔覺好方便,而且我係黙念:供養佛,供養法,供養僧,供養一齊眾生,希望一齊眾生身心安樂,禪悅為食~
回復

corina 發表於 2010-6-14 18:34:15 |顯示全部樓層
回復 193# 金剛
咁你食前會唔會供佛架~
回復

金剛 發表於 2010-6-14 18:51:30 |顯示全部樓層
回復 195# corina
佛在心中,即心即佛
..............__/l\__.............
回復

孖吉 發表於 2010-6-14 21:14:09 |顯示全部樓層
My history book:
muslim will fast in their celender's 9th month,
between sun rise and sun set~
jack872184 發表於 2010-6-14 14:29

香港雖然有回教徒,但係因為人數少,所以一般香港人都唔知佢地的宗教有好多規條:

有一次,我在 馬來西亞 想坐的士返去住的地方。

架車行行吓,個馬拉司機同我講佢未食飯,我先是呆一呆,跟住諗到係佢地齋戒月,我答佢話 ok 啦~

佢駛咗去間回教寺停低,入咗去食嘢。我重記得果時係傍晚時份。約五分/十分鐘之後佢出來。一路開車佢一路好開心咁同我講佢地過咗時間就唔可以食,所以要把握時間食晚飯。
回復

corina 發表於 2010-6-14 22:56:55 |顯示全部樓層
以前外公間公司不時有巴勒斯坦人嚟買貨,佢地通常都係回教徒,回教一日五次祈禱,就算做生意都唔理,到時到候會跪拜,佢地好鐘意上樓上以睇貨為名,實際是禱告......
以前都有位教阿拉伯文既老師係回教徒,外國人嚟架,有同學話試過同佢傾傾下偈,佢突然跪拜祈禱,面下充滿誠懇,到好感動~
回復

孖吉 發表於 2010-6-14 23:40:52 |顯示全部樓層
以前外公間公司不時有巴勒斯坦人嚟買貨,佢地通常都係回教徒,回教一日五次祈禱,就算做生意都唔理,到時到候會 ...
corina 發表於 2010-6-14 22:56

我諗佢地一定帶左指南針

(教阿拉伯文?你地都學好多野喎!)
回復

corina 發表於 2010-6-15 00:03:14 |顯示全部樓層
我諗佢地一定帶左指南針

(教阿拉伯文?你地都學好多野喎!)
marcuslee 發表於 2010-6-14 23:40

我冇上佢堂,好似好難學咁~
我唔知佢地有冇帶指南針,不過我都見過佢地有時向街,有時向入面跪拜,相反方向~
回復