新手種草毒~ 求救~

作者: emkey 發表于 2010-6-29 22:16:52
4067 33
各位,我新手上路中草毒…add5icon

我一口氣買左檸檬香茅,闊葉迷迭香,檸檬馬鞭草,紫蘇,蘇格蘭薄荷,匍匐迷迭香,黃斑百里香,馬鬱蘭,甜菊,直立迷迭香,牛至,西洋橛草,蘋果天竺葵,鼠尾草,巴格旦鼠尾草同紫葉酢醬草。仲落左好多羅勒種子,搞出左好多小生命出來…

但係我之前完全無種過香草!

我係天台種植的,盆種,天台邊有鐵皮頂,一邊係無頂的。
慣性早5晚5淋水,因為我一直係種花同種菜的。

請你地話教教我,
究竟邊種係要全日照/半日照/無日照?
邊種係要用疏水泥?邊種係要鎖水泥?
種值上又有無咩要特別留意的地方?

唔該晒,多謝晒,拜託晒~
gtrnismo 發表於 2010-6-29 22:23:00 |顯示全部樓層
除了薄荷和酢醬草不需要全日照
全都建議全日照

夏天時候迷迭香小心晒lone
黃斑百里香小心大雨盆底要拿走

羅勒種子不用放太多
隔多幾日就知道浪費

不用擔心香草不難種

請問西洋橛草,蘋果天竺葵的英文是什麼?

全香草都要疏水, 除了lemon grass的要求低
回復

emkey 發表於 2010-6-29 22:41:09 |顯示全部樓層
西洋橛草. 英文名:Achillea millefolium
蘋果天竺葵. 英文名:Apple Geranium
回復

cklife 發表於 2010-6-30 06:55:40 |顯示全部樓層
你識種花種菜...香草絕對[EC執]啦....

泥土夠疏水,地方夠通風,間唔中落下肥....
回復

emkey 發表於 2010-6-30 09:07:28 |顯示全部樓層
cklife:
泥肚土要疏水 --- 咁我可以將我用開d泥溝沙,呢個無問題~
地方夠通風 --- 通風就好通風的,上面天台好好風的~
間唔中落下肥 --- 春夏秋一個月一次?定係十日一次?

gtrnismo:
全部香草,都可以全日照 --- 我個天台曬都無朋友~
但係薄荷、酢醬草和夏天時候的迷迭香就要半日照 --- 呢個ok無問題,好彩我有一邊有得遮擋下~

請問兩位,係唔係咁?

另外想問下,我係唔係照平時咁,朝五晚五都照淋水兩次呢?
回復

cklife 發表於 2010-6-30 14:22:15 |顯示全部樓層
淋水..其實要睇下你D泥有幾疏水....我用土法...摸下D泥濕唔濕...仲濕就唔比水住...乾爽D既...就澆透水....

肥呢...香草我都唔係好理....大約十日先淋一次肥.....有時仲唔記得左淋添.....

夏天蘿勒我食得密會一星期比一次薄肥...(採收後施肥)<---我比液肥...
回復

gtrnismo 發表於 2010-6-30 15:15:29 |顯示全部樓層
cklife:
泥肚土要疏水 --- 咁我可以將我用開d泥溝沙,呢個無問題~
地方夠通風 --- 通風就好通風的,上面天 ...
emkey 發表於 2010-6-30 09:07

別擔心

如上面位朋友說, 香草係會比較easy汁的
尤其天臺種(有太陽唔局)

肥不用太擔心, 都係果句越肥越唔香(書本理論), 但香草都非常受肥
回復

emkey 發表於 2010-6-30 20:01:24 |顯示全部樓層
淋水..其實要睇下你D泥有幾疏水....我用土法...摸下D泥濕唔濕...仲濕就唔比水住...乾爽D既...就澆透水....
...
cklife 發表於 2010-6-30 14:22

蘿勒其實係點食的呢?
回復

emkey 發表於 2010-6-30 20:03:18 |顯示全部樓層
別擔心

如上面位朋友說, 香草係會比較easy汁的
尤其天臺種(有太陽唔局)

肥不用太擔心, 都係果句越 ...
gtrnismo 發表於 2010-6-30 15:15

咁我一個月一次有機粒肥, 應該ok啦~

我個天台曬到無朋友... 夜晚仲會有陰~風~陣~陣~
回復

jeffiau 發表於 2010-6-30 20:06:54 |顯示全部樓層

回復 8# emkey

羅勒:
烤辣味羅勒孔雀蛤
羅勒南瓜雞肉醬
羅勒雞肉醬
羅勒松子麵
羅勒歐芹汁

九層塔:
九層塔炒螺肉
茄子肥腸煲
三杯雞
熱炒蟹腳
三杯田雞

好味~~!
回復

emkey 發表於 2010-6-30 20:09:48 |顯示全部樓層
羅勒雞肉醬, 烤辣味羅勒孔雀蛤, 九層塔炒螺肉, 熱炒蟹腳!!!
正!!!!!
回復

jeffiau 發表於 2010-6-30 20:30:35 |顯示全部樓層
羅勒雞肉醬, 烤辣味羅勒孔雀蛤, 九層塔炒螺肉, 熱炒蟹腳!!!
正!!!!!
emkey 發表於 2010-6-30 20:09

我想食奶油培根羅勒長通粉啊~!!
回復

emkey 發表於 2010-6-30 20:32:06 |顯示全部樓層
係咪即係奶油培根長通粉+羅勒落去煮??
都話去百佳買啦~
回復

jeffiau 發表於 2010-6-30 21:21:37 |顯示全部樓層
係咪即係奶油培根長通粉+羅勒落去煮??
都話去百佳買啦~
emkey 發表於 2010-6-30 20:32

自己種的不是好食D咩?
回復

emkey 發表於 2010-6-30 21:24:02 |顯示全部樓層
唔係呀, 我話:"都話去百佳買料整呀!"
咁都要買奶油+培根+長通粉啦~~
回復

jeffiau 發表於 2010-7-1 05:05:49 |顯示全部樓層

有無搞錯呀....無人幫手O既??

琉璃苣  Borage - 日照充足, 喜好乾燥
牛至 (奧勤岡) - 半日照
百里香 - 陰涼半日照
甜羅勒 - 全日照
檸檬香峰草 - 冷涼全日~半日照
薄荷 - 全/半日照
紫蘇 Perilla - 全日~半日照
德國洋甘菊 - 冷涼全日照 (非常矛盾!)
麝香薄荷(將給你的) - 全日~半日
勿忘我(一同給你的) - 全半日照或稍蔭蔽處
金菚菊 - 全,半日照(不足會徒長)
朱古力薄荷 - 全日~半日
碰碰香- 全,半日照, 不耐水湿,排水好
艾草 - 陽光不強, 不太潮濕

但以上大部分其實你就咁放曬出黎爆曬都ok,
想知道香草們家鄉都是南北美洲等地, 那裡只有約4小夜晚....
你那早6晚6的日照, 對它們又算得d咩丫~~~

泥土方面, 基本上全部都要以"濕潤但排水良好"好基礎, 即你所指的不鎖水!

肥方面, 除紫蘇和薄荷, 大部份薄肥就可以了, 在秋春為主,
夏天盡量減少C肥

為你的香草花園,飲杯!!!
回復

emkey 發表於 2010-7-1 07:35:40 |顯示全部樓層
飲杯~~

後日朝去買沙!
回復

cklife 發表於 2010-7-1 09:23:57 |顯示全部樓層

蘿勒新鮮香味好,佢唔同其他香草,佢一乾左香味有打折扣,所以我會一採番黎就做醬。
一般會做意大利粉醬(蕃茄、蒜蓉、蘿勒、洋蔥),或做成青醬....推介做青醬...好正...另外,亦可以要黎炒蛋,直接者意粉,意大利pizza有一款做法...係餅面放番茄和蘿勒再係面灑芝士拎去焗..好正...

有靚新鮮蘿勒..其他材料就最好用靚D....尤其係芝士,真係一分價錢一分貨架....
做好左既青醬,可以煮好意粉就咁落醬撈勻做麵底.......可以配烤蔬菜或海鮮或牛扒黎食。
青醬又可以搽麵包,做三文治、熱狗咁。好方便...

蘿勒醬

材料4人份)

新鮮蘿勒葉約40片(15G)
大蒜3瓣(略切碎或切片)
松子仁1/4杯
巴馬芝士粉2/3杯
橄欖油2-3大匙
黑橄欖50g(切細)
鹽、黑胡椒適量

做法:

蘿勒葉沖洗後,每一片葉用廚紙抺乾。
將松子和芝士放入攪拌機內攪至松子略細碎,加入油和蒜片。
攪拌至糼細,加入黑橄欖略攪拌(我喜歡橄欖不太碎)。
加入蘿勒葉片和鹽及黑胡椒,攪拌至混合均勻。
放入容器備用,如果不是立刻使用,可在醬上加入橄欖油(以全蓋著醬為重點),放在冰箱備用。
--------------
鮮茄蘿勒煮意粉

蘿勒意大利粉醬

海鮮菠菜寛條麵

回復

jeffiau 發表於 2010-7-1 16:25:17 |顯示全部樓層
蘿勒新鮮香味好,佢唔同其他香草,佢一乾左香味有打折扣,所以我會一採番黎就做醬。
一般會做意大利粉醬(蕃 ...
cklife 發表於 2010-7-1 09:23

勁喎CK~~
我種香草是為了種ckin care,
你是想cooking和整手工皂嗎?
謝謝
回復

cklife 發表於 2010-7-1 19:04:41 |顯示全部樓層
勁喎CK~~
我種香草是為了種ckin care,
你是想cooking和整手工皂嗎?
謝謝
jeffiau 發表於 2010-7-1 16:25

我全部種黎食.....做皂唔係咁喜歡用新鮮材料...

乾既間中會用...但唔會用自己種既....(唔捨得呀.....淨係捨得要黎食)
回復

12下一頁