我的親愛的av.....pass away

作者: fannychan922 發表于 2008-1-7 12:46:57
3148 27
各位花友:

大家好! 我今早要恨心地把自己辛辛苦養到好大的av及花苗,通通要棄掉,真係好傷呀!!!因為昨天發叔証實它們已感染上綿花蟲,而且已經蔓延開去了,我自己還儍更更唔知發生什麼事,還以為自己施肥太多,以致泥土的ph值改變,所以花兒中央的增生點才會咁迫,長出來的葉仔都彎曲變形,變成了畸胎......

現在不得不向花友吐吐苦水,可憐一下我這個充滿愛心的花媽媽,要親手放棄自己的bb,那種心情很難過,很難形容,今天會是我兩年來種植生涯中最難過的一天......想起也想有點眼泛眼光。

講住咁多先,我真的怕自己會哭....今晚再同大家吐苦水....
Rachel 發表於 2008-1-7 13:05:54 |顯示全部樓層
丫...好慘!!  你唔好咁傷心, 我們的花兒也希望我們開開心心!!  不要放棄, 繼續努力!!

但我想問感染了棉花蟲便不可再插葉嗎??  同埋我都想問下患者有咩徵狀, 因為我都有一棵堇兒的葉子變形, 是否她已患病還是有些葉子是向內曲的??
回復

fannychan922 發表於 2008-1-7 13:25:47 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

謝謝你的安慰!!!

今晚再向大家講解花花的 pass away reason
回復

YOYO 發表於 2008-1-7 13:48:17 |顯示全部樓層
做乜要掉, 你吾係想試吓插葉咩? 發生什麼事?
回復

fannychan922 發表於 2008-1-7 20:01:05 |顯示全部樓層
我已剪晒d葉啦! 而且我聽發叔話等佢放一晚,而且我都用水沖葉及加了少少洗潔精....會先放入水浸下先,等到真係無晒問題先咁分給大家。
回復

goldenretriver 發表於 2008-1-7 20:27:17 |顯示全部樓層
哎吖, 點解禁慘呀......你唔好咁傷心啦, 我雖然冇咩經驗, 不過如果係我, 我都會 到暈囉......究竟因咩事呀?
回復

fannychan922 發表於 2008-1-7 21:08:34 |顯示全部樓層
其實連我自己都唔知發生了什麼事? d花花兒無端端就變成咁啦!!(即係發病),點點變下又一棵出事,等下又多一棵.....講起都好傷心

我自從喜歡種植之後,就買了很多有關av和種植有關的書閱讀,因為自己的經驗不足,希望可以看多點書可以補救到....點知....都係好似個儍瓜咁樣....自己d仔女病晒都唔知道....嗚....嗚.....嗚....

我今天的心情真的好差,當我昨天知道結果之後,昨晚睡得很差....因為我很珍惜每一棵花兒。
回復

花花公子 發表於 2008-1-7 21:35:44 |顯示全部樓層
原帖由 fannychan922 於 2008-1-7 21:08 發表
其實連我自己都唔知發生了什麼事? d花花兒無端端就變成咁啦!!(即係發病),點點變下又一棵出事,等下又多一棵.....講起都好傷心

我自從喜歡種植之後,就買了很多有關av和種植有關的書閱讀,因為自己的經驗不足,希 ...

Fanny,
很明白妳的心情,很多年前有我育種了百盆的av,經過一次蟲蟎病害,幾乎全軍覆沒。那時沒有internet,email 要獲取知訊沒有現在那麼容易,種av者甚少,可以參的書藉及知訊有限,求救無門,只有眼巴巴看著一盆又一盆地死掉,心裡甚是難過,最後冒險使用一些菜農用的農藥,才將惡蟎止住,但我的av已十去八九,心裡難過,幾乎放棄種植這種可愛的植物。
回復

fannychan922 發表於 2008-1-7 21:45:40 |顯示全部樓層
原來你都好似我咁有咁慘痛的經歷 ,你pass away的花兒我估都有成幾十盆.....一定比我傷心十倍有多啦!!!!

不過我聽過我小學同學對我說過一句名言: 一個偉大的經濟學家都會最少經歷過一次破產..........所以我相信我在一久的將來會種得更好.....你都應該一樣....我估你的成就應該與你的傷痛成正比...........即係高我10倍囉

唔好傷心,我知道我們還有很多花友支持,大家一起努力啦!

我個人好樂天和積極架....不過我估這次都起碼傷心一個星期......慘啦又眼濕濕添
回復

fannychan922 發表於 2008-1-7 21:54:34 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

它們中央的新葉會'谷'起,而且會變後硬'骨骨', 好似條豬腸粉咁,總知那些葉一生出來就走晒樣咁啦!不見了清晰的葉紋,只有單色....
回復

irene815 發表於 2008-1-7 23:03:32 |顯示全部樓層
聽你咁講, 似係mite (蟎) 多過似棉花蟲, 你可以在這下列網站搵到少少資料, 是之前花友提供的
http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm
或者在置頂的 精選主題集錄都可以搵到d 資料, 希望幫到你少少啦
回復

irene815 發表於 2008-1-7 23:08:03 |顯示全部樓層
講開又講, 我之前都試過家中全軍覆沒, 半年以上家中沒有種紫羅蘭, 但佢地真係好靚, 在office 中依然盛開, 所以現在家中又開始種番啦~
共勉之, 大家繼續努力
回復

fannychan922 發表於 2008-1-8 07:56:29 |顯示全部樓層
這個網站很有用,我又攪錯了,看見圖畫....才知道死因庭最後的判決是蟎.......我d仔仔女女死得好慘呀!!!!
回復

樂峰寶箱 發表於 2008-1-8 09:13:36 |顯示全部樓層
Please remember to use 1:99 to clear all the place & equipments.  Don't give up, 努力吧!
回復

堇色 發表於 2008-1-8 10:46:02 |顯示全部樓層
好似好多有經驗的前輩都有過這個經驗,
相信以後你一定會種得更好的, 支持你
回復

fannychan922 發表於 2008-1-8 12:53:45 |顯示全部樓層
我已把所有用具用洗潔精浸了成晚.....但係我都怕我剩下的1-2成表面上看似無事的av還有蟎......
回復

george 發表於 2008-1-8 20:40:34 |顯示全部樓層
Fanny,
記住將手頭上既AV要隔離觀察呀!
下次再入貨,亦都要先隔離!

唔緊要!
花死花還在!
回復

fannychan922 發表於 2008-1-8 21:53:14 |顯示全部樓層
多謝提醒...我會把它們隔一段時間的...今天都好無心機

中午食飯時,可能自己太掛住d子女,結果唔小心連隻杯都打爛埋......好傷心呀!!!!!!
回復

YOYO 發表於 2008-1-8 22:57:57 |顯示全部樓層
Fanny,
傷心一陣好啦, 仲有好多仔女等你照顧. 聽G大講 "花死花還在".
回復

bchai 發表於 2008-1-8 23:09:22 |顯示全部樓層
唔好咁傷心了,以後小心D啦!
回復

12下一頁