今日終於辣椒變紅了

作者: 何小敏 發表于 2010-4-22 00:19:00
9366 84
何小敏 發表於 2010-9-19 20:16:08 |顯示全部樓層
回復  何小敏

咁快收?隻椒熟透未呀?如果你隻椒仲係實篤篤既即係未熟透,熟透既椒係表面皺哂,掂落去 ...
Ivana 發表於 2010-9-15 09:52

下~~真係架...咁未熟啦佢! 我以為一變色就要收割架啦...
我見人地街市o個d係咁上下樣嘛~~~

咁下一隻我知點做lu,嘻~~ thx!!!!
回復

Ivana 發表於 2010-9-20 10:00:52 |顯示全部樓層
回復 81# 何小敏

因為採落黎未必即時會有人買,所以街市果D要早收,外貎又脹卜卜靚少少,如果遲收個椒外貎就會皺皮縮左水咁唔靚囉,如果係自己食既/留種就當然選樹上熟啦。
回復

何小敏 發表於 2010-9-21 00:26:32 |顯示全部樓層
回復  何小敏

因為採落黎未必即時會有人買,所以街市果D要早收,外貎又脹卜卜靚少少,如果遲收個椒 ...
Ivana 發表於 2010-9-20 10:00

係呀, 佢唔會自己跌落架嘛?
佢變紅之後, 幾多個星期收得架??? 又有兩隻變紅啦今日!
回復

Ivana 發表於 2010-9-21 10:22:59 |顯示全部樓層
我未試過佢自己跌落黎喎~就算皺到好似老人家D皮膚佢都無跌落黎。
我都無計過幾多個星期,最少都要兩星期,你可以間中按下隻椒睇下佢D籽同表皮係咪分開左就知啦~
回復

何小敏 發表於 2010-9-23 14:59:20 |顯示全部樓層
我未試過佢自己跌落黎喎~就算皺到好似老人家D皮膚佢都無跌落黎。
我都無計過幾多個星期,最少都要兩星期, ...
Ivana 發表於 2010-9-21 10:22

哦, 好呀, 我又有兩隻紅左囉, 依家係要等等等等....
回復