香草入菜 南京市民一年內可品嘗

作者: HappyLeo 發表于 2010-4-5 01:59:54
1396 7
在前不久舉行的農業嘉年華展會上,芳香植物第一次被擺上展台。記者了解到,南京正在籌建一個芳香植物園,很多可以入菜的芳香植物,一年內市民就能品嘗到。

昨天,記者來到位於雨花台區大定坊的南京宿根植物園,這裡收集了薄荷、萬壽菊、迷迭香、薰衣草、百里香、紫蘇、檸檬草等200多種國內外的芳香植物品種。很多人以為,芳香植物就是迷迭香、薰衣草等這些可以提煉精油的植物,其實,很多的芳香植物都可以入菜,比如薄荷、茴香、香菜、香芹,包括南京人愛吃的蘆蒿、菊葉也都屬於芳香植物。

據介紹,食用芳香植物,在國外早有傳統。日本也很盛行吃芳香蔬菜。如紫蘇,是中國常用的中草藥,日本人則常用在料理中,因此中國紫蘇出口需求不小,有時光一片紫蘇葉就可賣到幾塊錢。在上海,食用芳香植物也正在興起,已經出現了芳香蔬菜專賣店。

植物園負責人周亮介紹,該植物園準備和南京林業大學合作,建一個芳香植物園,目前項目已經通過,一年內就可建好。芳香植物園約占地500 畝,園內將有人工的山坡、水域,其中有一片山坡將全部種上薰衣草。同時,植物園正在籌備培育芳香蔬菜,工作人員將組織郊區的農民進行技術培訓,首批培育的芳香植物蔬菜約20多種,預計一年內就可以進入超市售賣,預計每斤的價格在3元以內,比一些普通蔬菜還便宜。在前不久舉行的農業嘉年華展會上,芳香植物第一次被擺上展台。記者了解到,南京正在籌建一個芳香植物園,很多可以入菜的芳香植物,一年內市民就能品嘗到。
HappyLeo 發表於 2010-4-5 02:04:34 |顯示全部樓層
講真~如果開間香草專賣站,
推廣香草飲食健康文化,
內有以香草制成的食物、香料、
甚至係比街市更多更專業的新鮮香草賣,
大家覺得有無得發展?
建議係邊區or邊度開好?
回復

davisze 發表於 2010-4-5 18:49:11 |顯示全部樓層
其實你平時冇食開香草
會食唔習慣
我哦_茴香跟生歐芹味道太重受唔住
不過
我老婆就冇問題
而家我都唔種太多Basil
每日食好慘架
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-5 20:35:37 |顯示全部樓層
其實你平時冇食開香草
會食唔習慣
我哦_茴香跟生歐芹味道太重受唔住
不過
我老婆就冇問題
而家我都唔種太多 ...
davisze 發表於 2010-4-5 18:49

咁又係~不過當市民開始有呢個習慣,
好似有機文化咁,
會唔會係一個商機呢?
或者係一個新的行業?
當然~一D太重口味的就難D普及啦~
不過,另一方面~亦會係一種獨有優勢~
好似榴連班cake、麻婆豆腐咁~^^
回復

davisze 發表於 2010-4-5 22:15:32 |顯示全部樓層
咁又係~不過當市民開始有呢個習慣,
好似有機文化咁,
會唔會係一個商機呢?
或者係一個新的行業?
當然~ ...
HappyLeo 發表於 2010-4-5 20:35

其實好多菜都用到香草
只係唔一定知道
好似我老婆焗羊排或都意大利粉
都用左 n 種香草啦
其實香草平,而且係配角
主角就係那一塊肉
不能配角搶左主角既味道
所以以香草做主角
味道就太強囉
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-5 22:43:13 |顯示全部樓層
當然,這個是真的,
所以可以係香草份量上調整,
香草係一個label,
等人地會記得同有健康舒服的感覺,
例如:
檸檬香蜂草可以配羊排,焗的可以去穌,又可增強羊排的香味,最重要的可以具驅風、抗痙攣、胃痛等等........
回復

davisze 發表於 2010-4-5 23:13:44 |顯示全部樓層
不過
迷迭香那些配羊肉比較好
香蜂草用來泡茶不錯哦
呵呵
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-5 23:18:07 |顯示全部樓層
不過
迷迭香那些配羊肉比較好
香蜂草用來泡茶不錯哦
呵呵
davisze 發表於 2010-4-5 23:13

haha^^~對對~下次要試試,
所以事前真要做足資料準備哦~hoho^^~
多謝你呀~比左好多tips我^^
回復