今日終於辣椒變紅了

作者: 何小敏 發表于 2010-4-22 00:19:00
9367 84
何小敏 發表於 2010-7-24 19:46:57 |顯示全部樓層
我都有諗住種辣椒  一係諗住種指天椒一係波椒  我想問辣椒依家種係唔係時候??新手種椒請指教 ...
大猩猩 發表於 2010-7-21 01:14

你買種子時, 應該會寫幾時種最好~
我見我種既五彩椒包裝寫8月下種喎~ 仲有好似4月, 我唔記得, 要返去check check~

我都係新手, 哈哈~
回復

大猩猩 發表於 2010-7-25 00:20:23 |顯示全部樓層
謝謝你.我想問五彩椒係咪唔食得??只能觀賞??因為自己覺得吃完五彩椒之後可能會肚痛
回復

何小敏 發表於 2010-7-25 01:18:44 |顯示全部樓層
謝謝你.我想問五彩椒係咪唔食得??只能觀賞??因為自己覺得吃完五彩椒之後可能會肚痛 ...
大猩猩 發表於 2010-7-25 00:20

我又唔知喎, 我o向日本城買種子
佢依家先得一粒花花大粒d, 都唔知點授粉
佢都唔知可唔可以開花結果...
回復

jeffiau 發表於 2010-7-25 01:49:42 |顯示全部樓層
你好, 以下是我個人意見, 椒我也有種, 也是種盆的^^
(我一次過了全部回覆, 其實也有其他花友說過)

你的辣椒種很得靚靚ar~~
我認為你的辣椒日照不足, 相比起其他食用果實, 辣椒所需要的日照少很多, 但我猜, 你應該是放在office室內, 日照不足夠, C更多的肥也是幫助不大。

我也有種辣椒,放在窗台,盆我沒有換過,由得它迫爆盆,它還可長高到頂住個窗。
肥更加沒有C過,因為在窗台,離太遠,手伸不到去盆那裡去。
只有水和陽光,但郤常常有辣椒... ...~!

你看我的辣椒也是日照不夠的, 但郤生得很狂野,
辣椒就算長得很矮和很"年輕"也可以結果的,
你試試放在近點窗邊吧^^
回復

何小敏 發表於 2010-7-25 11:50:58 |顯示全部樓層
你好, 以下是我個人意見, 椒我也有種, 也是種盆的^^
(我一次過了全部回覆, 其實也有其他花友說過)

你的辣 ...
jeffiau 發表於 2010-7-25 01:49

多謝你的意見!

係呀, 我的辣椒種o向office, 但已放到窗邊, 如果有太陽, 下午就會照到,
會唔會係冷氣地方, 所以照幾多都無用呢?
我都唔知點俾佢照陽光, 唔通拎住佢去食lunch咩.....
天台又上鎖, 所以無唔知有咩辦法俾佢照陽光...
可能要拎返屋企種啦.....

你的椒好西利呀!
有咁多!  我每個星期都c肥, 都係得咁樣, 真係要諗諗計仔!
回復

jeffiau 發表於 2010-7-25 16:56:47 |顯示全部樓層
多謝你的意見!

係呀, 我的辣椒種o向office, 但已放到窗邊, 如果有太陽, 下午就會照到,
會唔會係冷氣地 ...
何小敏 發表於 2010-7-25 11:50

別客氣, 我也只是分享一下,
我全家只有椒生得咁好, 我D植物成日死的....
下午照到那陽光就無問題了,
是不是你淋不夠水啊? 冷氣地方空氣乾燥一點, extenal humidity有70-90%, 但在冷氣地方則around 40%
回復

何小敏 發表於 2010-7-25 20:02:26 |顯示全部樓層
別客氣, 我也只是分享一下,
我全家只有椒生得咁好, 我D植物成日死的....
下午照到那陽光就無問題了,
...
jeffiau 發表於 2010-7-25 16:56

水, 我諗夠, 我林到漏晒水
我諗都係唔夠陽光, 唔夠熱
我諗緊好唔好拎返屋企, 真係激死人

我之前種過怕醜草, 好易打理, 又好玩, 夜晚佢有會訓覺, 好有動感
我拿d西瓜核黎種, 可惜佢bill得太快, 亦死得太快....
回復

jeffiau 發表於 2010-7-26 00:22:23 |顯示全部樓層
水, 我諗夠, 我林到漏晒水
我諗都係唔夠陽光, 唔夠熱
我諗緊好唔好拎返屋企, 真係激死人

我之前種過怕醜 ...
何小敏 發表於 2010-7-25 20:02

嘩你咁叻o既?
我種過怕醜草, 不怕醜的...仲死得好快....

呢D醜事真的不應該說...
回復

何小敏 發表於 2010-7-26 01:01:04 |顯示全部樓層
嘩你咁叻o既?
我種過怕醜草, 不怕醜的...仲死得好快....

呢D醜事真的不應該說... ...
jeffiau 發表於 2010-7-26 00:22

係? 你點樣種呀? 我算種得差囉, 得個高字, 同事o個d生到樹林咁~
我係由種子種起
if係再種, 首先佢細細棵時, 記住唔可以俾佢曬得太激烈
我試過, 星期六日勁曬(棵野o向公司), 返到去佢熱到乾死左....
之後如果天氣熱, 我就會拎開佢
不過到佢長大, 就唔怕啦!
回復

何小敏 發表於 2010-7-26 23:50:42 |顯示全部樓層
辣椒花終於開左....一朵咁大把........失望.....
回復

Ivana 發表於 2010-7-27 10:43:03 |顯示全部樓層
你公司係咪無得開窗架?植物通常種O係室內會生長得好D,空氣流通又有太陽哂丫麻。
回復

何小敏 發表於 2010-7-30 18:56:04 |顯示全部樓層
辣椒花開左2朵, 終於可以授粉~
係o米搵棉棒了一朵, 再了另一朵, 就可以架啦??
回復

何小敏 發表於 2010-7-30 18:57:41 |顯示全部樓層
你公司係咪無得開窗架?植物通常種O係室內會生長得好D,空氣流通又有太陽哂丫麻。 ...
Ivana 發表於 2010-7-27 10:43

?? 你係o米想講室外好d??
無得開窗......
係啦, 我都覺得空氣流通,有太陽直接曬會好d!
回復

☆桃仔☆ 發表於 2010-7-30 19:49:59 |顯示全部樓層
辣椒花開左2朵, 終於可以授粉~
係o米搵棉棒了一朵, 再了另一朵, 就可以架啦?? ...
何小敏 發表於 2010-7-30 18:56

一朵已經可以授粉add14icon
回復

llaus 發表於 2010-7-30 19:54:40 |顯示全部樓層
辣椒唔使授粉呀
回復

何小敏 發表於 2010-7-30 20:11:50 |顯示全部樓層
下??? 唔駛架~~~ 真係羞家......原來唔駛架....
咁唔駛理佢, 佢就會結果架?
回復

llaus 發表於 2010-7-30 20:14:23 |顯示全部樓層
係呀!
辣椒屬於完全花,
唔使授粉都得
會自行結果呀
回復

何小敏 發表於 2010-7-30 20:16:14 |顯示全部樓層
係呀!
辣椒屬於完全花,
唔使授粉都得
會自行結果呀
llaus 發表於 2010-7-30 20:14

真係? 好野,咁即係等就有椒椒?
哈~~~~~~

咦, 我睇返之前d農友講, 話要既??
回復

llaus 發表於 2010-7-30 20:23:09 |顯示全部樓層
有時間就同佢地做下柔軟體操囉(搖下佢呀)
回復

何小敏 發表於 2010-7-30 20:25:29 |顯示全部樓層
有時間就同佢地做下柔軟體操囉(搖下佢呀)
llaus 發表於 2010-7-30 20:23

真係??
不過搖下佢個目的想做咩架??????
回復