霍金:接觸外星人可能帶來毀滅性結果

作者: tommysze8 發表于 2010-4-26 22:10:51
1380 16
霍金:接觸外星人可能帶來毀滅性結果
(法新社)2010年4月26日 星期一 09:05
(法新社倫敦    25日電) 英國    科學家霍金    (StephenHawking)今天警告,外星人可能存在,不過人類應該避免與他們接觸,以免帶來毀滅性的結果。根據英國媒體報導,天文物理學家霍金在新的電視節目系列中說:「如果外星人造訪地球,結果很可能會像哥倫布發現美洲一樣,對美洲土著造成不好的影響。」
這些節目描繪出一個想像中的宇宙,在這個宇宙中,乘坐著大型太空船的外星生物,因搾乾自己的星球而四處尋找資源。
霍金警告:「這類高等外星生物可能會成為遊牧物種,試圖征服和殖民任何他們造訪的星球。」

霍金認為外星人存在的理論依據,超乎尋常的「簡單」。他指出,宇宙有1000億個銀河系,每個都包含上億計恆星,在這樣一個龐大空間裏,地球不大可能是唯一演化出生命的行星。
八王爺 發表於 2010-4-27 10:10:07 |顯示全部樓層
阿霍生都好搞笑,佢係咪飲醉咗?
回復

比得大帝 發表於 2010-4-27 11:08:21 |顯示全部樓層
我信有外星人, 不過認為冇可能在地球出現
回復

tommysze8 發表於 2010-4-27 15:50:49 |顯示全部樓層
如果宇宙有1000億個銀河系,每個都包含上億計恆星 的話, 1000億億 恆星 中有外星人不足為奇。如果說怕外星人似哥倫布發現美洲一樣,對美洲土著立壞心腸 亦無不可。 小心為上。
回復

比得大帝 發表於 2010-4-27 15:58:57 |顯示全部樓層
去隔離街咩, 話嚟就嚟, 最近地球而有可能有生物的星球係講緊多少光年, 我就唔信有超光速嚟樣嘢
回復

tommysze8 發表於 2010-4-28 18:06:10 |顯示全部樓層

目前超弦理論預測宇宙有十度空間, 史蒂芬霍金預測有26度空間, 重力可能會在各空間或各宇宙間穿梭, 目前僅知四度空間有生物而已, 所以有人猜測外星人在其他空間或宇宙.
如果以上是真的,銀河系和各恆星之距離,不一定是直線,可能只要由 x空間 經 y 空間 去z空間。  亦有人試緊將一粒原子由一個地方傳送到另一個地方、、、
好似一隻是2度空間生物嘅螞蟻,由一間房中央嘅地下行到同一間房中央嘅天花 有幾遠,但係3度空間嘅人類嚟睇,兩點距離只係天花嘅高度。
當然我希望阿霍生係飲醉咗啦?
回復

tommysze8 發表於 2010-4-28 18:48:11 |顯示全部樓層
追加 - 其實 多度空間與外星人之說 不是新事,但出自霍老之口係少見。
回復

比得大帝 發表於 2010-4-28 22:30:56 |顯示全部樓層
目前超弦理論預測宇宙有十度空間, 史蒂芬霍金預測有26度空間, 重力可能會在各空間或各宇宙間穿梭, 目前僅知 ...
tommysze8 發表於 2010-4-28 18:06

哩d呃人嘢我係唔會信嘅
回復

tommysze8 發表於 2010-4-29 15:05:54 |顯示全部樓層
哩d呃人嘢我係唔會信嘅
比得大帝 發表於 2010-4-28 22:30

哩d嘢我唔敢話呃人,但我再其實都唔理解。
不如話 如果有外星人,大家還是小心罷!
回復

比得大帝 發表於 2010-4-29 15:26:53 |顯示全部樓層
如果有到得倒地球的外星人, 一定係有非常高度嘅文明, 而且係高地球人唔知幾多萬倍, 要嚟早就嚟咗啦, 如果係有侵略性的, 早就搞掂咗地球, 還到你話小心應付

如果係友善的, 點都會同統治者們say 個 hello 啦, 駛唔駛鬼鬼祟祟咁, 等你地估吓估吓啫

註: 我唔係否定有地球以外的生物, 我係話冇地球以外的生物嚟得到地球
回復

tommysze8 發表於 2010-4-29 22:07:52 |顯示全部樓層
如果有到得倒地球的外星人, 一定係有非常高度嘅文明, 而且係高地球人唔知幾多萬倍, 要嚟早就嚟咗啦, 如果係 ...
比得大帝 發表於 2010-4-29 15:26

你咁講都有道理嘅,簡單D! 大圍事,都唔到我地決定。
回復

比得大帝 發表於 2010-4-30 09:25:41 |顯示全部樓層

看來霍金都幾冇腦, 咁嘅嘢都up得出
回復

八王爺 發表於 2010-4-30 09:53:56 |顯示全部樓層
目前超弦理論預測宇宙有十度空間, 史蒂芬霍金預測有26度空間, 重力可能會在各空間或各宇宙間穿梭, 目前僅知 ...
tommysze8 發表於 2010-4-28 11:06

點解會話 螞蟻係 2度空間生物??
同我地一樣,佢都活係3度空間,係立體喎?
唔通你見到啲蟻係平嘅?

除了空間,大帝仲提出咗時間的限制。
就係即使有,都不容易克服到要travel長时間才能到地球,到咗隻生物可能都死咗!
所以 地球人先派無人駕駛太空船遠征外太空。

如果可以超光速,咁樣,時間旅行也不成問題了。
可以回到過去,展望未來。
就算聖經都無講到 神可以回到過去!
回復

tommysze8 發表於 2010-4-30 16:47:06 |顯示全部樓層
唔通你見到啲蟻係平嘅 ...
八王爺 發表於 2010-4-30 09:53

話 螞蟻係 2度空間生物, 係簡單化左D, 但大家易明白D囉。 正如講到第4度空間生物我地都唔明。  
但如果話我地人類係吡喻中嘅隻螞蟻,D外星人係吡喻中嘅人類,咁咪易明D。

時間的限制 - 科學家 正/已經研究 冬眠動物之奧祕, 到時太空人一覺醒來已是萬年身。 同埋D科學家 正/已經研究 隔空傳送一粒電子,話唔埋成個人都可以隔空傳送埋、、、幾十年後的科技,不知番了幾番。

時間旅行的理論是有的,也正在研究之中,可以回到過去,展望未來。
註 –回到過去, 不能早過 時間旅行機 運作之前。
回復

tommysze8 發表於 2010-4-30 16:59:30 |顯示全部樓層
看來霍金都幾冇腦, 咁嘅嘢都up得出
比得大帝 發表於 2010-4-30 09:25

又唔可以咁講人,大家都係天馬行空,一日無答案,一日大家都無錯。

話唔定 外星人 say 左 hi, 正在同 布殊  打緊 24圈呢?
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-30 18:19:57 |顯示全部樓層
唔通你見到啲蟻係平嘅 ...
八王爺 發表於 2010-4-30 09:53

螞蟻 的眼同腦只處理到2維的。即係 螞蟻 無立體的念。
這的確不是新事,可能有10-20年啦~
近來有科學家解釋到大爆炸與白洞學說。
回復

比得大帝 發表於 2010-5-1 12:37:18 |顯示全部樓層
時間旅行的理論是有的,也正在研究之中,可以回到過去,展望未來。
註 –回到過去, 不能早過 時間旅行機 運作之前。tommysze8 發表於 2010-4-30 16:47

時光機, 也是冇腦的人說的.  唔好意思講多句: 信嘅人都係冇腦嘅

如果可以回到過去, 點解唔可以早過 時間旅行機 運作之前呀?  如果可以回到過去, 就應該回到任何時間啦. 今日的人都未做研發出時光機, 又從何而知  時光機唔可以早過 時間旅行機 運作之前呀?

因為如果可以, 時光機之人說便不可以自完其說.

點解?
如果100萬年可以發明時光機, 今天應該有時光機, 或者說100萬年前已有時光機
如果時光機的理論可以成立, 今日的人其實就唔駛用腦去諗點樣做佢出嚟, 只要100萬年的人回來教今天的人點樣做個機出嚟就得啦, 100萬年後的人同樣唔駛花心機去諗做時光機, 因為今天的人學會了, 就會將哩個科技話俾100萬年後嘅人知.

所以話有時光機的人一定要話    唔可以早過 時間旅行機 運作之前
回復