新手上「天台」亂咁來…

作者: emkey 發表于 2010-6-7 20:47:20
7256 91
emkey 發表於 2010-7-18 00:26:17 |顯示全部樓層
又唔洗特登剪,其實需要食用既時候就剪(同black pepper一樣,都係好百搭既香料,好多時都用得著),再加暴晒環境,咁就長得好靚,我都好少施肥,您個D都係爆盆時meet出來的。
kslee 發表於 2010-7-17 23:42

都仲諗緊點食佢好…
最好食係點食呢?
我覺得佢地係胡亂生長的~
亂生一通…
有d就向上,有d就向橫,都唔知佢想點…
回復

kslee 發表於 2010-7-18 00:44:22 |顯示全部樓層
點食...平時您加黑椒、欖油時就可以加埋佢落去作seasoning。胡亂生長因為初到貴境,緊係爭盡量地盤,再大D就會乖嫁喇。
回復

emkey 發表於 2010-7-18 00:53:59 |顯示全部樓層
點食...平時您加黑椒、欖油時就可以加埋佢落去作seasoning。胡亂生長因為初到貴境,緊係爭盡量地盤,再大D就會乖嫁喇。
kslee 發表於 2010-7-18 00:44

add6icon 即係可以煎牛扒個時落d落去同黑椒做朋友??

佢地真係好頑皮…
係咁要向下爬…add1icon
回復

kslee 發表於 2010-7-18 01:23:57 |顯示全部樓層
即係可以煎牛扒個時落d落去同黑椒做朋友??

佢地真係好頑皮…
係咁要向下爬… ...
emkey 發表於 2010-7-18 00:53

全對!另外上碟時可以放D fresh-pick thyme 做decoration.
回復

emkey 發表於 2010-7-18 01:26:40 |顯示全部樓層
全對!另外上碟時可以放D fresh-pick thyme 做decoration.
kslee 發表於 2010-7-18 01:23

聽日去買牛扒先得!
回復

kslee 發表於 2010-7-18 01:45:10 |顯示全部樓層
您后山大把牛,打隻返來咪得。add10icon
回復

cklife 發表於 2010-7-18 06:10:14 |顯示全部樓層
12號即係幾大呀?
emkey 發表於 2010-7-17 22:37

十蚊店既12號盆,直徑有13吋,高度有9吋。我見好多網友都用黎種蕃茄、矮瓜咁囉....12號盆有腳架配(成日缺貨),幾方便。我依家都用緊黎種南瓜。
百里香你唔知點食就整乜都加D落去,慢慢就試出自己中意既食法。

沙律又得,醃肉又得,煮西餐湯又得,做醬汁又得、整面包又得.........

不過我都係中意浸油,浸完既油黎做意大利麵包好正。食沙律又淋D係面,煮好意粉又淋D係面,醃雞翼就會係樽了D枝條出黎加埋牛至同鹽。醃完用焗爐烤一下,塗少少密糖係面...好正架...
回復

emkey 發表於 2010-7-18 10:18:04 |顯示全部樓層
您后山大把牛,打隻返來咪得。
kslee 發表於 2010-7-18 01:45

我公司就大把牛…add9icon
個個做到牛咁眼呀~
回復

emkey 發表於 2010-7-18 10:21:17 |顯示全部樓層
十蚊店既12號盆,直徑有13吋,高度有9吋。我見好多網友都用黎種蕃茄、矮瓜咁囉....12號盆有腳架配(成日缺貨),幾方便。我依家都用緊黎種南瓜。
百里香你唔知點食就整乜都加D落去,慢慢就試出自己中意既食法。

沙律又得,醃肉又得,煮西餐湯又得,做醬汁又得、整面包又得.........

不過我都係中意浸油,浸完既油黎做意大利麵包好正。食沙律又淋D係面,煮好意粉又淋D係面,醃雞翼就會係樽了D枝條出黎加埋牛至同鹽。醃完用焗爐烤一下,塗少少密糖係面...好正架...
cklife 發表於 2010-7-18 06:10

有9吋咁都好夠高喎~
蕃茄同矮瓜d根都係向下生的,越深就越好!
百里香雞翼好呀!牛至同鹽我都有,又試下先~add6icon
回復

emkey 發表於 2010-7-21 22:28:47 |顯示全部樓層
十蚊店既12號盆,直徑有13吋,高度有9吋。我見好多網友都用黎種蕃茄、矮瓜咁囉....12號盆有腳架配(成 ...
cklife 發表於 2010-7-18 06:10

百里香雞翼好好味~ 多謝介紹呀~

我今日去左吉吉買盆喇~ 真係好鬼大個~
20蚊抵呀~
俾個Like佢!
回復

cklife 發表於 2010-7-22 05:18:20 |顯示全部樓層
百里香雞翼好好味~ 多謝介紹呀~

我今日去左吉吉買盆喇~ 真係好鬼大個~
20蚊抵呀~
俾個Like佢! ...
emkey 發表於 2010-7-21 22:28

係一個簡單又好味既食譜,我老公都好中意,以前皂聚我都整過,網友都話正架。
回復

emkey 發表於 2010-7-22 09:33:25 |顯示全部樓層
係一個簡單又好味既食譜,我老公都好中意,以前皂聚我都整過,網友都話正架。 ...
cklife 發表於 2010-7-22 05:18

燒雞翼,我自細鐘意食~add6icon
回復