新手上「天台」亂咁來…

作者: emkey 發表于 2010-6-7 20:47:20
7170 91
各位好,
我一直響天台亂種花菜,
但係見到你地種得好成功,好想向你地學習!

量產蕃茄, 因為得幾粒…

量產蕃茄, 因為得幾粒…

我想問下,點樣可以種到多d蕃茄呢?
我有施肥的,係森記園黑色一粒粒的有基肥…
係唔係我落得唔夠多,所以無果呢?

提子…

提子…

提子又點種可以種得好d呢?
係唔係一年得一次有提子呢?
(抽提子唔係我種出來的,買返來就有的了)

點解會變黑的呢?

點解會變黑的呢?

呢一抽變黑左?係唔係有蟲害呢?

辣椒, 但係又唔知點解咁形…

辣椒, 但係又唔知點解咁形…

呢種請問係咩椒?佢個形狀好古怪…

我用左d買左好多年的種子, 唔知種唔種得出…

我用左d買左好多年的種子, 唔知種唔種得出…

我見你地種菜好羨慕你地,於是就尋日落種嘗試。
但係已經有幾年歷史,會唔會種唔出的呢?
發芽應該用泥同培育盆定係用水同棉花好d呢?

唔該晒~
BanbieChan 發表於 2010-6-7 21:45:57 |顯示全部樓層
emkey~

歡迎加入種毒樂園~

回復

BanbieChan 發表於 2010-6-7 21:49:43 |顯示全部樓層
呢隻辣椒我都種過~

唔知叫咩名是不辣的~

回復

BanbieChan 發表於 2010-6-7 22:03:51 |顯示全部樓層
發芽我多數用培養土的~

推介~新手種毒必讀:

http://www.hkplants.com/forum-20-1.html
回復

新丁乙 發表於 2010-6-7 22:05:11 |顯示全部樓層
想問下黑色的辣椒, 食唔食得?味道會唔會怪怪地?
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-7 22:14:47 |顯示全部樓層
想問下黑色的辣椒, 食唔食得?味道會唔會怪怪地?
新丁乙 發表於 2010-6-7 22:05

新丁乙

黑色係未成熟嘅果實~冇食過所以唔知怪唔怪喎~
回復

emkey 發表於 2010-6-7 22:21:31 |顯示全部樓層
我食左幾粒僅有的車厘茄…
甜係甜,但係皮好un…
有無得救呀?
回復

太陽神 發表於 2010-6-7 22:38:39 |顯示全部樓層
你是用盆種車厘茄的嗎?茄類的根很多,盆要夠大才可讓根好好生長的。
皮un並不出奇啊,有機o野向來都是un d的。
見你天台除了種了車厘茄和提子還有許多其他東西,希望日後有好收成!
回復

hellokitty_971 發表於 2010-6-7 22:42:32 |顯示全部樓層
車厘茄紅卜卜, 正呀^^
回復

emkey 發表於 2010-6-7 23:08:30 |顯示全部樓層
你是用盆種車厘茄的嗎?茄類的根很多,盆要夠大才可讓根好好生長的。
皮un並不出奇啊,有機o野向來都是un d的。
見你天台除了種了車厘茄和提子還有許多其他東西,希望日後有好收成!
太陽神 發表於 2010-6-7 22:38

係呀,係一個長盆種左三棵,但係唔夠泥…我會改善,因為我買左170L泥,大把貨…呵呵~

我個天台暫時只有車厘茄,怪椒同提子,但係就種左好多新菜菜…

多謝你,我會努力架!
回復

cwp 發表於 2010-6-8 11:05:55 |顯示全部樓層
提子係一年結一次果
ps:你顆提子樹係買翻黎,我估你係比d果吸引左去買
回復

emkey 發表於 2010-6-8 11:27:50 |顯示全部樓層
係少少啦!其實買嗰時得一棵係攀藤…
主要係想用啲滕藤蓋住個鐵絲網…
因為個網好醜…哈!
回復

emkey 發表於 2010-6-8 20:40:27 |顯示全部樓層

真係超級中晒毒… 我上網訂左一大堆種子…我懷疑自己傻左…
但係我真係好想個花園變得好靚好多花…

1.        风铃花种子
2.        矮波斯菊/混色种子
3.        矮牵牛/混色种子
4.        大花牵牛/混色/爬藤牵牛花种子
5.        大花三色堇香草种子
6.        盆栽花烟草 花种/花籽
7.        大花藿香蓟种子
8.        醉蝶花种子
9.        罗马甘菊种子
10.        琉璃苣种子
11.        香青兰种子
12.        紫叶罗勒种子
13.        柠檬香蜂草种子
14.        神香草种子
15.        白蛋茄种子
16.        扁豆种子
17.        丝瓜种子
18.        四季豆/低矮种种子
19.        茄子种子
回復

emkey 發表於 2010-6-9 16:14:55 |顯示全部樓層
前日播種, 今日已經有芽仔~

沙律菜

沙律菜

好多菜仔呀~

好多菜仔呀~

茄子都出芽bb了!!

茄子都出芽bb了!!

好開心~
回復

bwflcsas 發表於 2010-6-11 03:16:29 |顯示全部樓層
提子一般好少蟲害,多數是病害,例如真菌感染~

提子變黑(果實,枝幹出現黑點)可能係黑霉病,多雨少陽光的日子常發生~連續幾個星期雨無出太陽就要小心,解決方法係通風要好,所以既然係天台種,提子最好上棚,天台真係最適合搭個棚仔種提子,陽光充足又通風又可以遮太陽,另外用藥首選波爾多液(硫酸銅+石灰),~花墟有得賣,波爾多液花墟叫葉蘚靈,成份係(Cu(OH)2),係一種粉藍色既粉末,舊年繽紛賣$28包,唔知有無加價,上面有教你點用啦~波爾多液,聽個名就知一定係提子良藥,大家都知波爾多專出葡萄酒啦,所以得閒噴一噴,包無死錯人,而且係有機藥,包醫任何提子的黑霉病,炭疽病,發霉病....療效顯著,無病防病,有病醫病,我一到4月成日毛毛雨就噴定先,種提子就買定包看門口就無錯~唔好睇少d黑點,幾個星期後所有果實都會爛晒,葉又爛埋,到時就後悔莫及啦~
回復

emkey 發表於 2010-6-11 05:18:04 |顯示全部樓層
知道~
請問我仲有無d唔咩藥要買定來「旁身」呢?
我又種花,又種菜,已經有買左花木根生劑同花寶,買定唔洗四圍騰~
麻煩晒~
回復

chayote 發表於 2010-6-11 08:46:00 |顯示全部樓層
發芽我多數用培養土的~

推介~新手種毒必讀:
BanbieChan 發表於 2010-6-7 22:03

公主,係咪e個?
http://www.hkplants.com/thread-11235-1-1.html

評分

查看全部評分

回復

emkey 發表於 2010-6-11 23:29:54 |顯示全部樓層
回復 17# chayote

我仲以為佢叫我上去自己睇添…
回復

emkey 發表於 2010-6-12 17:25:36 |顯示全部樓層
IMG_0337 (240x320).jpg

你睇,
呢d係我響淘寶訂的盆…
你話我種毒唔深就假…
回復

kslee 發表於 2010-6-12 19:08:00 |顯示全部樓層
遲下如果您打算在淘寶訂樹苗,請通知聲,睇o下可否搭順風車
回復

12345下一頁