請問這是AV嗎??(有相片)

作者: elsa 發表于 2010-5-23 08:31:51
3880 29
購買時該店員說是AV,跟普通的種法一樣,但我發覺它底層的葉子是不斷啡色,之後便會C了的,請問有花友們這盆應該是什麼花嗎??
孖吉 發表於 2010-5-23 08:41:57 |顯示全部樓層
是喜蔭,av 的 "老表" 都是苦苣苔家族。

用av種法類似,和 av 比較:
> 愛潮濕,可以接受高濕度 (焗到出哂汗咁)。而且夠大的話可以隔天/每天淋水。
> 較耐熱,甚至可以接受一點斜射陽光
> 較怕涷,低過十度天氣可能會涷死
> 較愛肥
> 會有走莖,可以用走莖上的小苗繁殖,不用插葉
> AV 用細盆,喜蔭可以較濶口盆
回復

kobyip 發表於 2010-5-24 09:54:27 |顯示全部樓層
是喜蔭,av 的 "老表" 都是苦苣苔家族。

用av種法類似,和 av 比較:
> 愛潮濕,可以接受高濕度 (焗到出哂 ...
marcuslee 發表於 23-5-2010 08:41

敢問大大, <AV 用細盆,喜蔭可以較濶口盆>, 濶口盆是指 - 又肥又矮款式?? 還是 - 又肥又高大??
爬文時, 各師兄師姐都說喜蔭比較容易種, 愛濕, 但....如果想佢開花, 有無技巧呢?? 要唔要好似AV咁需要迫根??
謝謝解難add9icon
回復

孖吉 發表於 2010-5-24 10:08:18 |顯示全部樓層
敢問大大, , 濶口盆是指 - 又肥又矮款式?? 還是 - 又肥又高大??
爬文時, 各師兄師姐都說喜蔭比較容 ...
kobyip 發表於 2010-5-24 09:54

係又肥又矮,因根系較淺,具蔓性及懸垂性,而且愛高濕度,所以不需深盆 (可以惜返 d 泥),濶口盆可以改善濕度及方便蔓生(自己 preference, 其實用 AV 盆亦得) 。亦有人用玻璃缸種。
下面的網頁有較詳細說明:
http://web.igarden.com.tw/magazi ... =848&serial_m=3
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-24 10:21:19 |顯示全部樓層
佢比av 多好多肥和水和光.
不過好怕凍.
其實同av 種法幾唔同.
回復

kobyip 發表於 2010-5-24 10:46:43 |顯示全部樓層
係又肥又矮,因根系較淺,具蔓性及懸垂性,而且愛高濕度,所以不需深盆 (可以惜返 d 泥),濶口盆可以改 ...
marcuslee 發表於 24-5-2010 10:08

多謝師兄解答, 資料很有用, 清楚明白多了, 我會努力add14icon
回復

kobyip 發表於 2010-5-24 10:48:02 |顯示全部樓層
佢比av 多好多肥和水和光.
不過好怕凍.
其實同av 種法幾唔同.
jellyfishy 發表於 24-5-2010 10:21

種左好短日子...但都好易發覺佢對水既需索好高add7icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-24 12:12:17 |顯示全部樓層
種左好短日子...但都好易發覺佢對水既需索好高
kobyip 發表於 2010-5-24 10:48

我就會用個大d深d既盆俾佢,甚至係密底盆,個底放多d石粒/陶土粒,等個底儲定水,咁就唔洗成日淋水,佢d根一樣可以生到落底.
夏天佢生得勁快架,我鍾意幫佢插泥,一盆有幾棵,做盆菜~
不過冬天一定要避寒,十五六度佢已經蕉~~
回復

孖吉 發表於 2010-5-24 12:23:36 |顯示全部樓層
我就會用個大d深d既盆俾佢,甚至係密底盆,個底放多d石粒/陶土粒,等個底儲定水,咁就唔洗成日淋水, ...
jellyfishy 發表於 2010-5-24 12:12

多謝師姐出手 add6icon

我覺得佢耐水程度甚至可以密底盆,浸兩日水,乾左再浸過。不過係唔係長期可以咁高水位就唔知喇~
回復

kobyip 發表於 2010-5-24 12:34:18 |顯示全部樓層
我就會用個大d深d既盆俾佢,甚至係密底盆,個底放多d石粒/陶土粒,等個底儲定水,咁就唔洗成日淋水, ...
jellyfishy 發表於 24-5-2010 12:12

多謝白炸師姐既秘cupadd4icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-24 12:38:41 |顯示全部樓層
多謝師姐出手  

我覺得佢耐水程度甚至可以密底盆,浸兩日水,乾左再浸過。不過係唔係長期可以 ...
marcuslee 發表於 2010-5-24 12:23

嘩~ 咪叫我師姐啦~~ 我個種法係懶人方法.
之前家中幾乎所以喜蔭都用這個方法,成日check佢夠唔夠水,好煩架~
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-24 12:39:24 |顯示全部樓層
多謝白炸師姐既秘cup
kobyip 發表於 2010-5-24 12:34

你得閒整d野食post俾我地睇下,等我止下渴啦~~ add12icon
回復

Tony 發表於 2010-5-24 12:40:27 |顯示全部樓層
盆底浸住水都ok,我D都有浸水~
回復

kobyip 發表於 2010-5-24 13:38:20 |顯示全部樓層
你得閒整d野食post俾我地睇下,等我止下渴啦~~
jellyfishy 發表於 24-5-2010 12:39

好開心呀...你竟然認得我..heeadd14icon
呢半年真係好多屋企野煩, 無心情又唔得閒整野食add8icon , 等我睇睇有無舊相, 舊食譜未出過, 比你止下咳先add4icon
回復

elsa 發表於 2010-5-24 16:18:30 |顯示全部樓層
多謝各位花友的寶貴經驗,我真的未種過這類av,原來它是對水非常需求,難怪多時星期一返到公司都見佢好似cc下咁,葉又啡了點,不知是否空氣焗而引起!!其實它適合放在膠杯內種的嗎??否則公司因為長開冷氣而比較乾,會否對它生長不是太好??而且我個盆好細,是否轉個大點的盆好點呢??thanks~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-24 16:25:02 |顯示全部樓層
好開心呀...你竟然認得我..hee
呢半年真係好多屋企野煩, 無心情又唔得閒整野食 , 等我 ...
kobyip 發表於 2010-5-24 13:38

點會唔記得你~ 你d 玻璃cookies,靚到好似church的花窗.
唔急啦,等你屋企d野煩完,執番靚個廚房,再整過d好味野引下我啦~~add12icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-24 16:26:32 |顯示全部樓層
多謝各位花友的寶貴經驗,我真的未種過這類av,原來它是對水非常需求,難怪多時星期一返到公司都見佢好似cc下 ...
elsa 發表於 2010-5-24 16:18

office可能太乾,佢唔happy架.你可以放佢入溫箱,再放响窗晒,佢唔怕熱,係溫箱熱到35度都無事.焗佢一個月,實生到baba聲.
回復

elsa 發表於 2010-5-25 12:21:06 |顯示全部樓層
回復 17# jellyfishy

嘩...,我真係好想見佢生到baba聲!
    放在溫室??放在膠杯上蓋可以嗎?
    thanks!
回復

孖吉 發表於 2010-5-25 12:23:50 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy

嘩...,我真係好想見佢生到baba聲!
    放在溫室??放在膠杯上蓋可以嗎?
    thanks ...
elsa 發表於 2010-5-25 12:21

膠杯 太細了,就算 100佳 麥皮膠罐 都係勉強夠種一隻
回復

elsa 發表於 2010-5-25 12:39:04 |顯示全部樓層
回復 19# marcuslee

哦..,i/c ,即是要搵個大嘅膠盒比佢呀?!
回復

12下一頁