Firefox 與 IE ~論壇對Firefox的bug~圖

作者: HappyLeo 發表于 2010-4-10 14:55:17
2825 23

Firefox全球份額達30% 在俄羅斯高達60%

Mozilla在報告中稱,Firefox在全球擁有3.5億用戶,市場份額約30%。其中,Firefox在俄羅斯的市場份額高達60%。而整個歐洲的市場份額為39%,南美為31%。

報告還公布了一組有趣的數據:Firefox用戶通常只會打開2-3個標籤頁,但最強悍的用戶竟然一次打開了600個不同的標籤,實在令人不可思議。

但在本論壇用firefox時會出現以下兩個問題:

1:標題太長回去編輯後不能按"發新話題"

2:發新話題時,不能選分類。包括在管理處 也沒有分類可選~
Firefox 3.6

IE 7
i e.JPG

相信愈來愈多朋友用firefox~希望論壇可以增強對firefox的支援~^^
謝謝你。
wct119 發表於 2010-5-7 16:39:01 |顯示全部樓層
我用緊 Firefox 3.5.5 冇問題.
回復

imlook 發表於 2010-5-7 17:10:46 |顯示全部樓層
咦 我用3.5.9都無問題播
回復

HappyLeo 發表於 2010-5-7 19:55:21 |顯示全部樓層
我用緊 Firefox 3.5.5 冇問題.
wct119 發表於 2010-5-7 16:39

我用緊 3.6.3
回復

HappyLeo 發表於 2010-5-7 19:56:56 |顯示全部樓層
咦 我用3.5.9都無問題播
imlook 發表於 2010-5-7 17:10

係會用到,不過會有我上面的問題,請問你地有無呢?
回復

imlook 發表於 2010-5-7 22:28:54 |顯示全部樓層
回復 5# HappyLeo

我係3.5.9
1:標題太長回去編輯後不能按"發新話題"

呢個我其實唔係好明
2:發新話題時,不能選分類。包括在管理處 也沒有分類可選~

呢個我剛在管理處都可以選分類

嘻~ 你講到明有BUG,我又唔係好敢UPDATE個FF試 add11icon
回復

wct119 發表於 2010-5-8 00:38:42 |顯示全部樓層
我响屋企用 Firefox 3.6.3 發覺真係有哩個問題,
分類欄眨一下就冇再出現,消失得無影無蹤.
回復

HappyLeo 發表於 2010-5-8 11:35:50 |顯示全部樓層
我响屋企用 Firefox 3.6.3 發覺真係有哩個問題,
分類欄眨一下就冇再出現,消失得無影無蹤. ...
wct119 發表於 2010-5-8 00:38

^^有你幫手真係好啦~我重唸緊好唔好downgrade落3.5試tim^^~
雖然我做networking,但唔熟整網頁>.<希望呢度可以快D de到bug啦^^
firefox真係好正~^^
回復

HappyLeo 發表於 2010-5-8 11:39:32 |顯示全部樓層
回復  HappyLeo

我係3.5.9

呢個我其實唔係好明

呢個我剛在管理處都可以選分類

嘻~ 你講到明有BUG,我又 ...
imlook 發表於 2010-5-7 22:28

不過firefox 3.6快過 3.5好多架~^^~
推薦兩個ff的超正插件~
Greasemoney、Adblock~
可以search下呢兩個野!正!^^
回復

imlook 發表於 2010-5-8 21:54:22 |顯示全部樓層

回復 9# HappyLeo
咦~ 快好多,咁我會想update播 add9icon
adblock我都有用播,呢個睇大陸網畫網一流,load少好多圖,快好多~
greasemonkey我知好出名,但係我唔係好知佢實際用黎做咩,我見到要寫script,就交叉左佢啦 add4icon
咁樓主你有無用ie tab,幾好架,遇上firefox有bug既位. 當出po分唔到類咁計,click個icon轉一轉去用ie,出完po先轉番firefox都好方便架~
回復

HappyLeo 發表於 2010-5-8 22:18:12 |顯示全部樓層
咦~ 快好多,咁我會想update播  
adblock我都有用播,呢個睇大陸網畫網一流,load少 ...
imlook 發表於 2010-5-8 21:54

安裝greasemonkey再裝埋Greasefire 會見到下面的monkey著火,
右鍵佢會幫你自動偵測符合目前url的userscripts,如果有相關的script的話,狀態列的猴子會冒火。
推薦這個 Extension。
裝埋scripts Youtube可以download唔同ver.有D有1080添~facebook可以知道有咩用add你unfd~:p,google search可以有預覽縮圖~等等等~~~超正!

adblock再配合Adblock Plus:Element Hiding helper重正,可以自定義^^

ie tab係好好呀,不過3.6開始無update 啦~如果你up左3.6可以用 "Coral IE Tab" 功能重多重正~^^重可以同步cookies 添^o^
回復

Exodus 發表於 2010-5-9 01:13:16 |顯示全部樓層
我用緊 3.6.3
HappyLeo 發表於 2010-5-7 19:55

我Safari Google Chrome FireFox全部都無問題
係upload頭像有d 煩
回復

HappyLeo 發表於 2010-5-9 01:20:57 |顯示全部樓層
我Safari Google Chrome FireFox全部都無問題
係upload頭像有d 煩
Exodus 發表於 2010-5-9 01:13

what's ur firefox ver.?^^
thz for ur test!
回復

Exodus 發表於 2010-5-9 01:27:27 |顯示全部樓層
what's ur firefox ver.?^^
thz for ur test!
HappyLeo 發表於 2010-5-9 01:20

FF 3.6.3 for Mac
回復

HappyLeo 發表於 2010-5-9 02:06:29 |顯示全部樓層
FF 3.6.3 for Mac
Exodus 發表於 2010-5-9 01:27

^^原來有比Mac用架?
請問你D插件係咪都可以用番晒架?
同埋可以幫幫忙用windows+firefox試下嗎?
回復

imlook 發表於 2010-5-10 05:12:10 |顯示全部樓層
回復 11# HappyLeo

噢耶~ 我update左3.6.3啦~ 果然係會揀唔到分類~
開新po要tab番去扮ie了 add4icon
回復

HappyLeo 發表於 2010-5-10 19:49:04 |顯示全部樓層

噢耶~ 我update左3.6.3啦~ 果然係會揀唔到分類~
開新po要tab番去扮ie了  ...
imlook 發表於 2010-5-10 05:12

用"Coral IE Tab"啦,自動同步cookies,唔洗次次登錄。
希望有論壇相關人士幫手debug啦~
回復

imlook 發表於 2010-5-12 00:58:51 |顯示全部樓層
回復 17# HappyLeo

係播~ 原來coral ie tab方便咁多,同步晒~
我真係大鄉里
回復

HappyLeo 發表於 2010-5-12 01:57:41 |顯示全部樓層

係播~ 原來coral ie tab方便咁多,同步晒~
我真係大鄉里
imlook 發表於 2010-5-12 00:58

唔洗客氣^^~
你會用firefox已經好叻架啦~
香港比較少人知呢~
你咁夜重唔zzzZZ ke?
回復

HappyLeo 發表於 2010-5-12 02:11:14 |顯示全部樓層
雖然香港有幾多人用唔知,不過全世界有3成人用,希望這裡會重視把~
回復

12下一頁