巴比龍消了花lum ..

作者: elsa 發表于 2010-6-17 17:04:22
2130 4
我屋企棵巴比龍不知為何無啦啦個花菖枯左,現在得番支花枝, 請問什麼情況下會出現這問題的呢??另外,其實巴..用什麼泥種會好d的呢??我現在用蘭花的的苔種+啡色陶石,我見好多時都好似無水咁,其實適 合 它嗎?thanks~
taxitang 發表於 2010-6-17 21:50:18 |顯示全部樓層
我都覺得巴比龍唔易種,很多蘭友都怕怕,祝你成功。
回復

elsa 發表於 2010-6-18 09:37:34 |顯示全部樓層
回復 2# taxitang

係!真可惜,我以為佢好易種,又鐘意朵花嘅形態,所以買了tim!祝自己好運啦!!add8icon
回復

Beasy 發表於 2010-6-18 11:37:43 |顯示全部樓層
巴比龍是續花性開的,消了苞,仍會續開.不要剪去花枝.想您棵是交配易種品.
再說巴比龍非難種,放室外很多都能開出.只是近來天氣太焗高濕不利開花.而且HK夏天它不愛.見意改用混合料(蘭石,樹皮,最好+木炭 和些仙土, 若無都OK的),素燒盆,放通風,散射光處,天氣熱改晚上澆水,初換盆5天干水左右,之後可3or4天澆水,澆水都透(有水從盆底流出),開花可待.
回復

elsa 發表於 2010-6-18 14:30:12 |顯示全部樓層
回復 4# Beasy

多謝您的提點,我會試試盡量改用您講嘅混合泥(不過我驚搵唔齊咁多),可能我慣性是一個星期淋水一次,所以成日都好似好干咁,我試試晚上淋水先!!
回復