返回列表 發新帖

我的親愛的av.....pass away

作者: fannychan922 發表于 2008-1-7 12:46:57
3149 27
happyfusby 發表於 2008-1-8 23:51:15 |顯示全部樓層
舊嘅唔去, 新嘅唔嚟... put yr efforts on the new babies la.
回復

siboney 發表於 2008-1-9 22:09:19 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-1-7 21:35 發表

Fanny,
很明白妳的心情,很多年前有我育種了百盆的av,經過一次蟲蟎病害,幾乎全軍覆沒。那時沒有internet,email 要獲取知訊沒有現在那麼容易,種av者甚少,可以參的書藉及知訊有限,求救無門,只有眼巴巴看著一盆又一盆地死掉,心 ...

花花公子:蟎是不是一定要用帝仙隆那類農藥才可救回?

Fanny: 雖然會傷心,但都唔好傷心咁耐,仲有好多靚靚av等住你!我都好掛住我棵超市花,佢俾d泥炭土整到爛根死。我第一棵買的av又俾我發現佢葉柄上有白色粉末,原來連d根都有。都唔知佢係根粉介定係染了菌,因為睇唔到有蟲,最後切了所有根同外圍的醜葉,然後用水養到出新根,現在還健在,雖然有點醜,但中心的葉好像沒事。
回復

fannychan922 發表於 2008-1-10 00:22:16 |顯示全部樓層
多謝大家的鼓勵.....我會努力的!!!

今天我參加了陳豪的fans聚會,心情好多了....玩到現在才回到家

得得地好靚仔呀!我跟他拍了合照....勁開心!!!
回復

kendrew 發表於 2008-1-10 12:57:34 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-1-8 20:40 發表
Fanny,
記住將手頭上既AV要隔離觀察呀!
下次再入貨,亦都要先隔離!

智理名言… 唔緊要!
花死花還在!

Anyway, Fanny, this is a good learning process, If you ask any of the experts here, I'm sure all of them will tell you they have experienced the same situation when they were still green in planting AV...
回復

fannychan922 發表於 2008-1-10 13:01:09 |顯示全部樓層
謝謝你!我....正努力走出傷心的思緒...好好振作....兼且會學得醒d
回復

sallyn_n 發表於 2008-1-10 23:37:28 |顯示全部樓層
我之前都種左好多紫羅蘭,又係因為中左棉花蟲,結果差唔多全軍覆末,攪到我也差D放棄種紫羅蘭,不過始終都係唔捨得,而家我又種返了,大家都要努力呀
回復

fannychan922 發表於 2008-1-11 22:17:42 |顯示全部樓層
謝謝你!我已收到各花友的支持,明天約了花友k取苗....真的很感謝各位花友...我會努力的
回復

njchangjiang 發表於 2008-1-11 22:28:19 |顯示全部樓層
Fanny,不要太難過,幾乎所有種AV的堇友都試過有蟲害,我們一起支持妳.
回復